Το ελαιόλαδο επιφυλάσσει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων: Της μείωσης του κινδύνου άνοιας, της προώθησης της καλής υγείας της καρδιάς, καθώς και της πρόληψης της γνωστικής έκπτωσης και του πρόωρου θάνατου.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/ladi-ste-salata-poso-akrivos-na-vazoeme-yia-meyaletere-aporrofese-ton-threptikon-sestatikon_gr_65294e6ae4b0a304ff6fe9a8

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο, το πόσο ωφέλιμο είναι στην πραγματικότητα το λάδι μας, εξαρτάται από τον τρόπο συγκομιδής, επεξεργασίας, αποθήκευσης και χρήσης του προϊόντος.

«Τα οφέλη του ελαιόλαδου για την υγεία προέρχονται από μια ποικιλία παραγόντων και συστατικών του ελαιολάδου», εξηγεί ο δρ. Τάσος Κυριακίδης, επίκουρος καθηγητής βιοστατιστικής στο Yale School of Public Health στο New Haven του Κονέκτικατ. «Κυρίαρχο είναι το ελαϊκό οξύ, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι έχει σπάνια οφέλη».

https://www.huffingtonpost.gr/entry/okto-aploestata-vemata-poe-ekmedenizoen-ton-kindeno-anoias-as-xekinesoeme-semera-kiolas_gr_65a02373e4b0fbd2bc060199

«Σημαντική είναι επίσης η μεγάλη περιεκτικότητα του ελαιόλαδου σε πολυφαινόλες, οι οποίες είναι στην ουσία ένας τύπος αντιοξειδωτικών, που βοηθά στην προστασία από κυτταρικές βλάβες και φλεγμονές στο σώμα», προσθέτει η δρ Μερσέντες Φερντάντεζ, επικεφαλής της μονάδας τυποποίησης και έρευνας του International Olive Council.

Το λάδι πρώιμης συγκομιδής, δηλαδή αυτό που παράγεται από πολύ πράσινες ελιές που δεν έχουν ωριμάσει πλήρως, είναι το καλύτερο, καθώς αυτές οι ελιές έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση υγιεινών συστατικών.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/to-parexeyemeno-kai-pentanostimo-sestatiko-poe-voetha-sto-adenatisma-oso-kanena-allo_gr_653a7943e4b0783c4ba0430b

Advertisement

Το πόσο γρήγορα πηγαίνουν οι ελιές από τη συγκομιδή για επεξεργασία και παραγωγή λαδιού είναι το επόμενο κρίσιμο βήμα.

«Ορισμένες εταιρείες διαθέτουν δικούς τους μύλους. Έτσι μέσα σε δύο ώρες από τη συγκομιδή της ελιάς, μπορούν να βάλουν τον καρπό στο μύλο και να παράξουν χρυσαφένιο ελαιόλαδο. Αυτό ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο οξείδωσης ή ζύμωσης του καρπού», εξηγεί ο Κυριακίδης, καθώς οι ελιές δεν πρέπει να «περιμένουν» περισσότερες από μερικές ημέρες μεταξύ των ημερομηνιών συγκομιδής και επεξεργασίας.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/to-meloxedo-adenatizei-methos-e-praymatikoteta_gr_61850ca1e4b0a518ac9ee4ea

Advertisement

Ο τρόπος επεξεργασίας του λαδιού αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες που καθορίζουν εάν το προϊόν είναι υγιεινό. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι η πιο υγιεινή εκδοχή, γιατί παράγεται χωρίς υψηλή θερμότητα ή χημικούς διαλύτες. Και αυτή η ήπια μέδοθος επεξεργασίας βοηθά το εξαιρετικό παρθένο λάδι να διατηρήσει τα θρεπτικά συστατικά του.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/poio-einai-to-pio-threptiko-aleimma-xeron-karpon-pantos-ochi-aeto-poe-nomizame_gr_65240344e4b0a32c15bf84fd

Πώς όμως θα γνωρίζουμε εάν οι διάφορες επωνυμίες μαζεύουν τις ελιές και τις επεξεργάζονται μέσα στον χρόνο που πρέπει;

Advertisement

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι επάνω στην ετικέτα του προϊόντος, να αναζητήσουμε τις ημερομηνίες συγκομιδής, επεξεργασίας και εμφιάλωσης του ελαιόλαδου, καθώς και την «προτιμόμενη ημερομηνία» κατανάλωσης. Έτσι θα επιλέξουμε στα σίγουρα το πιο φρέσκο λάδι.

Οι φιάλες που χρειάστηκαν λιγότερους από τρεις μήνες για να φτάσουν από τη συγκομιδή της ελιάς στο ράφι είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή. 

https://www.huffingtonpost.gr/entry/emeromenia-lexes-yia-poia-proionta-apotelei-chalare-sestase-kai-yia-poia-rete-apayoreese_gr_645505fce4b0e58960e3ccbb

Advertisement

Ο τρόπος συντήρησης

Η αποθήκευση του λαδιού, θα πρέπει να γίνεται σε δροσερό περιβάλλον, μέσα σε ένα σκουρόχρωμο γυάλινο μπουκάλι καθ′ όλη τη διάρκεια της ζωής του ελαιόλαδου. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση όλης της γεύσης και της θρεπτικής του αξίας.

Advertisement

Αν λοιπόν στο παντοπωλείο δούμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αποθηκευμένο στο πάνω-πάνω ράφι, κοντά σε έντονα, μεγάλα φώτα ή κάτω από το κλιματιστικό που βγάζει ζεστό αέρα, αυτό θα πει ότι το προϊόν έχει ήδη εκτεθεί σε όλη αυτή τη ζέστη, που καταστρέφει τη γεύση και την ποιότητα.

Εκτός από τις πληροφορίες που σχετίζονται με τις ημερομηνίες συγκομιδής και επεξεργασίας, ένας άλλος τρόπος να αξιολογήσουμε τη φρεσκάδα του λαδιού είναι η γεύση.

«Όσο περισσότερη γεύση έχει το ελαιόλαδο, τόσα περισσότερα οφέλη επιφυλάσσει για την υγεία», αποκαλύπτει ο Τζόζεφ Προφάσι, εκτελεστικός διευθυντής της North American Olive Oil Association.

Advertisement

Για αυτόν τον λόγο, ο Προφάσι μας προτρέπει να ανοίγουμε το μπουκάλι του ελαιόλαδου αμέσως μόλις το πάρουμε σπίτι και να το δοκιμάζουμε. Αν έχει την χαρακτηριστική ταγγισμένη γεύση, τότε θα πρέπει να το πάμε αμέσως πίσω στο κατάστημα.

Και μόλις το δοκιμάσουμε, αν το λάδι είναι αρκετά φρέσκο, θα πρέπει να το καταναλώνουμε όσο το δυνατόν συντομότερα, καθώς η γεύση και η ποιότητα μειώνονται καθώς περνά ο καιρός.

Η σταθερή διατήρηση του λαδιού στο ψυγείο παρατείνει την προστασία των φαινολικών ενώσεων για άλλα δύο χρόνια. Ωστόσο, φροντίζουμε να τοποθετήσουμε το λάδι στον πάγκο λίγο πριν το βάλουμε στη σαλάτα, ώστε να πάρει θερμοκρασία δωματίου.

(Με πληροφορίες από CNN).