Γερμανία: Θέλει να ανοικοδομήσει την Ουκρανία με «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Πρόκειται για 300 δισ ευρώ από τα αποθεματικά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας και 19 δισ. ευρώ, από Ρώσους επιχειρηματίες που έχουν υποστεί κυρώσεις
via Associated Press

Πρόθυμη να κάνει την αρχή, ώστε να χρησιμοποιηθούν τα δισεκατομμύρια ευρώ από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να ανοικοδομηθεί η Ουκρανία είναι η Γερμανία, με την προϋπόθεση ότι θα επιλυθούν νομικά ζητήματα και οι σύμμαχοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Όλαφ Σολτς, φέρεται να υποστηρίζει το αίτημα της Ουκρανίας για πολεμικές αποζημιώσεις, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη θέση για την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Κι αυτό, γιατί η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται διχασμένη ως προς την κατάσχεση αυτών των ρωσικών χρημάτων, με το Βερολίνο να επιδιώκει να λύσει αυτές τις εσωτερικές διαφορές προκειμένου να ζητήσει από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε κατάσχεση των αποθεματικών της Ρωσικής κεντρικής τράπεζας, που έχουν παγώσει ως αντίποινα για την εισβολή της Ρωσίας.

Η υπουργός Εξωτερικών Άνναμπέλα Μπέρμποκ θέλει η Ρωσία να πληρώσει για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην Ουκρανία, με τον πρώην συναρχηγός των Πρασίνων, ο οποίος είναι επί μακρόν υποστηρικτής μιας πιο σκληρής στάσης απέναντι στο Κρεμλίνο, να επιμένει ότι «η κατάσχεση τουλάχιστον μερικών από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία πρέπει να είναι μια σοβαρή επιλογή».

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος ηγείται των Ελεύθερων Δημοκρατών, είναι πιο προσεκτικός. Ανησυχεί ότι η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο και να οδηγήσει τα ευρωπαϊκά έθνη και τους συμμάχους τους σε νομικό τέλμα.

Η ΕΕ και οι G7 έχουν παγώσει περίπου 300 δισεκατομμύρια ευρώ από τα αποθεματικά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας ενώ η ΕΕ έχει επίσης μπλοκάρει περιουσιακά στοιχεία περίπου 19 δισεκατομμυρίων ευρώ, που κατέχουν Ρώσοι επιχειρηματίες που έχουν υποστεί κυρώσεις. Τα περιουσιακά στοιχεία ωστόσο, δεν μπορούν να διανεμηθούν αυτήν τη στιγμή γιατί δεν υπάρχει νομικός τρόπος.

Αντί για γενική κατάσχεση, ένας πιο ακραίος τρόπος από νομικήςάποψης θα μπορούσε να είναι η στόχευση περιουσιακών στοιχείων ατόμων που έχει αποδειχθεί ότι εμπλέκονται σε ρωσικά εγκλήματα πολέμου.

Ωστόσο, τέτοιες υποθέσεις θα μπορούσαν να χρειαστούν χρόνια για να εγκριθούν από τα δικαστήρια, κάτι που θα μπορούσε να περιορίσει μια τέτοια πρωτοβουλία σε απλούς συμβολισμούς.

Η ΕΕ θα «βρει νόμιμους τρόπους» για να δεσμεύσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, δήλωσε πρόσφατα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα επιδιώξει να δημιουργήσει ένα ταμείο για τη διαχείριση αυτών των κεφαλαίων και θα τα επενδύσει προς όφελος του Κίεβου.

Δημοφιλή