Στο Gus’ Sip & Dip στο Σικάγο, το dirty martini ξεπερνά την απλή συνταγή με βότκα, ξηρό βερμούτ και ελιές. Οι bartenders φτιάχνουν μια συμπυκνωμένη, διαυγή άλμη από πολτοποιημένες Gordal ελιές, ξίδι, οξέα και MSG, που ανακατεύεται με βερμούτ και βότκα και σερβίρεται με παγωμένα κομμάτια πάγου. Η διαδικασία αυτή δημιουργεί μια έντονη γεύση «dirty martini», που είναι η πιο δημοφιλής στο μπαρ, με περίπου 2.000 ποτά τον μήνα.

Οπως αναφέρουν σε άρθρο τους οι ΝΥΤ, η τάση για πιο «βρώμικα» martini επεκτείνεται σε εστιατόρια και μπαρ σε Σικάγο, Σαν Φρανσίσκο και Νέα Υόρκη, όπου bartenders πειραματίζονται με ελαιόλαδο, αντζούγιες, αλατισμένα λεμόνια και ακόμη και φύλλα ελιάς, δημιουργώντας ποτά γεμάτα ουμάμι και πλούσια υφή. Το ενδιαφέρον των πελατών για αλμυρά και πικάντικα ποτά συνδέεται με την τάση «picklecore» που κυριαρχεί στα social media και στις γαστρονομικές επιλογές της Gen Z.

Advertisement
Advertisement

Οι bartenders τονίζουν ότι η έντονη άλμη καλύπτει την αλκοόλη χωρίς να μειώνει την ισχύ της και προσφέρει μια μοναδική, αλμυρή εμπειρία που θυμίζει τρόφιμα όπως τα τουρσιά και τα pretzels. Τα dirty martini που ενσωματώνουν ελαιόλαδο, άλμη τυριών και άλλες αλμυρές γεύσεις κατατάσσονται στις πιο δημοφιλείς παραγγελίες, αποδεικνύοντας ότι οι καταναλωτές εκτιμούν το συνδυασμό γεύσης και έντασης σε ένα cocktail.

Σε άρθρο με τη σειρά του, το The Forbes αναφέρει ότι τα Dirty Martini είναι πιο στη μόδα από ποτέ τα τελευταία χρόνια, καθώς αυτό το κλασικό κοκτέιλ έχει βρει τον δρόμο του σε όλα, από ντιπ μέχρι πιάτα ζυμαρικών και έχει κατακτήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάθε φορά. Αλλά η τελευταία ενσάρκωση της τάσης έχει φέρει το Dirty Martini σε ένα μέρος που είναι μάλλον απροσδόκητο: το πρωινό.

ΠΗΓΗ: NYT , The Forbes