Καλύτερη εικόνα παρουσιάζεται στη Χίο, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες για τρίτη συνεχόμενη ημέρα – από το μεσημέρι της Κυριακής.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστικές υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες, ενώ τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές Νέα Μονή καθώς και στην περιοχή Ζυφιάς, ενώ παράλληλα δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται και στον Άγιο Γεώργιο Συκούσης, τη Βέσσα και τον Δαφνώνα.
Μάλιστα λίγο πριν τις 7:30 εκκενώθηκε η περιοχή Λιθί ενώ λίγο νωρίτερα και ειδικότερα στις 6 το πρωί στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους για εκ νέου εκκένωση στην περιοχή Βέσσα.
Το νησί κηρύχθηκε χθες και επίσημα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επί τόπου επιχειρούν 444 πυροσβέστες με 85 οχήματα και 21 ομάδες πεζοπόρο, ενώ από αέρος ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού με το πρώτο φως της ημέρας τέσσερα αεροσκάφη και 14 ελικόπτερα.
Πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών: ”Σταδιακά ελέγχονται τα μέτωπα”
Tα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα ότι αν δεν υπάρξουν δραματικές αλλαγές τις επόμενες ώρες μπορεί να έχουμε μερικό έλεγχο της φωτιάς ήρθαν από τον Πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών, Γιώργο Τούμπο ο οποίος σε δηλώσεις του στην «Αλήθεια» επεσήμανε ότι «υπάρχουν επιμέρους εστίες φωτιάς αλλά περιορίζονται τα μεγάλα μέτωπα».
Ο κος Τούμπος αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο αριθμό δυνάμεων που επιχειρούν από αέρος αλλά και επίγεια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «κυκλοφορούν πυροσβεστικά οχήματα από Δράμα, Πάτρα, Λαμία και άλλες περιοχές. Οι άνθρωποι προσπαθούν αλλά είναι δύσκολη η κατάσταση γιατί το έδαφος σ’ αυτές τις περιοχές έχει δυσκολίες στην πρόσβαση».
Σ’ αυτή την κατεύθυνση ο Πρόεδρος της ΕΜΧ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διάνοιξης δρόμων και μέσα από δασικές εκτάσεις, προκειμένου να μπορούν να επεμβαίνουν άμεσα οι δυνάμεις πυρόσβεσης.
Αναφορικά με τη ζημιά στη μαστιχοκαλλιέργεια, η οποία βέβαια θα αποτυπωθεί τις επόμενες ημέρες, όταν σβήσει η φωτιά, -προς το παρόν φαίνεται ότι οι μεγαλύτερες «πληγές» είναι στον Άγιο Γεώργιο και στο Ζυφιά, μιας και από Βέσσα και Λιθί -όπως είπε- φαίνεται η φωτιά να πέρασε περισσότερο από τα καμένα του παρελθόντος.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, είπε, είναι η απογοήτευση των πληγέντων, που είδαν τα μαστιχόδεντρά τους να καίγονται το 2012, το 2016 και δεν έχουν το κουράγιο να ξαναπροσπαθήσουν.
«Γι’ αυτό πρέπει να δούμε τώρα ποιες είναι οι ζημιές, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε αυτοί οι άνθρωποι, τουλάχιστον να ξανάδραστηριοποιηθούν», κατέληξε ο Πρόεδρος της ΕΜΧ.