Αποδεχθείτε την Ιστορία: Το ελληνικό ΥΠΕΞ απαντά στην Τουρκία. «Ενόχλησε» η Σακελλαροπούλου.

Τουρκική θεωρία περί ελληνικών «θηριωδιών» στον απόηχο του μηνύματος Σακελλαροπούλου για τον Ποντιακό ελληνισμό.
Πόντιες χορεύουν κατά τις εκδηλώσεις μνήμης για την Ποντιακή Γενοκτονία μπροστά στο ναό του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα, στις 21 Μαϊου 2016.(Photo by Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto via Getty Images)
Πόντιες χορεύουν κατά τις εκδηλώσεις μνήμης για την Ποντιακή Γενοκτονία μπροστά στο ναό του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα, στις 21 Μαϊου 2016.
(Photo by Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto via Getty Images)
NurPhoto via Getty Images

Η βεβιασμένη και νευρική αντίδραση της Άγκυρας, που σπεύδει να ανακαλύψει θεωρίες για «βαριά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και «θηριωδίες», επιβεβαιώνει πρακτικά ότι το μήνυμα που έστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην εκδήλωση επίσημης παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων, στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, πιάνει τόπο.

Το μήνυμα της Προέδρου έρχεται σε μία χρονική στιγμή όπου η Τουρκία τελεί σε καθεστώς διεθνούς ημι-απομόνωσης ως αποτέλεσμα των ακραίων θέσεων που διατυπώνει ο Ταγίπ Ερντογάν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Άγκυρα παρακολουθεί με ανησυχία το τελευταίο χρονικό διάστημα και το μήνυμα που εκπέμπει σταθερά η Αθήνα, περί αναγκαιότητας για άμεση άρση του casus belli (απειλή πολέμου) έναντι της προοπτικής άσκησης των αυτονόητων δικαιωμάτων της χώρας μας για επέκταση χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο.

Σύνταγμα 19 Μαϊου 2018. Πόντιοι με παραδοσιακές στολές σε εκδήλωση μνήμης για την Ποντιακή Γενοκτονία. Οι Πόντιοι τιμούν 353.000 θύματα που χάθηκαν κατά την Γενοκτονία στην Τουρκία την περίοδο 1914-1923. (Photo by Eleni Paroglou/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Σύνταγμα 19 Μαϊου 2018. Πόντιοι με παραδοσιακές στολές σε εκδήλωση μνήμης για την Ποντιακή Γενοκτονία. Οι Πόντιοι τιμούν 353.000 θύματα που χάθηκαν κατά την Γενοκτονία στην Τουρκία την περίοδο 1914-1923. (Photo by Eleni Paroglou/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
SOPA Images via Getty Images

Ελληνικό ΥΠΕΞ προς Τουρκία: Αποδεχθείτε την ιστορική αλήθεια

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών ως απάντηση στις τουρκικές θεωρίες, υπογραμμίζει:

«Για μία ακόμα φορά, κατά παράβαση στοιχειωδών κανόνων της διπλωματικής πρακτικής, η τουρκική πλευρά καταφέρεται εναντίον ανώτατου αξιωματούχου της Ελλάδας, στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα και αποκρύπτει όχι μόνο το τι έγινε στο παρελθόν αλλά και την συνεχιζόμενη πολιτική της, η οποία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας εντάσεις και δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ελλάδα, απορρίπτοντας στο σύνολο τους, τις τουρκικές αιτιάσεις, επισημαίνει ότι η αποδοχή της ιστορικής αλήθειας και η συμφιλίωση των εθνών με το παρελθόν τους αποτελεί άλμα ηθικής υπέρβασης των διαφορών μεταξύ των λαών και εχέγγυο ειρηνικής συνύπαρξής τους για το μέλλον.»

Από το 1994, η 19η Μαϊου αναγνωρίστηκε ως ημέρα μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων από τους Οθωμανούς. Η Γενοκτονία των Ποντίων αναγνωρίστηκε από την Αρμενία, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Σουηδία. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images)
Από το 1994, η 19η Μαϊου αναγνωρίστηκε ως ημέρα μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων από τους Οθωμανούς. Η Γενοκτονία των Ποντίων αναγνωρίστηκε από την Αρμενία, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Σουηδία. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images)
NurPhoto via Getty Images

Απόπειρα να εμφανιστεί ως «θύμα» η Τουρκία

Μερικές ώρες νωρίτερα το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε στραφεί κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, σε μία μάλλον ασυνήθιστη κίνηση που ωστόσο δεν εκπλήσσει την Αθήνα - ιδιαίτερα στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όπου οι εξελίξεις στην τουρκική οικονομία και μία σειρά αμφιλεγόμενων επιλογών του Τούρκου Προέδρου έχουν φέρει σε αδιέξοδο την πολιτική ηγεσία της γείτονος. Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται:

«Λυπούμαστε για τους αβάσιμους ισχυρισμούς και τις παρατηρήσεις που διαστρεβλώνουν την πρόσφατη ιστορία μας, που εξέφρασε η Κατερίνα Σακελλοροπούλου, Πρόεδρος της Ελλάδος, σε εκδήλωση για την παρουσίαση του σχεδιασμού της «Αίθουσας για τον Παγκόσμιο Ποντιακό Ελληνισμό», που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην περιοχή Ελληνικό της Αθήνας.

Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν αλλάζουν το ίδιο το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν αυτή που επιχείρησε να εισβάλει και να καταλάβει την Ανατολία και ότι ο ελληνικός στρατός διέπραξε βάρβαρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ειδικά εναντίον αθώων πολιτών στην περιοχή της Δυτικής Ανατολίας. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι μπροστά σε αυτές τις θηριωδίες, που καταγράφηκαν και στην έκθεση της Εξεταστικής Επιτροπής των Συμμαχικών Δυνάμεων, η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να καταβάλει αποζημίωση, σύμφωνα με το άρθρο 59 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης.

Οι ψεύτικες κατηγορίες που προβάλλει συχνά η Ελλάδα επισκιάζουν τις προσπάθειες για την καθιέρωση ειλικρινούς και ειλικρινούς διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Τέτοιες στάσεις και συμπεριφορές είναι ασυμβίβαστες με την υπεύθυνση στάση που αναμένεται από αξιωματούχους του κράτους. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε για άλλη μια φορά τη γείτονά μας Ελλάδα να τηρήσει την κοινή λογική και την εποικοδομητική κατανόηση.»

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μιλά για τον Ποντιακό Ελληνισμό κατά την παρουσίαση που έγινε στο Ελληνικό
H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μιλά για τον Ποντιακό Ελληνισμό κατά την παρουσίαση που έγινε στο Ελληνικό
presidency.gr

Σακελλαροπούλου: Γενοκτονία των Ποντίων με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού

Η συγκινητική ομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας, που δεν πέρασε απαρατήρητη στην Άγκυρα, άγγιξε στο μεταξύ χιλιάδες Ποντίους που την άκουσαν να περιγράφει ορισμένα από τα ιστορικά γεγονότα, κάνοντας και σύνδεση του «χθες» με το «σήμερα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας, όπου υπάρχει και μία εξαιρετικά εύστοχη αναφορά σε στίχο του Γιώργου Σεφέρη για τους πρόσφυγες:

«Δεν είναι μόνο η καταγωγή που καθιστά τους Ποντίους τον κρίκο που ενώνει τη σύγχρονη Ελλάδα μ’ έναν τόπο δισχιλιετούς ιστορίας, τόπο που αποίκησαν οι Μιλήσιοι εγκαθιδρύοντας έναν φωτεινό ιωνικό πολιτισμό, τόπο που ανέδειξε, στα μεταγενέστερα χρόνια, ένδοξες αυτοκρατορίες κι ακόμη αντηχεί από τους θρύλους τους, τόπο που ποτίστηκε με αίμα ηρώων και αγίων. Δεν είναι μόνο το αρχαιοπρεπές γλωσσικό τους ιδίωμα που διατήρησε την ιωνική μελωδικότητα κι ακούγεται ακόμα στα τραγούδια και τα παραμύθια τους, η ιδιαίτερη μουσική τους, οι δυναμικοί χοροί τους, η τοπική γαστρονομία που επιβιώνει στα οικογενειακά τραπέζια. Είναι το πάθος με το οποίο διατηρούν την ποντιακή ταυτότητά τους. Κι αυτή, δεν ορίζεται μόνο από την αδιαμφισβήτητη πολιτισμική ιδιαιτερότητα των Ποντίων, αλλά και με την προσπάθειά τους να συνδεθούν με το ιστορικό παρελθόν ενός τόπου μακρινού, την αναζήτηση των ιχνών του περάσματος των προγόνων τους από εκεί, τη νοσταλγία για έναν τρόπο ζωής που δεν βιώθηκε από τη νεότερη γενιά, αλλά διατηρείται ακέραιος στη μνήμη του έθνους.

Η ιστορία του Ποντιακού ελληνισμού υπήρξε μακρά, λαμπρή και οδυνηρή. Η τραγική κατάληξή της, με την μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα, τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ανεπούλωτο τραύμα. “Ο άνθρωπος έχει ρίζες, κι όταν τις κόψουν πονεί”, έλεγε ένας άλλος πρόσφυγας, ο Γιώργος Σεφέρης.

Όμως ο Ποντιακός ελληνισμός μετέφερε στην Ελλάδα τον δυναμισμό του και τις αξίες του. Την πίστη στην πατρίδα, την οικογένεια, την κοινότητα, τις παραδόσεις. Την εργατικότητα και την ακάματη εφευρετικότητά του. Όπου κι αν εγκαταστάθηκαν Πόντιοι, στα χωριά και τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, στους συνοικισμούς της πρωτεύουσας, παρά τις δυσκολίες ενσωμάτωσης και ένταξης της πρώτης γενιάς, κατάφεραν να προκόψουν και βοήθησαν και την Ελλάδα να προκόψει. Κράτησαν άρρηκτους τους δεσμούς ανάμεσά τους και διεκδίκησαν την ιδιαιτερότητά τους. Αλλά η διεκδίκηση αυτή δεν σήμαινε ούτε απομόνωση, ούτε απόσχιση. Αποτέλεσε παράγοντα ισχυροποίησης της κοινής εθνικής ταυτότητας.

Η αναγγελία της ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, με δαπάνη του Σπύρου Λάτση, μας γεμίζει χαρά και συγκίνηση. Εύχομαι να καταστεί μια ακόμη εστία διαφύλαξης των πλούσιων παραδόσεών σας και της συλλογικής μας μνήμης».

Δημοφιλή