The Blog

Κεφτεδάκια με Πλούσια Σάλτσα Ντομάτας

Τέλος πάντων καλοκαίρι γιοκ και τέρμα τα ξεκάλτσωτα ποδαράκια, για να περάσω όμως και στα δικά μου, σχεδόν τέλος εποχής για καλοκαιρινά υλικά τέρμα οι μουσακάδες, οι απίστευτες ντομάτες που έφαγα φέτος από το χωριό, η αψιά πράσινη πιπεριά, τέρμα τα ζουμερά ροδάκινα, καρπούζια και πεπόνια και επιτέλους τέρμα τα γεμιστά!
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.

Το Φθινόπωρο έχει μπει και όσοι συνέχιζαν να μετρούν 53 ή 54 Αυγούστου, κρατώντας ακόμη ζωντανό το καλοκαίρι συμβιβάζονται, και το άκουσμα της ευχής «Καλό Χειμώνα» δεν μοιάζει πια με «κατάρα».

Η φρεσκάδα της βροχής που ξεπλένει κάθε ίχνος από το υπέροχο καλοκαίρι, το μπλε «μεταμορφώνεται» σε μελαγχολικό γκρίζο, τα πρώτα κίτρινα φύλλα γεμίζουν αυλές και όσο λαμπερός ήλιος και αν βγει, όση ζέστη και να κάνει το βράδυ θα σε αγκαλιάσει μια πικέ κουβέρτα και δεν θα ακούσεις ξανά τα τζιτζίκια να «σκάνε».

Το Φθινόπωρο είναι αυτό που φέρνει την ισημερία. Στο εξής όλο και θα «μαζεύει» το φως της ημέρας και η νύχτα θα κερδίζει χώρο. Κοντεύει η μέρα που θα πρέπει να τακτοποιήσουμε τις ντουλάπες, δίνοντας την θέση των αέρινων υφασμάτων στα μάλλινα και τις χοντρές κάλτσες, μήπως αυτό μπορεί να γίνει λίγο μαγικά και να το γλιτώσω; #not

Τέλος πάντων καλοκαίρι γιοκ και τέρμα τα ξεκάλτσωτα ποδαράκια, για να περάσω όμως και στα δικά μου, σχεδόν τέλος εποχής για καλοκαιρινά υλικά τέρμα οι μουσακάδες, οι απίστευτες ντομάτες που έφαγα φέτος από το χωριό, η αψιά πράσινη πιπεριά, τέρμα τα ζουμερά ροδάκινα, καρπούζια και πεπόνια και επιτέλους τέρμα τα γεμιστά!

Όμως έρχονται οι πρώτες σούπες, τα πιο «χειμωνιάτικα» και πιο αγαπησιάρικα φαγητά, τα comfort food που μας φέρνουν πιο κοντά.

Για το φαγητό της «ζεστασιάς» έχω αναφερθεί πάρα πολλές φορές, για την συναισθηματική και βιολογική του σημασία, για την επίδραση του στην καρδιά και το στομάχι μας.

Καλωσορίζω το χινόπωρο, όπως το λέμε και στα χωριά, με κόκκινες δεμένες σάλτσες, υδατάνθρακες, μπαχαρικά, του μαγειρεύω τα πριγκηπόπουλα του comfort food, τα κοκκινιστά κεφτεδάκια, τις θερμίδες πολλοί εμίσησαν τους κεφτέδες ουδείς!

Τα κεφτεδάκια είναι το φαγητό της «αμοιβαίας» αγάπης, των παιδικών μας χρόνων και της αθωότητας, φτιάξτα και βάλε να παίζει το Bella Note από το "Lady and the Tramp, 1955″ του Walt Disney.

Αυτή η συνταγή για τα Ιταλικά κεφτεδάκια είναι μια συνταγή περισσότερο για μεγάλους αλλά παρακάτω σου δίνω tip και για παιδιά, στην Ιταλία αυτό το φαγητό λέγεται οτι δεν σερβίρεται ποτέ με σπαγγέτι αλλά με λαχανικά ή φασόλια ως ορεκτικό και επινοήθηκαν από τους Ιταλούς μετανάστες όμως εγώ τα προτιμώ όπως η Λαίδη και ο Αλήτης που απολαμβάνουν το Ιταλικό τραγούδι τρώγοντας από ένα πιάτο τα διάσημα Ιταλικά Κεφτεδάκια με Σπαγγέτι με έναν μοναδικό και τρυφερό τρόπο.

#WelcomeFall

Κεφτεδάκια με Πλούσια Σάλτσα Ντομάτας (Ιταλικά Κεφτεδάκια)

•Προετοιμασία: 15′ •Έτοιμες σε: 60′ •Ποσότητα: 4-5 άτομα •Επίπεδο Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά για τον κιμά

400 gr. κιμά μοσχαρίσιο

150 gr. κιμά χοιρινό

100 λουκάνικο χωριάτικο ή πεπερόνι (προαιρετικά)

3 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα

1 αυγό

1 κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

2 φέτες ψωμί

3 κουταλιές της σούπας γάλα

2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό

1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ

½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή

½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

Φρεσκοκομμένο πιπέρι

Αλάτι

για την σάλτσα

1 κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

70 ml. ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ

2 κουταλιές της σούπας μέλι

1½ κουταλιές της σούπας μουστάρδα

4 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα

200 gr. ντομάτες ψιλοκομμένες ή ντοματάκια κονκασέ

400 gr. σάλτσα ντομάτας

200 ml. κόκκινο κρασί

1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή

½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι

2-3 κλωναράκια μαϊντανό

Φρεσκοκομμένο πιπέρι

Αλάτι

Εκτέλεση βήμα-βήμα

ο κιμάς

Αφαιρούμε το περίβλημα του εντέρου από το λουκάνικο, το ψιλοκόβουμε και το αναμειγνύουμε τους δύο κιμάδες.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό και το ψωμί.

Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε το μείγμα των κιμάδων με όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε για 5 λεπτά.

Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη τροφίμων και τοποθετούμε στο ψυγείο για 15 λεπτά ή όσο περισσότερο χρόνο έχουμε στην διάθεσή μας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο και ξεκινάμε να πλάθουμε κεφτεδάκια, το μέγεθός τους πρέπει να είναι μεγαλύτερο από τα κεφτεδάκια που συνηθίζουμε (όσο περίπου ένα λάιμ), τα ακουμπάμε σε δίσκο ψησίματος όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 200°C, ταυτόχρονα ξεκινάμε την παρασκευή της σάλτσας.

για την σάλτσα

Αν χρησιμοποιούμε φρέσκες ντομάτες, αφαιρούμε τις φλούδες, τα σπόρια και τις ψιλοκόβουμε, ο πιο εύκολος τρόπος είναι να τις χαράξουμε ελαφρά στο κάτω μέρος και να τις βυθίσουμε για μερικά λεπτά σε καυτό νερό.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Σε μια βαθιά σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να «γυαλίσουν», περίπου 1-2 λεπτά.

Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ, την σάλτσα ντομάτας, το κρασί, τις ντομάτες, επιπλέον τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά.

Σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά ή αν χρησιμοποιούμε φρέσκες ντομάτες μέχρι να μειωθούν στο μισό τα υγρά τους, μόλις αρχίζει να δένει η σάλτσα προσθέτουμε το μέλι, την μουστάρδα, την παρμεζάνα και τα ζεστά κεφτεδάκια.

Συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα, στο τέλος προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

για τα κεφτεδάκια με σπαγγέτι ή λιγκουίνι

Προετοιμάζουμε βράζοντας αλ ντέν'τε τα λιγκουίνι ή το σπαγγέτι κρατώντας 1 φλυτζάνι νερό από το νερό που έβρασαν.

Αφαιρούμε τα κεφτεδάκια απ' τη σάλτσα και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα.

Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνουμε την πάστα, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, την σάλτσα και ανακατεύουμε προσθέτοντας περίπου μισό φλυτζάνι από το νερό που κρατήσαμε.

Ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά και προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοκομμένο πιπέρι.

Σερβίρουμε με τα ζεστά κεφτεδάκια.

Tips:

~ Αν σκοπεύετε να φτιάξετε αυτή την συνταγή για παιδιά περιορίστε στο ¼ ή μην προσθέσετε κρασί και πάπρικα, επίσης αν θέλετε χρησιμοποιήστε μόνο κιμάδες, μην παραλείψετε όμως την ρίγανη γιατί είναι το χαρακτηριστικό συστατικό.

~ Το λουκάνικο μπορεί να είναι ένα κλασικό χωριάτικο χωρίς επιπλέον μπαχαρικά και μυρωδικά ή πεπερόνι κλασικό το οποίο θα ψιλοκόψετε.

~ Αν θέλετε μπορείτε αντί για παρμεζάνα να χρησιμοποιήσετε πεκορίνο.

Για περισσότερες συνταγές επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Funky Cook.