«Η Ελλάδα δεν έστειλε μία ποπ σταρ- έστειλε έναν ουράνιο χρησμό σε αργή κίνηση. Το ”Αστερομάτα” της Klavdia είναι αιθέριο, σε στοιχειώνει, και πνευματικά άγριο. Δεν τραγουδάει απλώς- διοχετεύει γαλαξίες. Κάθε νότα έμοιαζε με προφητεία Το λάτρεψα το τραγούδι!». Αυτό ήταν ένα tweet από τα εκατοντάδες που αποθεώσαν την ελληνική συμμετοχή το βράδυ του Σαββάτου.

Μια συμμετοχή που άκουσε πολλά μέχρι να φτάσει στον τελικό της Eurovision- ίσως όχι τόσα πολλά όσα είχε ακούσει η Μαρίνα Σάττι, αλλά οι χαμηλές επιδόσεις της στις στοιχηματικές εταιρείες του εξωτερικού ήταν αρκετές για να ξεκινήσει η γκρίνια που κορυφώθηκε όταν άρχισαν να δημοσιεύονται τα πρώτα πλάνα από τις πρόβες.

Advertisement
Advertisement

Το ρούχο ήταν πολύ μαύρο, ο βράχος έμοιαζε με περιττώματα (αχ Γιώργο!), τα ροδάκια και τα καλώδια θα μας κατέστρεφαν (όπως θύμησε με νοήμα και η Κοζάκου στο τέλος). Τελικά, οι παραπονιάρηδες της πρωινής ζώνης δεν επιβεβαιώθηκαν και η Κλαυδία (ή Klavdia όπως αποκαλείται καλλιτεχνικά) με ένα τραγούδι χωρίς ούτε μία αγγλική λέξη κατάφερε να τερματίσει στην 6η θέση, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά και έκανε περήφανους όλους τους Έλληνες.

Η Κλαυδία κέρδισε την 8η θέση από τις κριτικές επιτροπές. Harold Cunningham via Getty Images

Η ίδια κράτησε μία άκρως αξιοπρεπή στάση χωρίς να χάσει ούτε μια στιγμή το χαμόγελό της, παρέμεινε συγκεντρωμένη στον στόχο της, εμπιστεύτηκε τους έμπειρους συνεργάτες της (Μαρίνα ακούς;) αφού για εκείνη η εμφάνιση αυτή δεν ήταν προσωπική υπόθεση (είπες κάτι Μαρίνα;). Στα 22 της, μόλις, χρόνια, η Κλαυδία Παπαδοπούλου παρέδωσε μαθήματα ευγένειας, ήθους, ταπεινότητας και επαγγελματισμού, σε συνδυασμό με ένα θεόσταλτο ταλέντο που φρόντισε να καλλιεργήσει με στρατιωτική πειθαρχία και πολλή δουλειά.

Η Γαλλίδα Λουάν που, για πολλούς, θα άξιζε να φέρει τη νίκη στη Γαλλία μετά από τέσσερις δεκαετίες, αλλά το κοινό της Ευρώπης την ευνόησε λιγότερο από τις επιτροπές. picture alliance via Getty Images

 Προφανώς και κανένας από τους υπόλοιπους καλλιτέχνες που εμφανίστηκαν χτες στη Βασιλεία δεν έφτασε στον τελικό από τύχη. Ακόμα και το σουηδικό τραγούδι που φάνηκε αστείο σε πολλούς, είχε άρτια παραγωγή και ενορχήστρωση, η Γαλλίδα είχε ανάλογη συναισθηματική δύναμη με την Κλαυδία και ο Ολλανδός, παρόλο που μπέρδεψε τα λόγια του στην εμφάνισή του, με την έντονή συγκίνησή του πέρασε στο κοινό. Ακόμα και χώρες των Big 5, όπως οι Αγγλία και η Γερμανία που έχουμε δει συχνά στις τελευταίες θέσεις, φέτος το πήραν πιο σοβαρά και έστειλαν πιο ελκυστικά τραγούδια (και ερμηνεύτριες).

Οι Remember Monday από το Ηνωμένο Βασίλειο στη σκηνή της αρένας St. Jakobshalle δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες των στοιχηματικών, picture alliance via Getty Images

Όμορφα αγόρια, σέξι κορίτσια, νέοι και μεγαλύτεροι, non binary άτομα, όμορφα ρούχα, αποκριατικές στολές, ποπ, ροκ, όπερα, έθνικ, στίχοι με νόημα, στίχοι χωρίς νόημα… μπορεί η Eurovision να παραμένει για πολλούς ένα «πανηγυράκι», σίγουρα όμως είναι το πιο ακριβό πανηγυράκι του πλανήτη- ειδικά φέτος η διοργανώτρια Ελβετία ξόδεψε περίπου 65 εκατομμύρια ευρώ, τα περισσότερα χρήματα από κάθε από άλλη χώρα την τελευταία δεκαετία.

H ανακοίνωση του μεγάλου νικητή JJ από την Αυστρία με το αριστουργηματικό Wasted Love. via Associated Press

Η Κλαυδία, μετά από όσα είχαν γίνει πέρσι (και φέτος) με την Ισραηλινή αποστολή και τη Μαρίνα Σάττι, πήρε ένα 12αρι-έκπληξη από την επιτροπή της χώρας και μάλιστα δια στόματος Eden Golan ενώ οι Έλληνες τηλεθεατές έδωσαν το δικό τους 12άρι στη γειτονική Αλβανία, με ένα τραγούδι που έκανε αίσθηση. 

Το μόνο που χρειάζεται τώρα είναι να μελετήσει πολύ προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις της μαζί με την εταιρεία της, Panik Records, ώστε αυτό το τεράστιο ταλέντο να μην καταλήξει να ανοίγει πάλι το πρόγραμμα λαϊκών τραγουδιστών την επόμενη σεζόν στα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας.

Advertisement

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Eurovision: Συγκλονιστική η Klavdia με την «Αστερομάτα» της – «Σας ευχαριστώ πολύ» (Βίντεο)

Η γιαγιά Κλαυδία, το ατόπημα Μπράτη και ο Βασάλος μήλον την έριδος ανάμεσα σε Λιάγκα-Χρηστίδου

 

 

Advertisement