Με θερμοκρασίες που παραπέμπουν σε καλοκαίρι μπαίνει η πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, καθώς ο υδράργυρος στις περισσότερες περιοχές κινείται κοντά ή και πάνω από τους 30 βαθμούς. Το βασικό χαρακτηριστικό, ωστόσο, δεν είναι μόνο η ζέστη: τις θερμές ώρες της ημέρας, κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά, η αστάθεια θα συνεχίσει να δίνει τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ο καιρός σήμερα, Τρίτη 2 Ιουνίου 2026, θα είναι γενικά αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, σύμφωνα με την ΕΜΥ. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, όμως, στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα ορεινά αναμένονται τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες. Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται και από το meteo.gr, που κάνει λόγο για αίθριο καιρό, με τοπικές βροχές και καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας στα ορεινά ηπειρωτικά.
Στην Αττική, η ημέρα κυλά με ήλιο και θερμοκρασία που φτάνει περίπου τους 30 βαθμούς. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και το μεσημέρι – απόγευμα θα στραφούν σε νότιους έως 4 μποφόρ. Στη Θεσσαλονίκη, προβλέπονται αραιές νεφώσεις, παροδικά πυκνότερες το μεσημέρι και το απόγευμα, με πιθανότητα τοπικών όμβρων και μεμονωμένων καταιγίδων στα γύρω ορεινά· η θερμοκρασία θα φτάσει επίσης τους 30 βαθμούς.
Η ζέστη, πάντως, έχει ήδη δώσει το στίγμα της. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, τη Δευτέρα 1 Ιουνίου η μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα ξεπέρασε τοπικά τους 36 βαθμούς, με υψηλότερη τιμή τους 36,4°C στα Τρίκαλα.
Για την Τετάρτη, το σκηνικό δεν αλλάζει θεαματικά. Η ΕΜΥ προβλέπει παρόμοιες συνθήκες, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και πιθανότητα όμβρων στα βόρεια ορεινά, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 3 με 5 μποφόρ και στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.
Από την Πέμπτη, η προσοχή στρέφεται κυρίως στη βόρεια και βορειοδυτική χώρα. Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, αρχικά ο καιρός θα είναι αίθριος, όμως από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες σε βόρειες και βορειοδυτικές περιοχές. Οι θερμοκρασίες, πάντως, θα παραμείνουν σε καλοκαιρινά επίπεδα, με την ΕΜΥ να δίνει στις περισσότερες περιοχές 29 με 32 βαθμούς και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.
Ο Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτησή του, σημείωσε ότι η εικόνα της 1ης Ιουνίου από τους συνοπτικούς σταθμούς της ΕΜΥ δείχνει θερμοκρασίες που θα διατηρηθούν σε ανάλογα επίπεδα, στοιχείο που ενισχύει την εικόνα μιας θερμής αλλά όχι ακραίας εβδομάδας.
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης είχε επισημάνει ήδη από τις προηγούμενες ημέρες ότι η αστάθεια περιορίζεται στα δυτικά, βόρεια και κυρίως σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές, ενώ για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος εκτιμούσε γενικά καλές συνθήκες, χωρίς να αποκλείεται τοπική απογευματινή αστάθεια.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Τσατραφύλλιας εστίασε και στις συνθήκες για τα πρώτα μπάνια, σημειώνοντας ότι στις περισσότερες θαλάσσιες περιοχές η θερμοκρασία της θάλασσας κυμαίνεται γύρω στους 21 με 22 βαθμούς, τιμές φυσιολογικές για την εποχή.
Το συμπέρασμα για την εβδομάδα είναι καθαρό: ο Ιούνιος μπαίνει με καλοκαιρινή διάθεση, 30άρια και αρκετή ηλιοφάνεια, αλλά όχι με απολύτως «ήσυχο» καιρό. Οι μπόρες θα είναι κυρίως μεσημεριανές και απογευματινές, τοπικού χαρακτήρα, με μεγαλύτερη πιθανότητα στα ηπειρωτικά ορεινά και στη βόρεια Ελλάδα. Για τις πόλεις και τις παραθαλάσσιες περιοχές, η εικόνα παραμένει γενικά καλή, με ζέστη, ήπιους ανέμους και χωρίς ένδειξη οργανωμένης κακοκαιρίας.