Ζεστό ή κρύο ντους μετά την προπόνηση

Ας μάθουμε τι μας ωφελεί και γιατί.
Young woman having a shower on the beach
bymuratdeniz via Getty Images
Young woman having a shower on the beach

Το μπάνιο μετά την προπόνηση βοηθάει τους μύες μας να αναρρώσουν και ενισχύει την ικανότητα του σώματός μας να επανέλθει και να είναι έτοιμο για την επόμενη προπόνηση.

Μία μικρή έρευνα του 2019 που συμμετείχαν εννέα άνθρωποι, έδειξε ότι το κρύο ντους βοηθάει στη μείωση των καρδιακών παλμών γρηγορότερα μετά την προπόνηση, όταν αυτή έχει γίνει σε περιβάλλον με υψηλή θερμοκρασία.

Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο Στέλιος Κωστάκης , γυμναστής με έδρα την Καλλιθέα, πολλές άλλες έρευνες συμπεραίνουν πως η βύθιση σε κρύο νερό δεν είναι πιο αποδοτική από την ενεργητική αποθεραπεία (όπως π.χ. 10 λεπτά στατικό ποδήλατο μετά από μία δύσκολη προπόνηση) στη μείωση της φλεγμονής στους μύες μετά από άσκηση αντιστάσεων.

Ένα ζεστό ντους μπορεί να είναι ευχάριστο για τους μύες μετά την προπόνηση, αλλά το κρύο μπάνιο φαίνεται από τις έρευνες ότι υπερτερεί.

Μία έρευνα του 2013 δεν έβγαλε σαφές συμπέρασμα για την βύθιση σε ζεστό νερό.

Αντίθετα, τα οφέλη από τη βύθιση σε κρύο νερό μετά την προπόνηση φαίνεται να είναι ξεκάθαρα, αν και μπορεί να οδηγήσουν σε μικρότερες προσαρμογές στη μυϊκή δύναμη και μάζα.

Το κρύο μπάνιο μετά την προπόνηση πρέπει να γίνεται σταδιακά. Αφού έχουμε χαλαρώσει με διατάσεις και χαμηλής έντασης άσκηση, ας ξεκινήσουμε με χλιαρό νερό. Στη συνέχεια, προς το τέλος του μπάνιου, ας περάσουμε στο κρύο κι ας τελειώσουμε μ′ αυτό.

Αποδεικνύεται ότι το μπάνιο αμέσως μετά την άσκηση έχει και κάποια άλλα οφέλη

Διώχνει από το δέρμα τα βακτήρια

Η προπόνηση, ειδικά σε κλειστό περιβάλλον όπως του γυμναστηρίου, μπορεί να προκαλέσει γόνιμο έδαφος στο δέρμα για την ανάπτυξη βακτηρίων. Κάνοντας μπάνιο με σαπούνι, ο ιδρώτας φεύγει μαζί με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που μπορούν να ωφελήσουν σε αυτή την ανάπτυξη.

Βοηθά στην αποφυγή φραγμένων πόρων

Όταν προπονούμαστε, οι πόροι ανοίγουν για να ελευθερωθεί ιδρώτας από τους ιδρωτοποιούς αδένες. Αυτοί οι ίδιοι πόροι μπορεί να κλείσουν από κύτταρα στο δέρμα ή και από τον ίδιο τον ιδρώτα, αν δεν κάνουμε μπάνιο αφού έχουμε ιδρώσει πάρα πολύ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση ακμής.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το μπάνιο με χλιαρό νερό μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, αν γίνεται συχνά.

Μία έρευνα στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες έδειξε ότι το καθημερινό μπάνιο, που ξεκινάει με ζεστό νερό και τελειώνει με 30-90’’ κρύο νερό, μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα κρυολογήματος.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να χαλαρώσει το σώμα μετά την προπόνηση που μπορούν να βοηθήσουν στη γρηγορότερη αποθεραπεία.

Περπάτημα, χαλαρό τρέξιμο ή άλλες μη στρεσογόνες ασκήσεις

Αφού έχουμε ανεβάσει παλμούς, είναι σημαντικό να χαλαρώσουμε πριν πάμε για μπάνιο και να συνεχίσουμε την μέρα μας. Πέντε με δέκα λεπτά χαλαρής άσκησης θα μας βοηθήσουν.

Βύθιση σε παγωμένο νερό

Η βύθιση σε παγωμένο νερό μετά την προπόνηση μπορεί να μειώσει τις μυϊκές φλεγμονές, να απομακρύνει το γαλακτικό οξύ και να βοηθήσει το σώμα μας να αναρρώσει.

Σύμφωνα με τις έρευνες αυτό δεν είναι καλύτερο από τον παραδοσιακό τρόπο αποθεραπείας, αλλά μπορεί να βοηθήσει συμπληρωματικά.

Ας αυξήσουμε τα ενεργειακά αποθέματα

Θα πρέπει να φάμε κάτι μέσα σε 45 λεπτά από το τέλος της άσκησης. Το γεύμα θα πρέπει να είναι πλήρες για να βοηθήσει το σώμα μας να αναρρώσει.

Πώς να κάνουμε μπάνιο μετά την προπόνηση

Αφού τελειώσουμε με την άσκηση υψηλής έντασης, ας κάνουμε κάτι χαλαρό για 5-10 λεπτά ώστε να πέσουν οι παλμοί σταδιακά.

Αφού πέσουν οι παλμοί, ας ξεκινήσουμε τις διατάσεις. Αυτό θα βοηθήσει τους μύες να χαλαρώσουν.

Ας ξεκινήσουμε το ντους με χλιαρό νερό, έτσι ώστε να μη σοκάρουμε το σώμα μας με την αλλαγή της θερμοκρασίας. Καθώς η θερμοκρασία του σώματος αρχίζει να πέφτει, ας το γυρίσουμε στο κρύο.

Ας χρησιμοποιήσουμε αντιβακτηριδιακό σαπούνι για να απομακρύνουμε τον ιδρώτα από το σώμα μας καθώς οι παλμοί συνεχίζουν να μειώνονται.

Το τελευταίο ενάμιση λεπτό του ντους ας έχουμε το νερό όσο πιο κρύο γίνεται και ας στοχεύσουμε σε μεγάλες μυϊκές ομάδες.

Ας σκουπιστούμε καλά με μία καθαρή πετσέτα πριν ντυθούμε

Τι να κάνουμε αν δεν έχουμε χρόνο για ντους

Αν δεν μπορούμε να κάνουμε μπάνιο μετά την προπόνηση, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μέχρι τελικά να καταφέρουμε να κάνουμε μπάνιο.

Ας απομακρύνουμε τον ιδρώτα με μία στεγνή πετσέτα. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή κλειστών πόρων.

Ας χρησιμοποιήσουμε αντιβακτηριδιακά μωρομάντηλα και ας στοχεύσουμε σε περιοχές που ιδρώνουμε πολύ. Ας βεβαιωθούμε ότι τα μαντηλάκια προορίζονται για χρήση στο δέρμα.

Ας αλλάξουμε ρούχα και εσώρουχα. Ας βάλουμε κάτι με χαλαρή εφαρμογή.

Ας πλύνουμε τα χέρια μας με αντιβακτηριδιακό σαπούνι.

Καμία από αυτές τις εναλλακτικές δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ντους αλλά μπορεί να μας βοηθήσει στο να νιώσουμε κάποια αναζωογόνηση μέχρι να μπορούμε να κάνουμε μπάνιο.

Συμπέρασμα

Το μπάνιο μετά την προπόνηση είναι μία διαδικασία σημαντική. Δε μας βοηθάει μόνο στο να είμαστε καθαροί, αλλά και στην ανάρρωση και τη μείωση της θερμοκρασίας του πυρήνα.

Το χλιαρό ή κρύο νερό βοηθάει περισσότερο. Αν θέλουμε να βελτιώσουμε την αθλητική μας επίδοση και να επιταχύνουμε την ανάρρωση, η βύθιση σε παγωμένο νερό μπορεί να είναι καλύτερη από το κρύο ντους.

ΠΗΓΗ: fmh.gr