Εχουμε ακούσει τον κανόνα: Οχι τηλεόραση πριν τον ύπνο;
Παρ′ όλα αυτά, πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι τους βοηθάει να αποκοιμηθούν αν ακούσουν κάτι ― ακουστικά βιβλία, μουσική, podcasts ή τηλεοπτικές εκπομπές.
Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους με διαταραχές ύπνου χρησιμοποιούν τη μουσική ως βοήθημα για τον ύπνο.
Είναι κακό για τον ύπνο μας να κοιτάζουμε οθόνες για να κάνουμε scroll ή να παρακολουθούμε μια εκπομπή πριν από τον ύπνο, αλλά τι γίνεται αν δεν κοιτάζουμε, απλώς ακούμε;
Ο καθένας είναι διαφορετικός, και κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν εξαιρετικό ύπνο αν αποκοιμηθούν ακούγοντας κάτι, δηλώνει η δρ Ρέιτσελ Σάλας, καθηγήτρια νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Johns Hopkins στην Βαλτιμόρη. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες πρακτικές που πρέπει να έχουμε κατά νου για να βεβαιωθούμε ότι μεγιστοποιούμε τα οφέλη και αποφεύγουμε τις πιθανές παγίδες.
https://www.huffingtonpost.gr/entry/metroteta-epiloyes-kai-senaisthemata_gr_68277a03e4b01633824e98c1
Κατεβάζοντας τους τόνους πριν τον ύπνο
Το «κλειδί» στην ακρόαση ακουστικών βιβλίων, podcasts, μουσικής ή τηλεόρασης για να αποκοιμηθούμε είναι να βεβαιωθούμε ότι μας βοηθούν να χαλαρώσουμε αντί να μας ξυπνήσουν, δηλώνει η δρ Σαλίνι Παρούθι, επιμελήτρια της ιατρικής του ύπνου στο Νοσοκομείο Βετεράνων John J. Cochran στο Σεντ Λούις και επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σεντ Λούις.
«Εάν η ακρόαση κάποιου πράγματος κρατάει το άτομο περισσότερο απασχολημένο ή σε εγρήγορση και επομένως αντικαθιστά το χρόνο ύπνου, αυτό μπορεί να είναι επιζήμιο για την υγεία», δηλώνει η ίδια μέσω email. «Συνιστάται οι ενήλικες να έχουν τακτικά τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου για βέλτιστη απόδοση».
Από την άλλη πλευρά, ένας προβλέψιμος θόρυβος μπορεί να βοηθήσει το σώμα μας να καταλάβει ότι ήρθε η ώρα να χαλαρώσει, προσθέτει η δρ Σάλας.
«Αν διαπιστώσουμε ότι αυτό είναι μέρος της ρουτίνας μας πριν τον ύπνο και είναι κάπως ανακουφιστικό και χαλαρωτικό… είναι υπέροχο», λέει.
Ας προσπαθήσουμε να επιλέξουμε περιεχόμενο που θα μας επιτρέψει να … μεταβούμε στον ύπνο, προσθέτει η δρ Λίντσεϊ Μπράουνινγκ, ψυχολόγος και ειδική στον ύπνο στο Μπέρκσαϊρ του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Ας μην επιλέξουμε κάτι που είναι πολύ ελκυστικό, ώστε ο εγκέφαλός μας να μην έχει κίνητρο να μείνει ξύπνιος και να αντισταθεί στον ύπνο για να το προσέξει», αναφέρει μέσω email.
Ποια είναι η κατάλληλη ώρα να απενεργοποιήσουμε τον ήχο
Ένα σάουντρακ για ύπνο μπορεί να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε, αλλά δεν μας βοηθά να συνεχίζει να ακούγεται όλη τη νύχτα, δηλώνει η δρ Μπράουνινγκ.
«Είναι σημαντικό να ρυθμίζουμε έναν αυτόματο χρονοδιακόπτη για να απενεργοποιούμε τους ήχους όσο το δυνατόν συντομότερα μετά τον ύπνο», εξηγεί.
Εάν η εκπομπή, το podcast ή η μουσική που παίζουμε έχει απροσδόκητους θορύβους, συχνότητες ή ένταση, (αυτό) μπορεί να προειδοποιήσει τον εγκέφαλό μας να δώσει προσοχή, δηλώνει η δρ Σάλας. Ο αιφνιδιαστικός θόρυβος δεν μας ξυπνάει πάντα πλήρως, αλλά μπορεί να προκαλέσει πολλές μικρές αφυπνίσεις που δεν αντιλαμβανόμαστε. Αυτό θα διαταράξει τον ύπνο μας παρ′ όλα αυτά, προσθέτει.
Πως να αντιμετωπίσουμε την αϋπνία
Μερικές φορές το να ακούμε κάτι για να αποκοιμηθούμε δεν είναι απλώς ένα ωραίο μέρος της ρουτίνας του ύπνου – είναι ένας τρόπος να ηρεμήσουμε τις σκέψεις που «τρέχουν» τη νύχτα. Ορισμένα προληπτικά βήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσουν, δηλώνει η δρ Μπράουνινγκ.
«Αν διαπιστώσουμε ότι ο εγκέφαλός μας είναι πολύ ενεργός καθώς προσπαθούμε να κοιμηθούμε, γεγονός που μας κρατάει ξύπνιους, θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις σκέψεις και ανησυχίες νωρίτερα μέσα στην ημέρα», συμβουλεύει.
Οι μέθοδοι περιλαμβάνουν την ύπαρξη ενός ειδικού χρόνου νωρίτερα μέσα στην ημέρα για να σκεφτούμε ό,τι μας προβληματίζει.
Εάν χρησιμοποιούμε την ακρόαση κάποιου ήχου για να αντιμετωπίσουμε την αϋπνία και δεν φαίνεται να βοηθάει μετά από μια περίοδο δύο έως τεσσάρων εβδομάδων, ίσως είναι καιρός να δούμε έναν πιστοποιημένο γιατρό ύπνου και να φτάσουμε στη ρίζα του προβλήματος, λέει η δρ Παρούθι.
«Υπάρχουν αρκετές αποδεδειγμένες θεραπείες που λειτουργούν καλά για τη θεραπεία της αϋπνίας, όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, ή όταν είναι σκόπιμο, μπορεί να εξεταστεί και η πιθανότητα λήψης φαρμάκων», καταλήγει.
ΠΗΓΗ: Cnn.com