Γούστερσαϊρ: Καλλιτέχνης ήπιε παραισθησιογόνο τσάι σε σαμανιστική τελετή και αυτοκτόνησε

Συμμετείχε σε μία τριήμερη τελετή σε καταφύγιο και ήπιε τσάι από το φυτό «Κάκτος του Αγίου Πέτρου» και Αγιαουάσκα.
Mystockimages via Getty Images

Ιατροδικαστής προειδοποίησε για τις δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες των μοντέρνων «θεραπευτικών» μεθόδων σε σαμανιστικές τελετές, μετά τον θάνατο μιας νεαρής καλλιτέχνιδας που υπέστη ψυχική κατάρρευση και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Η Κέιτ Χάιατ, 32 ετών,συμμετείχε σε μια τελετή με εισιτήριο 620 λίρες, σε ένα «θεραπευτικό καταφύγιο» σε μια αγροικία στο Γούστερσαϊρ της Μεγάλης Βρετανίας, όπου ήπιε ένα παραισθησιογόνο «τσάι» με βάση τα φυτά που χρησιμοποιούνται σε τελετές της Νότιας Αμερικής, σύμφωνα με την ανάκριση.

Η Χάιατ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις σπουδές της για ένα Μάστερ στο Σαν Φρανσίσκο όταν ο κορονοϊός έπληξε την Καλιφόρνια και επέστρεψε να ζήσει με τους γονείς της στο Γιόρκσαϊρ και άρχισε να εξερευνά την εναλλακτική ιατρική.

Τον Ιούνιο του 2021 συμμετείχε σε μία τριήμερη τελετή σε καταφύγιο κοντά στο Μάλβερν, αφού ήρθε σε επαφή με τους διοργανωτές από μια μαία, σύμφωνα με την ανάκριση.

Σύμφωνα με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που εστάλησαν στη Χάιατ και στα οποία είχε πρόσβαση η Daily Mail, το καταφύγιο επρόκειτο να προσφέρει το wachuma (Κάκτος του Αγίου Πέτρου), το οποίο χαρακτηρίζεται ως «φυτό-δάσκαλος» που επιτρέπει στους συμμετέχοντες να «βουτήξουν βαθιά μέσα στον εαυτό μας».

Εκτός από το wachuma, το οποίο παρασκευάζεται από έναν «ιερό» κάκτο και περιέχει παράνομη παραισθησιογόνο μεσκαλίνη, οι γονείς της κοπέλας κατέθεσαν στην ανάκριση πως πιστεύουν ότι η Κέιτ πήρε επίσης Αγιαουάσκα, ένα άλλο ναρκωτικό.

Η Αγιαουάσκα είναι νοτιοαμερικανικό (παναμαζονικό) ψυχοδραστικό παρασκεύασμα που χρησιμοποιείται τόσο κοινωνικά όσο και ως τελετουργικό φάρμακο από τους αυτόχθονες πληθυσμούς της λεκάνης του Αμαζονίου.

Η αγιαουάσκα παρασκευάζεται σε ένα τσάι που, όταν καταναλώνεται, προκαλεί αλλοιωμένη κατάσταση συνείδησης, που περιλαμβάνει οπτικές ψευδαισθήσεις και αλλοιωμένη αντίληψη της πραγματικότητας.

Κατά την επιστροφή της σπίτι, η ψυχική της υγεία επιδεινώθηκε και είχε πειστεί ότι πέθαινε. Η μητέρα της παρακάλεσε τους διοργανωτές του καταφυγίου να την βοηθήσουν.

Παρά την παραπομπή της από τους γιατρούς σε μια ομάδα κρίσης ψυχικής υγείας, επιχείρησε να αυτοκτονήσει μία φορά, προτού βάλει τέλος στη ζωή της τον Οκτώβριο του 2021.

Τώρα ο βοηθός ιατροδικαστή του Μπράντφορντ Κρίσπιν Όλιβερ συνέταξε μια έκθεση «πρόληψης μελλοντικών θανάτων», λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να κινδυνεύσουν και άλλοι συμμετέχοντες σε μαθήματα που διοργανώνονται από την «Hands of Light Academy» λόγω έλλειψης ιατρικής επίβλεψης.

Η Μαριάν Γούλις, η οποία ίδρυσε τον χώρο των τελετών μαζί με τον σύζυγό της Κλάιβ, αρνήθηκε πως η Χάιατ συμμετείχε σε συνεδρία της, ή πως είχαν χορηγηθεί παράνομες ψυχεδελικές ουσίες.

Ωστόσο, ο βοηθός ιατροδικαστή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του, ήταν έγκυρα.

Τώρα οι γονείς της Χάιατ θέλουν να προειδοποιήσουν και άλλους που έλκονται από την εναλλακτική ιατρική.

«Αυτά δεν είναι αθώα ναρκωτικά, πρέπει να χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο προσεκτικά ελεγχόμενων δοκιμών», δήλωσε ο πατέρας της.

Δημοφιλή