Οταν πρόκειται για την ανάπτυξη υγιών μαλλιών και νυχιών, πιθανώς έχουμε ήδη δει όλες τις διαφημίσεις για συμπληρώματα που περιέχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν, όπως οι βιταμίνες Α, Ε και D, μαζί με σίδηρο, λίπη, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Πιθανότατα έχουμε επίσης ακούσει για τη βιοτίνη, μια βιταμίνη Β, που μπορεί να βοηθήσει.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο κλειδί, το οποίο μάλλον θα μας αρέσει περισσότερο – και δεν είναι παρά μόνο δύο λέξεις: Τρώμε αρκετά.

Advertisement
Advertisement

Παίζει σημαντικότερο μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι ίσως συνειδητοποιούμε. «Τα (προβλήματα στα) μαλλιά και τα νύχια μας είναι από τα πρώτα σημάδια κακής διατροφής ή/και διατροφικών ελλείψεων, επειδή τα κύτταρα των μαλλιών και των νυχιών έχουν γρήγορο ρυθμό εναλλαγής», δηλώνει η Σέλεϊ Μπαλς, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και διατροφολόγος (RDN) για το Flawless Bloom.

«Εάν υποσιτιζόμαστε, το σώμα μας δεν έχει αρκετή ενέργεια για να χρησιμοποιήσει όλες τις διαδικασίες του, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και της αναγέννησης των κυττάρων των μαλλιών και των νυχιών», δηλώνει με τη σειρά της η Καρολίν Γιανγκ, ιδιοκτήτρια του Whole Self Nutrition. «Η υποκατανάλωση τροφής μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών».

Εξάλλου, άλλα μέρη του σώματος έχουν προφανώς προτεραιότητα όταν το σώμα μας «τρέχει» με περιορισμένες θερμίδες.

«Το σώμα δίνει προτεραιότητα στα ζωτικά του όργανα, στέλνοντας πρώτα εκεί τα θρεπτικά συστατικά για να διασφαλίσει ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε», δηλώνει η δρ Αννα Χάκον, πιστοποιημένη δερματολόγος. «Η ακατάλληλη διατροφή μπορεί να προκαλέσει αποβολή [των μαλλιών και των νυχιών], ευθραυστότητα και τελικά απώλεια, αν δεν τα φροντίσουμε με το σωστό τρόπο».

Από μια σχετική άποψη, είναι απαραίτητο να εξετάσουμε από τι αποτελούνται τα νύχια και τα μαλλιά σε επίπεδο σύνθεσης. «Τα μαλλιά και τα νύχια μας είναι και τα δύο φτιαγμένα από κερατίνη, η οποία είναι μια πρωτεΐνη που παράγει το σώμα μας», δηλώνει η δρ Αλίσον Λιρ, πιστοποιημένη δερματολόγος και συνιδρύτρια της Botanist, μιας εταιρείας προϊόντων για τα νύχια με επικεφαλής γυναίκες. «Η δημιουργία κερατίνης απαιτεί ενέργεια με τη μορφή θερμίδων και άλλων θρεπτικών συστατικών για την υποστήριξη της πρωτεϊνικής σύνθεσης».

Η δρ Στέφανι Τέιλορ, πιστοποιημένη δερματολόγος και ανώτερη σύμβουλος της Medpak Solutions με περισσότερα από 12 χρόνια εμπειρίας, το έχει διαπιστώσει αυτό στο ιατρείο της. Θυμάται ασθενείς που ήταν εξαιρετικά αγχωμένοι και δεν λάμβαναν αρκετά από τα σωστά θρεπτικά συστατικά. «Τα μαλλιά τους άρχισαν να πέφτουν ή τα νύχια τους ήταν εύθραυστα και έσπαζαν», αναφέρει. 

Advertisement

Πώς συμβαίνει αυτό, όμως, και πώς φαίνεται στην πράξη; Διαιτολόγοι και δερματολόγοι εξηγούν: 

https://www.huffingtonpost.gr/entry/yemnastike-epo-neoes-oroes-to-kaletero-farmako-sten-prolepse-toe-diavete_gr_682b1094e4b0b2994c199d47

Πώς μια υγιεινή διατροφή βοηθά την ανάπτυξη των νυχιών και των μαλλιών

Με τον ίδιο τρόπο που το σώμα μας χρειάζεται θερμίδες και θρεπτικά συστατικά για τη σκέψη, τη λειτουργία των οργάνων και την κίνηση, χρειάζεται επίσης θερμίδες για να βοηθήσει τα νύχια και τα μαλλιά μας να αναπτυχθούν. Αν δεν λαμβάνουμε αρκετή τροφή, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει μεγάλη (ή καθόλου) ανάπτυξη.

Advertisement

Τι σημαίνει «αρκετό φαγητό» στην πράξη;

Πρέπει λοιπόν να τρώμε «αρκετά» και να λαμβάνουμε τα σωστά θρεπτικά συστατικά, αλλά τι συνεπάγεται αυτό πιο συγκεκριμένα;

Ο αριθμός των θερμίδων που πρέπει να στοχεύουμε δεν είναι ξεκάθαρος. «Οι ενεργειακές ανάγκες διαφέρουν από άτομο σε άτομο και βασίζονται σε παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και το επίπεδο δραστηριότητας», δηλώνει η Γιανγκ.

Ακόμα και το τυπικό «2.000 θερμίδες την ημέρα» που ακούμε δεν ισχύει για όλους- στην πραγματικότητα, είναι κάπως αυθαίρετο, καθώς επιλέχθηκε ως ένας εύκολα απομνημονεύσιμος αριθμός.

Advertisement

Αλλά υπάρχουν και καλά νέα: Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τον αριθμό των θερμίδων ούτως ή άλλως. Η Γιανγκ δηλώνει αναφέρει ότι το «κλειδί» είναι να ακούμε το σώμα μας.

«Προτείνω να ακολουθούμε τα ”σήματα” πείνας και κορεσμού του σώματός μας και να απολαμβάνουμε ποικιλία από όλες τις ομάδες των τροφών», συμβουλεύει. «Συνιστώ να συνεργαστούμε με έναν πιστοποιημένο διαιτολόγο σε περίπτωση που δεν είμαστε σίγουροι αν καλύπτουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες ή να του ζητήσουμε να μας συστήσει καθημερινό διατροφολόγιο αν χρειαζόμαστε βοήθεια για να βρούμε ισορροπία στη διατροφή μας». 

Στην περίπτωση της ανάπτυξης των μαλλιών και των νυχιών, ορισμένα θρεπτικά συστατικά αποδεικνύονται πιο άμεσα ωφέλιμα από άλλα. 

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/to-tairi-mas-kanei-sex-me-chatbot-technetes-noemosenes-theoreitai-apistia-e-ochi-eidikos-apanta_gr_682b2d41e4b0d60696eda426&key=03a58c747ae3b2d45118fb7210af1bad

Advertisement

Οι δερματολόγοι και οι διαιτολόγοι προτείνουν τα εξής:
  • Σίδηρος (βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά, τα πουλερικά, τα φασόλια και το σπανάκι)
  • Ψευδάργυρος (βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα)
  • Βιοτίνη, ή αλλιώς βιταμίνη Β7 (βρίσκεται στα αυγά – ιδίως στους κρόκους – καθώς και στο σολομό, τις γλυκοπατάτες, τα μανιτάρια, φιστίκια και αβοκάντο)
  • Κολλαγόνο (βρίσκεται στο ζωμό οστών και στη ζελατίνη)
  • Υγιή λιπαρά (όπως σολομός, τόνος, αβοκάντο, καρύδια, λιναρόσπορος, ελαιόλαδο και λάδι αβοκάντο)
  • Λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, Ε, D και Κ (συχνά βρίσκονται σε κρέατα ή/και πράσινα λαχανικά) που χρειάζονται λίπος για την απορρόφησή τους.

Μπορούμε επίσης να λάβουμε βιταμίνη D περνώντας χρόνο στον ήλιο. Ισως παρατηρήσουμε ότι πολλές από αυτές τις τροφές είναι πηγές πρωτεϊνών, κάτι που είναι λογικό, σύμφωνα με την δρ Χάκον. «Υπάρχει λόγος που η πρωτεΐνη έχει μεγάλη ”πέραση” αυτή τη στιγμή», αναφέρει. Ουσιαστικά, «επιστρέφει» σ′ αυτό που είπε προηγουμένως η δρ Λιρ: Οτι τα μαλλιά και τα νύχια είναι φτιαγμένα από κερατίνη, μια δομική πρωτεΐνη. 

Άλλες πηγές πρωτεΐνης που ανέφερε είναι τα όσπρια, το ελληνικό γιαούρτι και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Ενώ συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά παρέχουν ορισμένα οφέλη για τον οργανισμό μας, είναι ζωτικής σημασίας να διευκρινίσουμε αυτό το σημείο: «Υγιεινή διατροφή» δεν σημαίνει να τρώμε μόνο «υγιεινές τροφές» ή να περιοριζόμαστε (στο φαγητό μας). Σημαίνει να τρώμε ό,τι είναι πραγματικά αρκετό (το οποίο είναι περισσότερο από ό,τι μας κάνει να πιστεύουμε η κουλτούρα της δίαιτας) και από όλες τις ομάδες τροφίμων (δηλαδή, όχι μόνο πρωτεΐνες και λαχανικά).

Advertisement

Η Τέιλορ το επιβεβαίωσε αυτό από την επαγγελματική της εμπειρία. «Δουλεύω τακτικά με εφήβους στην κλινική που προσπαθούν να τρώνε “καθαρά” ή παραλείπουν γεύματα και το σώμα τους δείχνει ότι (αυτό) δεν είναι αρκετό», αναφέρει.

 

Η δρ Λιρ δεν θα μας συμβούλευε ούτως ή αλλιώς να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένα μόνο θρεπτικά συστατικά. «Αντ′ αυτού, θα εξασφάλιζα ότι  λαμβάνουμε σωστή διατροφή ολιστικά για τις συγκεκριμένες ανάγκες μας», καταλήγει.