Λίγα πράγματα είναι τόσο απολαυστικά όσο μια κρύα βαρελίσια μπύρα. Αυτό συμβαίνει επειδή η μπύρα που ρέει από το βαρέλι, έχει πιο καθαρή και φρέσκια γεύση από τις αντίστοιχες εμφιαλωμένες ή αυτές στο κουτάκι.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/okto-ofele-apo-ten-katanalose-mperas-poe-oete-ta-fantazomastan_gr_63979f8ae4b09e0de4959c2c

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο, η ποιότητα της βαρελίσιας μπύρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα μπαρ που συχνάζουμε, καθώς αν οι διανεμητές μπύρας (τα γνωστά μηχανήματα με το βρυσάκι) δεν έχουν καθαριστεί σωστά, μπορεί να καταστρέψουν ακόμη και την πιο εκλεκτή γεύση, κάνοντάς την όξινη και δυσάρεστη. Πέρα όμως από τη γεύση της μπύρας, ένα βρώμικο σωληνάκι θέτει σε κίνδυνο και την υγεία μας.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/pos-yinetai-meta-apo-ena-xefreno-xenechti-me-poto-na-xepname-me-tis-kotes_gr_646f903be4b0b4444c77e4ef

Ένα μπαρ οφείλει να καθαρίζει τακτικά τον διανεμητή μπύρας, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Άλλωστε, ο διανεμητής δεν χρησιμεύει απλώς ως «αγωγός» της μπύρας, αλλά και ως συντηρητής. Γιατί; Διότι η μπύρα προτού σερβιριστεί στο ποτήρι μας μπορεί να έχει μείνει ώρες ή ακόμα και μέρες μέσα στο σωληνάκι. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και το παραμικρό βακτήριο, έχει άφθονο χρόνο στη διάθεσή του για να πολλαπλασιαστεί, σε βαθμό που ούτε μπορούμε να φανταστούμε.

Μόνο ένα εσωτερικά καθαρισμένο και καλοσυντηρημένο σύστημα διανομής διατηρεί τη φρέσκια και αρωματική γεύση της μπύρας.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/semadia-poe-marteroen-oti-enas-anthropos-einai-alkoolikos_gr_651561a8e4b0fa72d69d856a

Πώς οι βρώμικοι διανεμητές επηρεάζουν τη βαρελίσια μπύρα

Όσοι γνωρίζουμε από μπύρες και παραγγέλνουμε το αγαπημένο ποτό σε διάφορα μπαρ, πιθανότατα θα αντιληφθούμε από την πρώτη γουλιά τη γεύση που προέρχεται από μια κακοσυντηρημένη μηχανή.

Advertisement

Η γεύση από έναν βρώμικο διανεμητή είναι σαφώς αλλοιωμένη και ένας «έμπειρος πότης» το καταλαβαίνει. Όμως, πολλοί καταναλώνουμε εν αγνοία μας τη χαλασμένη εκδοχή μιας μπύρας. Ίσως επειδή δεν έχουμε πιει ποτέ τη συγκεκριμένη μπύρα που προσφέρει το τάδε άγνωστο μπαρ σε κάποιο άλλο μαγαζί και δεν έχουμε μέτρο σύγκρισης.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/to-krasi-poe-pote-den-prepei-na-parayyeiloeme-otan-vriskomaste-sto-estiatorio_gr_65115560e4b030501981a70c

Ωστόσο, αν τα μηχανήματα βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, τα βακτήρια που έχουν αναπαραχθεί εκεί μέσα δημιουργούν μια πιο όξινη γεύση που μοιάζει με ξύδι. Επιπλέον, μια χαλασμένη μπύρα είναι άοσμη και δεν διατηρεί τα αρώματα της βύνης και του λυκίσκου.

Advertisement

Πέρα από το ότι δεν είναι καθόλου απολαυστικό, το να πίνουμε μπύρα από μολυσμένα σωληνάκια όπου έχουν συσσωρευτεί βακτήρια, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μας προκαλέσει διάρροια, πονοκεφάλους και ναυτία. 

https://www.huffingtonpost.gr/entry/ti-prepei-na-kanoeme-an-mia-meya-pesei-sto-krasi-mas_gr_64f5fca4e4b01b2fe4b6920a

Τα πιο κοινά βακτήρια που κατοικούν στους διανεμητές μπύρας είναι τα Pediococcus, Lactobacillus, Obesumbacterium, Pectinatus και Zymomonas. Και καθώς τα περισσότερα συστήματα μπύρας είναι κατασκευασμένα με σωλήνες βινυλίου, οι οποίοι δεν έχουν λείες εσωτερικές επιφάνειες, τα βακτήρια προσκολλώνται εκεί και δημιουργούν μια γλοιώδη μολυσματική στρώση μέσα στα σωληνάρια.

Advertisement

Eξτρα tip

Πέρα από τα καθαρά συστήματα μπύρας, σημασία έχει να είναι καλογυαλισμένο και το ποτήρι. Για να καταλάβουμε αν το ποτήρι μας είναι μολυσμένο, τσεκάρουμε αν υπάρχουν φυσαλίδες στο πλάι του ποτηριού. Αν υπάρχουν, αυτό σημαίνει ότι εκεί, έχουν συσσωρευτεί μικρόβια που δημιουργούν τις φυσαλίδες. Ως εκ τούτου, καλύτερα να ζητήσουμε αλλαγή ποτηριού ή ακόμη-ακόμη να αλλάξουμε μπαρ. Η απόλαυση της βαρελίσιας μπύρας είναι μια τόσο προσιτή πολυτέλεια. Γιατί να επιτρέψουμε σε ένα κακό μπαρ να μας κλέψει αυτή τη μικρή στιγμή ευτυχίας;

 (Mε πληροφορίες από thetakeout).

Advertisement