Οι διακοπές είναι o No1 τρόπος να χαλαρώσουμε και να δούμε τη ζωή μας από μια άλλη σκοπιά. Αρκεί να το κάνουμε με τον σωστό τρόπο. Διότι ακόμα και κατά τις ημέρες που παραθερίζουμε σε κάποιον καλοκαιρινό προορισμό, ορισμένες συνήθειες δεν μας αφήνουν να γαληνέψουμε.
«Είναι σημαντικό να αποκοπούμε από οτιδήποτε μας προκαλεί στρες στις διακοπές. Μόνο έτσι θα γυρίσουμε με σώμα και πνεύμα σε ειρήνη. Ειδάλλως δεν έχει καν νόημα η απόδρασή μας», προειδοποιεί στην HuffPost η Τζένι Μένπα, ψυχοθεραπεύτρια με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Ποιες είναι όμως οι συνήθειες που μας απαγορεύουν να αποφορτιστούμε; Ειδικοί σε θέματα ταξιδιών και ψυχικής υγείας εξηγούν.
1. Ο υπερβολικός προγραμματισμός
«Ο υπερβολικός προγραμματισμός είναι ο καλύτερος τρόπος να μετατρέψουμε τις χαλαρωτικές διακοπές μας σε αγχωτική εμπειρία», τονίζει η Λώρα Ρατλίφ, ανώτερη διευθύντρια σύνταξης του TripSavvy. Διότι ακόμα κι αν μας αρέσει το γεμάτο πρόγραμμα, θα πρέπει να αφήσουμε μερικές ώρες ανοιχτές. Το να γυρνάμε με προγραμματισμένες ξεναγήσεις από μουσείο σε μουσείο δεν συνάδει με την ανεμελιά του θέρους. Διότι θα είμαστε διαρκώς με το ρολόι στο χέρι και το πιστόλι στον κρόταφο. Ένα αξιοθέατο την ημέρα, άντε και ένα δεύτερο φτάνουν και περισσεύουν.
2. Η παράλειψη γευμάτων
Σύμφωνα με τον Φιλ Ντένγκλερ, συνιδρυτή του The Vacationer «αυτό συχνά συνοδεύεται από τον προγραμματισμό πάρα πολλών δραστηριοτήτων σε μια μέρα». Όμως το να μένουμε νηστικοί εντείνει την κόπωση και το στρες. Οπότε ακόμα κι αν δεν προλαβαίνουμε σώνει και ντε να καθίσουμε σε κάποιο εστιατόριο, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε μαζί μας μερικά θρεπτικά σνακ. Ιδίως εφόσον περπατάμε όλη μέρα.
3. Τσεκάρουμε τα mail της δουλειάς
Πράγματι, η πλήρης αποσύνδεση από την καθημερινότητα είναι εύκολη στα λόγια αλλά δύσκολη στην πράξη. Αλλά οποιαδήποτε σκέψη γύρω από τη δουλειά στις διακοπές απειλεί να καταστρέψει την εμπειρία μας. Ιδίως αν πέσει το μάτι μας σε κάτι στραβό που συνέβη στον χώρο εργασίας μας. Δεν πρόκειται η επιχείρηση για την οποία δουλεύουμε να καταρρεύσει για λίγες μέρες επειδή λείπουμε εμείς. Ας ηρεμήσουμε.
4. Συγκρίνουμε τις διακοπές μας με τις διακοπές των άλλων
«Νιώθουμε συνεχώς την ανάγκη να δείξουμε στους άλλους ότι περνάμε καλά », παρατηρεί η Σου Βάρμα, καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο NYU Langone. «Το παιχνίδι των συγκρίσεων δεν μας επιτρέπει να ξεκουραστούμε. Παλεύουμε διαρκώς να οργανώσουμε τη μια δραστηριότητα επάνω στην άλλη για τα μάτια του κόσμου. Όμως έχει σημασία να καταλάβουμε ότι επειδή δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να κλείσουμε ένα ξενοδοχείο με εντυπωσιακή πισίνα, αυτό δεν σημαίνει ότι οι διακοπές μας είναι χειρότερες από των άλλων. Πρέπει να τις ζήσουμε στο 100% και να απολαύσουμε κάθε στιγμή που μας δίνεται για να ξεκουραστούμε. Και για να το πετύχουμε θα βοηθούσε όσο απολαμβάνουμε τις διακοπές μας να απέχουμε λίγο από τα social media», μας προτρέπει η ειδικός.
5. To να τα αφήνουμε όλα στην τύχη τους
Μερικές φορές, όταν πάμε διακοπές, είμαστε τόσο εξαντλημένοι που δεν σχεδιάζουμε απολύτως τίποτα. Ονειρευόμαστε απλώς άφθονο αλκοόλ και ύπνο. Αλλά όταν έχουμε συνηθίσει να είμαστε αρκετά προγραμματισμένοι στην καθημερινότητα, αυτό το είδος διακοπών μπορεί να μας καταστρέψει. Ίσως ξυπνήσουμε και νιώσουμε ένα αίσθημα φόβου γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα προγραμματισμένο.
Το κλειδί λοιπόν είναι η ισορροπία. Προγραμματίζουμε τα πράγματα τόσο ώστε να μας εξυπηρετεί, αφήνοντας κενό ανάμεσα στις δραστηριότητες. Φτιάχνουμε μια σύντομη λίστα με μερικά σημαντικά αξιοθέατα ή εστιατόρια που θα θέλαμε να επισκεφθούμε και να τα συμπεριλάβουμε στις διακοπές μας. Έπειτα κάνουμε μερικές κρατήσεις εκ των προτέρων, εάν απαιτούνται, αλλά δεν υπερβάλλουμε. Λίγος προγραμματισμός βοηθάει πολύ. Όμως ο υπερβολικός σχεδιασμός όπως προείπαμε μπορεί να είναι εξίσου αγχωτικός με τον ανεπαρκή προγραμματισμό.
6. Το να εγκαταλείπουμε εντελώς τις κλασικές συνήθειες αυτοφροντίδας μας
Για παράδειγμα, αν γνωρίζουμε ότι η τακτική σωματική άσκηση μας κρατά πιο ισορροπημένους ψυχικά, δεν είναι η καλύτερη ιδέα να κάνουμε ένα επταήμερο διάλειμμα από αυτήν. Μπορούμε αντί να πάμε γυμναστήριο να κολυμπήσουμε ή να περπατήσουμε-τρέξουμε με τα αθλητικά μας στην άμμο.
Επιπλέον, οι ρουτίνες ομορφιάς μας συνεχίζονται κανονικά. Και στη διατροφή μας κάνουμε μικρές παρασπονδίες αλλά δεν φέρνουμε τα πάνω κάτω, διότι αυτό μπορεί να διαλύσει το στομάχι μας.
7. Το να επιλέγουμε ότι πιο φτηνό
Οι πόροι των διακοπών είναι περιορισμένοι. Και είναι λογικό να μην αντέχει η τσέπη μας να τρώμε κάθε μέρα στο πιο φίνο εστιατόριο. Όμως ακόμα και όταν πρόκειται για street food αν ένα κατάστημα είναι εξωφρενικά φθηνότερο από τα αντίστοιχα του είδους του, καλύτερα να προτιμήσουμε κάτι ενδιάμεσο. Διότι ίσως οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται είναι επικίνδυνες.
Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα watersports. Γιατί αν κάποιος επιχειρηματίας τα παρέχει σε αδιανόητα χαμηλές τιμές, το πράγμα μυρίζει ασυντήρητο εξοπλισμό και ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας. Δεν είναι να παίζουμε με αυτά τα πράγματα.

8. Η άρνηση να αποδεχθούμε ποιος είναι ο προϋπολογισμός μας
Είναι σημαντικό να έχουμε μια σαφή εικόνα του συνολικού προϋπολογισμού και των εξόδων μας πριν ταξιδέψουμε. Να αποφασίσουμε εκ των προτέρων πού θέλουμε να ξοδέψουμε τα χρήματά μας: Τόσα για στέγαση, τόσα για φαγητό, τόσα για νυχτερινή ζωή, τόσα για μουσεία και αξιοθέατα. Έτσι θα διαχειριστούμε τα χρήματά μας με σύνεση και δεν θα μείνουμε με την πικρία ότι θέλαμε να κάνουμε κάτι, αλλά δεν είχαμε τα χρήματα για αυτό.
9. Οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες
Όλοι θέλουμε οι διακοπές μας να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλές και σχεδόν τέλειες. Αλλά η πραγματικότητα πάντοτε μας εκπλήσσει. Αν όμως έχουμε κατά νου ότι σίγουρα θα προκύψουν μικρές καθυστερήσεις ή ότι μπορεί να μην μπαίνουμε πάντα στα μουσεία και στα εστιατόρια πρώτοι, αυτό θα μειώσει το στρες μας όταν θα περιμένουμε σε μια ουρά ή στην περίπτωση που πάθουμε λάστιχο. Είναι ψυχοφθόρο να ονειρευόμαστε γύρω από ιδανικές καταστάσεις όταν δεν είναι στο χέρι μας να γίνουν όλα ακριβώς όπως τα είχαμε οραματιστεί.
10. Ο ασυμφωνία με την ομάδα
Εάν ταξιδεύουμε με παρέα αφιερώνουμε χρόνο για να συζητήσουμε γύρω από τις προσδοκίες όλων των συνταξιδιωτών μας. Και αν το στυλ διακοπών που έχουμε ονειρευτεί εμείς, δεν δένει καθόλου με των υπολοίπων, καλύτερα να κανονίσουμε ταξίδι με μια άλλη συντροφιά. Ειδάλλως θα είμαστε μονίμως με το παράπονο ότι δεν διασκεδάζουμε και με το άγχος του που θα μας τραβολογάει η παρέα μετά.
11. Η πίεση που ασκούμε στον εαυτό μας για να «χαλαρώσει»
«Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η υπερβολική προσπάθεια χαλάρωσης μπορεί να επιδράσει αντίθετα επάνω μας. Δηλαδή; Να μας αγχώσει», προειδοποιεί η Ρέιτσελ Τομασιάν, θεραπεύτρια και ιδιοκτήτρια του Playa Vista Counseling. «Το συγκρίνω με περιπτώσεις ανθρώπων που όταν προσπαθούν υπερβολικά να διαλογιστούν, απλώς καταλήγουν να απογοητεύονται. Διότι η πίεση για χαλάρωση είναι αντιπαραγωγική», προσθέτει η ίδια.
Επομένως, αν προσπαθούμε να χαλαρώσουμε διαβάζοντας, αλλά δεν αντέχουμε να διαβάζουμε λέξη παρατάμε το βιβλίο. Δοκιμάζουμε μια βόλτα στην παραλία. Αν ούτε αυτό λειτουργήσει; Αλλάζουμε. Κι αν δεν λειτουργεί τίποτα; Καθόμαστε απλώς και κοιτάζουμε το κενό. Μερικές φορές, αυτή είναι η καλύτερη πρακτική χαλάρωσης.
12. Φεύγουμε για ταξίδι αμέσως μόλις τελειώσει το οχτάωρο και επιστρέφουμε λίγες ώρες πριν πιάσουμε ξανά δουλειά
Εάν είναι δυνατόν, προσπαθούμε να συμπεριλάβουμε λίγο χρόνο αναμονής αμέσως πριν και μετά το ταξίδι μας για να κάνουμε την μετάβαση από και προς τη λειτουργία διακοπών πιο ομαλή. Έχει σημασία άλλωστε να κλείνουμε τις εκκρεμότητές μας στο σπίτι και στη δουλειά με ηρεμία. Αν φεύγουμε τρέχοντας να προλάβουμε το πλοίο ή την πτήση και επιστρέφουμε με την ίδια βιάση, η πιθανότητα ατυχημάτων εκτοξεύεται. Το ίδιο και το στρες μας.
Ο οργανισμός μας έχει σημασία να προλαβαίνει μεταξύ των μεταβάσεων να αντιλαμβάνεται πότε δουλεύουμε σκληρά και πότε ξεκουραζόμαστε. Από την HuffPost καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές!