Μαγειρεύουμε για το πιάτο ημέρας λαδερό κολοκάσι με σέλερι.
Θα προσθέσουμε ξερό κρεμμύδι, πελτέ ντομάτας και χυμό από φρέσκο λεμόνι.
Το φαγητό αυτό γίνεται και με αρνάκι ή χοιρινό.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 35
Μαγείρεμα: 2 ώρες
Υλικά
2 μεγάλα κολοκάσια, καθαρισμένα, κομμένα σε ακανόνιστα, μέτρια κομμάτια
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, σε μισοφέγγαρα
250 ml ελαιόλαδο
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
6-8 κλωνάρια σέλερι με το φύλλωμά τους, σε φέτες των 2 εκ. στο χοντρό μέρος και σε κομμάτια των 5 εκ. στο πιο λεπτό, με τα φύλλα
χυμός από 2-3 λεμόνια
αλάτι
Εκτέλεση
Βάζουμε τα κομμένα ξερά κρεμμύδια σε ένα μπολ, τα αλατίζουμε ελαφρώς και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 10′, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. Ρίχνουμε τον πελτέ και τον καβουρδίζουμε για 1′, ανακατεύοντας, μέχρι να μυρίσει ωραία. Προσθέτουμε τα κολοκάσια και σοτάρουμε για άλλα 5′, ανακατεύοντας συχνά. Ρίχνουμε το σέλερι και σοτάρουμε για 2′ – 3′, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε καυτό νερό τόσο ώστε να καλύψει τα υλικά και αφήνουμε να πάρει μία βράση σε δυνατή φωτιά.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, σκεπάζουμε το σκεύος και σιγομαγειρεύουμε για 1-1 1⁄2 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κολοκάσι και να μελώσει το φαγητό. Ανάλογα με την ποιότητα του κολοκασιού, μπορεί να χρειαστεί λιγότερος χρόνος μαγειρέματος. Ίσως χρειαστεί, επίσης, να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό κατά το μαγείρεμα.
Δοκιμάζουμε για να ελέγξουμε: η υφή τους πρέπει να είναι κρεμώδης, σαν της καλομαγειρεμένης πατάτας, αλλά χωρίς να διαλύεται η σάρκα. Θέλει προσοχή, για να μην μας ξεφύγει στο τέλος και λιώσει.
Σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό.
Tip
«Δεν το πλένουμε καθόλου. Αν το πλύνεις, βγάζει γλίτσα. Aφαιρούμε το κοτσάνι με το φύλλο και τη φλούδα και καθαρίζουμε τα μαύρα στίγματα της σάρκας. Χώνουμε το μαχαίρι σε ένα κομμάτι της σάρκας, το περιστρέφουμε, τραβάμε και κόβουμε ακανόνιστα κομμάτια, προσπαθώντας να είναι παρόμοιου μεγέθους. Ξεκινάμε από πάνω και προχωράμε προς τα κάτω, ώσπου να κόψουμε όλο τον καρπό σε κομμάτια».
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #191» σε συνταγή μοναχού Στέφανου.