Είναι 6:30 το πρωί και το ξυπνητήρι στο κινητό μας χτυπά σαν τρελό. Και σαν να μην έφτανε που πρέπει να σηκωθούμε από το κρεβάτι παρά τη θέλησή μας, αντικρίζουμε στην οθόνη μας ένα σωρό ειδοποιήσεις: Από αναπάντητες κλήσεις μέχρι λογαριασμούς και επαγγελματικά μέιλ. Και προτού προλάβουμε να το καταλάβουμε, μέσα σε μόλις ένα μισάωρο από το πρωινό ξύπνημα, έχουμε βυθιστεί σε έναν ωκεανό άγχους.

Το να πιάνουμε το κινητό στα χέρια μας αμέσως μόλις ξυπνάμε, αποτελεί μια πολύ κοινή συνήθεια, από την οποία ωστόσο, θα πρέπει να απαλλαγούμε το συντομότερο δυνατόν.

Advertisement
Advertisement

Όσοι ασχολούμαστε με τις ηλεκτρονικές μας συσκευές αμέσως μόλις ανοίξει το μάτι «διατρέχουμε τον κίνδυνο να εκτεθούμε σε αρνητικές ή αγχωτικές πληροφορίες, που ίσως μας προξενήσουν ανησυχία και υπερδιέγερση», προειδοποιεί η ψυχοθεραπεύτρια Aνίσα Πιραστέι.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/pente-kakes-senetheies-poe-prepei-na-diayrapsoeme-apo-ten-proine-roetina-mas_gr_5be16814e4b09d43e3228ceb

«Όταν ξεκινάμε τη μέρα μας με αυτό τον καταστροφικό τρόπο, φέρνουμε στο επίκεντρο της προσοχής μας την ατζέντα που μας έχει επιβάλει κάποιος άλλος, γεγονός που ελλοχεύει ο κίνδυνος να μας κάνει αντιδραστικούς και καθόλου δημιουργικούς», εξηγεί ο βρετανός ψυχολόγος και ειδικός ευεξίας Λι Τσάμπερς. Μερικές φορές μάλιστα, αυτή η μικρή απόφαση καταλήγει να επηρεάζει αρνητικά τη διάθεσή μας για το υπόλοιπο της ημέρας.

Εδώ, στη HuffPost, ζητήσαμε τις συμβουλές των ειδικών γύρω από το πώς να κόψουμε μαχαίρι αυτή την ενοχλητική πρωινή συνήθεια προκειμένου να ξεκινάμε την ημέρα μας με έναν πιο αρμονικό και γαλήνιο τρόπο.

Ας δούμε τι είχαν να μας προτείνουν!

https://www.huffingtonpost.gr/entry/5-idees-poe-tha-kanoen-pio-eekolo-to-proino-sas-xepnema_gr_5a3a2f09e4b0b0e5a79e5429

Advertisement

 

Ας χρησιμοποιήσουμε ένα ξυπνητήρι, εντελώς ανεξάρτητο από το κινητό μας τηλέφωνο

Είναι εύκολο να μην ενδώσουμε στο να κοιτάξουμε τις ειδοποιήσεις μας αν αποφύγουμε ευθύς εξαρχής την οποιαδήποτε επαφή με την ίδια τη συσκευή μας.

«Ένα ξυπνητήρι δεν αποτελεί συσκευή πολλαπλών λειτουργιών και ως εκ τούτου, δεν μας βάζει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουμε τυχόν άλλες εφαρμογές του», επισημαίνει ο Τσάμπερς.

Advertisement

Ας κρατήσουμε το κινητό μας τηλέφωνό μακριά από την κρεβατοκάμαρα

Όταν δεν βασίζουμε το πρωινό μας ξύπνημα στο κινητό μας, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να το αφήσουμε οπουδήποτε αλλού εκτός από την κρεβατοκάμαρά μας. Αυτό θα μειώσει τις πιθανότητες το κινητό να είναι το πρώτο πράγμα που θα πιάσουμε στα χέρια μας μόλις έρθει το πρωί, ενώ θα μας απαλλάξει και από το άσκοπο σκρολάρισμα που δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε τα βράδια. Μια εξίσου καλή ιδέα, είναι να απενεργοποιήσουμε το κινητό μας τηλέφωνο προτού το απομακρύνουμε από το δωμάτιο που κοιμόμαστε.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/oi-exi-cheiroteres-trofes-na-katanalosoeme-prin-koimethoeme_gr_642b1da1e4b01284198ebf97

Διαμορφώνουμε μια πρωινή τελετουργία που να μας γεμίζει χαρά

«Ας προσφέρουμε στον εαυτό μας ένα ευχάριστο κίνητρο ώστε να σηκωθεί από το κρεβάτι, ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να στραφούμε στο κινητό μας τηλέφωνο με την τσίμπλα στο μάτι», προτείνει η Πιραστέι.

Advertisement

Μπορούμε να φτιάξουμε ένα χαλαρωτικό φλιτζάνι τσάι, να γράψουμε κάποιες σκέψεις στο ημερολόγιό μας ή ακόμη και να διαβάσουμε μερικές σελίδες από ένα καλό βιβλίο.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες που υπόσχονται να μας προσφέρουν μια ολοκλήρωση πολύ μεγαλύτερη από τις κρυφές ματιές στις ζωές των άλλων ή από μια αγχωτική ανασκόπηση της λίστας με τις υποχρεώσεις μας.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/to-instagram-ton-filon-mas-kanei-deo-fores-perissotero-destechismenoes-ap-oti-ton-diasemoteton_gr_6352623be4b051268c536cb0&key=03a58c747ae3b2d45118fb7210af1bad

Advertisement

Aς διαμορφώσουμε την οθόνη κλειδώματος και την αρχική οθόνη του κινητού μας σε συνάρτηση με τους στόχους μας

Υπάρχουν μερικές εύκολες αλλαγές, ώστε να πετύχουμε το στόχο μας να μείνουμε μακριά από το κινητό μας, αμέσως μόλις σηκωθούμε από το κρεβάτι. Ένας τρόπος είναι να επιλέξουμε μια εικόνα κλειδώματος οθόνης ή αρχικής οθόνης που να ενθαρρύνει την πρωινή «αντίστασή» μας.

Advertisement

Η εικόνα αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στον εαυτό μας και σχετίζεται με αυτό τον στόχο ή ένα μήνυμα που να μας απευθύνει την ερώτηση αν έχει περάσει το συγκεκριμένο πρωινό διάστημα που έχουμε ορίσει ότι δεν θα αγγίξουμε το κινητό μας τηλέφωνο.

Προσαρμόζοντας την αρχική ή την οθόνη κλειδώματος του κινητού μας, δημιουργούμε μια οπτική ένδειξη που θα μας κάνει να το σκεφτούμε δύο φορές προτού χρησιμοποιήσουμε το κινητό μας τηλέφωνό πρωί-πρωί.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/oi-nechterines-senetheies-poe-sampotaroen-ton-epno-mas_gr_62bd8a82e4b0ffe00a0e58b5

Advertisement

Ας θέσουμε σε εφαρμογή τους περιορισμούς χρήσης συγκεκριμένων εφαρμογών κατά τις πρώτες πρωινές ώρες

Χρησιμοποιώντας τις ενσωματωμένες ρυθμίσεις του τηλεφώνου μας, μπορούμε να περιορίσουμε την πρόσβαση μας σε συγκεκριμένες εφαρμογές σε καθορισμένες ώρες μέσα στη μέρα.

Είτε διαθέτουμε λογισμικό Android, είτε Ιos, έχουμε τη δυνατότητα να προγραμματίσουμε και κατά βάση να περιορίσουμε την πρωινή πρόσβασή σε εφαρμογές που θεωρούμε ότι μας εθίζουν ή μας προκαλούν άγχος και στεναχώρια.

Αυτή η προσέγγιση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο που μας επιβάλλει να πιάσουμε το κινητό μας αμέσως μόλις ξυπνήσουμε και να ανακατευθύνουμε την προσοχή μας σε πιο ουσιαστικές πρωινές δραστηριότητες.