Σε φάση αυξημένης κυκλοφορίας βρίσκεται ο ιός του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, με τον καθηγητή Θεόδωρο Βασιλακόπουλο να εκτιμά ότι η κορύφωση των κρουσμάτων θα συνεχιστεί για ακόμη δύο έως τρεις εβδομάδες.
Μιλώντας στο ΕΡΤnews, ο καθηγητής απέδωσε την αυξημένη κυκλοφορία του ιού, μεταξύ άλλων, στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τους προηγούμενους μήνες, καθώς ο θερμός χειμώνας και η υγρή άνοιξη ευνόησαν την αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών.
«Είμαστε στην κορύφωση, αλλά αυτή η αιχμή θα διατηρηθεί τουλάχιστον δύο με τρεις εβδομάδες ακόμα, λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών», εκτίμησε, προσθέτοντας ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου δεν αναμένεται ουσιαστική αποκλιμάκωση.
Παράλληλα, εξήγησε ότι η αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση συμβάλλει στον εντοπισμό περισσότερων περιστατικών.
«Έχουμε πάρα πολύ αναλυτική, ενδελεχή επιδημιολογική επιτήρηση στο συγκεκριμένο νόσημα και γι’ αυτό πολύ εύκολα διαγιγνώσκονται πολλά περιστατικά», ανέφερε.
Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο
Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι ηλικιωμένοι, καθώς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης.
«Οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα ευπαθείς, οπότε εκεί πρέπει να έχουμε διπλή και τριπλή προσοχή», τόνισε.
Για την προστασία από τα κουνούπια συνέστησε μακρυμάνικα ρούχα, εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά, σήτες και κουνουπιέρες, ενώ αναφέρθηκε και σε ένα απλό μέτρο που μπορεί να βοηθήσει:
«Μια απλή λύση, πολύ αποτελεσματική όμως, είναι να χρησιμοποιούμε έναν απλό ανεμιστήρα, ο οποίος, αν χτυπάει στα πόδια μας, δυσκολεύει πολύ τα κουνούπια να πλησιάσουν», ανέφερε.
Παράλληλα, σημαντική είναι η απομάκρυνση στάσιμων νερών από γλάστρες, αυλές, μπαλκόνια και κήπους, ώστε να περιορίζονται οι εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών.
Τα συμπτώματα που πρέπει να μας θορυβήσουν
Ο καθηγητής εξήγησε ότι περίπου το 80% όσων μολύνονται δεν εμφανίζει συμπτώματα, ενώ περίπου το 20% παρουσιάζει ήπια νόσο, συνήθως με πυρετό. Σε λιγότερο από 1% μπορεί να εμφανιστεί σοβαρή νόσος με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Αυτό που πρέπει να κινητοποιήσει τους πολίτες είναι ο υψηλός πυρετός όταν συνοδεύεται από έντονα νευρολογικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, ζάλη, σύγχυση, αποπροσανατολισμό, μεταβολή του επιπέδου συνείδησης ή δυσκολία στην κίνηση.
«Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί είναι αν μαζί με τον υψηλό πυρετό αρχίζουμε να έχουμε έντονα συμπτώματα από το νευρικό μας σύστημα», υπογράμμισε.
Σε μια τέτοια περίπτωση χρειάζεται άμεση ιατρική εκτίμηση.
Δεν μεταδίδεται όπως ο κορονοϊός
Ο κ. Βασιλακόπουλος ξεκαθάρισε επίσης ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της καθημερινής επαφής. Η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού.
«Αν εγώ έχω ιό του Δυτικού Νείλου, δεν μπορώ να τον μεταδώσω σε κανέναν άλλον άνθρωπο, ούτε καν σε κουνούπι αν με τσιμπήσει», εξήγησε.
Η υποχώρηση των θερμοκρασιών και η μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών αναμένεται να περιορίσουν σταδιακά την κυκλοφορία του ιού, με την εξέλιξη να εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες των επόμενων εβδομάδων.