Το 2023 ήταν η χρονιά των χουρμάδων, των φυτικών προϊόντων, των θαλασσινών και των ποτών με χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Και σύμφωνα με τα όσα ανιχνεύουν οι ειδικοί στον κλάδο των τροφίμων, το 2024, οι τάσεις στη διατροφή, αναμένεται να ακολουθήσουν πάνω-κάτω το ίδιο μονοπάτι.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/sendeasame-aeyo-kai-kafe-sto-proino-mas-na-men-to-xanakanoeme-kai-na-yiati_gr_6564c0bfe4b0f35896f6d532

Advertisement
Advertisement

Ποιες είναι όμως οι τροφές -και φυσικά οι υπερτροφές- που υπόσχονται να καλύψουν τις ανάγκες του σύγχρονου αγοραστή για πλούσια γεύση και θρεπτική αξία; Διατροφολόγοι απαντούν με τις έξι κορυφαίες τάσεις, που ξεχώρισαν το 2023, αλλά το 2024 θα έχουν την τιμητική τους.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/deka-epertrofes-aparaitetes-yia-kathe-antra_gr_6526d719e4b09f4b8d42be64

Τα μανιτάρια

Τα μανιτάρια, χάρη στη διατροφική τους αξία, είναι το νούμερο ένα συστατικό σε μια μεγάλη ποικιλία από δίαιτες. Αλλά φέτος, σε γκουρμέ εστιατόρια και καφέ, αναμένεται να συναντήσουμε τα αγαπημένα μας μανιτάρια σε θρεπιτικά ροφήματα και σμούθι, αλλά και σε επιδόρπια και σνακ, όπως οι μπάρες σοκολάτας.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/manitaria-ta-threptika-sestatika-oi-idiotetes-toes-kai-merika-mikra-mestika_gr_5f159157c5b619afc4043f6a

Τα μη αλκοολούχα ποτά

Τα μη αλκοολούχα ποτά έκαναν θόρυβο το 2023, ο οποίος αναμένεται να συνεχιστεί και to 2024.

Και είναι λογικό εάν μιλάμε για 100% φυσικούς χυμούς και τσάγια με βότανα, που τονώνουν τη διάθεσή μας και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως οι  μύκητες που κρύβονται στο κεφίρ ή άλλες φυτικές ουσίες, όπως οι ίνες.

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/foeskoma-6-mayika-rofemata-poe-tha-mas-anakoefisoen_gr_6585a27fe4b04da98426e397

Το κακάο

Το κακάο έχει ανακαλυφθεί εδώ και 4.000 χρόνια. Ωστόσο, το 2024, έρχεται στο προσκήνιο, στην πιο ακατέργαστη εκδοχή του. Στη βιολογική γκρανόλα, στα ροφήματα, στα σέικ πρωτεΐνης, στις μπάρες σοκολάτας υγείας, το κακάο πάει χέρι-χέρι με μοναδικά οφέλη όπως:

  • Η μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης 
  • Η βελτίωση της υγείας της καρδιάς 
  • Η καταπολέμηση της φλεγμονής
  • Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του Διαβήτη τύπου 2
  • Η καλή υγεία του εγκεφάλου

https://www.huffingtonpost.gr/entry/pente-soeper-trofes-poe-ektoxeeoen-te-diathese-sta-epse_gr_64bf9376e4b09a92969416de

Advertisement

Το φαγόπυρο

Πιθανότατα, με το νέο έτος, θα συναντήσουμε το φαγόπυρο σε μια σειρά ειδών υγιεινής διατροφής, όπως τα κράκερ, η γκρανόλα, τα νουντλς, τα δημητριακά ολικής άλεσης. Το φαγόπυρο είναι ένας φυσικός σπόρος χωρίς γλουτένη, πλούσιος σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.

Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στο μείγμα για τα σπιτικά πάνκεικ, στην κρέμα βρώμης μας ή ακόμη και στο μείγμα για το κουρκούτι σε περίπτωση που τηγανίζουμε ψάρια στο σπίτι.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/mia-xechasmene-epertrofe-poe-tha-eprepe-epiteloes-na-ektimesoeme-opos-tes-prepei_gr_6490632de4b06725aee814a7

Advertisement

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες

Το 2023, το τυρί cottage αγαπήθηκε πολύ στο TikTok, με τους χρήστες να ανεβάζουν διαρκώς συνταγές όπως ζύμες για μπισκότα, παγωτά και ντιπ με το αγαπημένο γαλακτοκομικό προϊόν.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/pose-proteine-mas-einai-aparaitete-kathe-mera-oloi-oi-kindenoi-tes-aneparkoes-proslepses_gr_650c4b55e4b0e83cc0da90c4

Η εν λόγω τάση αύξησε τις πωλήσεις προϊόντων που σχετίζονταν με το τυρί cottage κατά 16%, σύμφωνα με το Bloomberg. O λόγος είναι ότι το τυρί cottage αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης.

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/teri-kotatz-epta-sen-ena-apithana-ofele-toe-yia-ton-oryanismo-mas_gr_649da4c1e4b028e6472f5b9e

Advertisement

Πέρα από το τυρί cottage, διατροφολόγοι και εργαζόμενοι στον κλάδο των τρoφίμων, προβλέπουν αύξηση στη ζήτηση και άλλων προϊόντων πλούσιων σε πρωτεΐνη, όπως η βρώμη, οι ξηροί καρποί, οι φακές, τα όσπρια εν γένει, το φυστικοβούτυρο και φυσικά το ταχίνι.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/poio-einai-to-pio-threptiko-aleimma-xeron-karpon-pantos-ochi-aeto-poe-nomizame_gr_65240344e4b0a32c15bf84fd

Ιδίως οι διαιτολόγοι, αποκαλύπτουν πως οι πελάτες στην πλειοψηφία τους, ενδιαφέρονται να μάθουν πώς θα ενσωματώσουν περισσότερη πρωτεΐνη στα γεύματά τους.  

Advertisement

Η πιπεριά

Η δημοτικότητά της τα τελευταία χρόνια αυξάνεται σταθερά. Γιατί; Επειδή η πιπεριά, πέρα από το γεγονός ότι είναι πλούσια σε βιταμίνη C και καψαϊκίνη, είναι τρομερά ευέλικτη και ταιριάζει υπέροχα σε σάλτσες, σαλάτες και λαχταριστές ζεστές σούπες. Γι’ αυτό και το 2024, θα την απολαύσουμε σε όλες της τις ποικιλίες.

Και αυτό μόνο οφέλη επιφυλάσσει για τον οργανισμό μας. Οφέλη όπως: 

  • Η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης C
  • H αναζωογόνηση του μικροβιώματος του εντέρου
  • Η διαχείριση του βάρους μας
  • Η νοστιμιά με ελάχιστες θερμίδες

(Με πληροφορίες από eatthis).