bubbles and avocados
Το καλό με τις γλυκοπατάτες είναι ότι θέλουν πολύ λιγότερο χρόνο στον φούρνο από τις πατάτες, είναι πιο νόστιμες, πιο υγιεινές και απλά τις «πετάς» στον φούρνο για να γίνουν.
Εύκολο πρωινό κάθε μέρα; Φτιάξτε αυτά τα μάφιν την Κυριακή και θα έχετε κάθε πρωί από ένα μάφιν για να πάρετε μαζί σας στην δουλειά ή να το φάτε το απόγευμα που θα θέλετε κάτι γλυκό.
Όποιος με γνωρίζει ξέρει ότι μία από αγαπημένες μου φράσεις είναι «πέτα το στον φούρνο». Τι εννοώ με αυτό; Είναι για όλα εκείνα τα πολύ εύκολα φαγητά που χρειάζονται μονάχα 5-10 λεπτά προετοιμασία και μετά ψήσιμο στον φούρνο. Έτσι, χωρίς πολλά πολλά, έχεις μέσα σε μία ώρα το πολύ ένα έτοιμο και γευστικό φαγητό.
Όσο εύκολη είναι η γλυκοπατάτα στο ψήσιμο, τόσο δύσκολη μπορεί να είναι στο κόψιμο και το καθάρισμα. Ο λόγος είναι ότι θυμίζει περισσότερο καρότο στην υφή παρά κανονική πατάτα και συνήθως έχει μεγάλο μέγεθος και χοντρό κορμό. Πολλοί προτιμούν να την ψήνουν με την φλούδα και πραγματικά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μία καλή λύση.
Γενικά, στην Ελλάδα τις κροκέτες τις τιμούμε και με το παραπάνω. Όταν ψάχνεις κάτι για νασυνοδεύσεις το αβγό σου, αυτές οι γλυκές πατατοκροκέτες είναι ό,τι καλύτερο.
Το ξέρω ότι με το που θα ακούσατε τις λέξεις «χειροποίητα νιόκι» θα σκεφτείτε «γιατί να μπω σε κόπο;». Απόλυτα κατανοητό, το ίδιο ακριβώς σκεφτόμουν κι εγώ πριν δοκιμάσω να τα φτιάξω, αλλά τελικά έκανα λάθος. Δεν είναι δύσκολα, είναι εντυπωσιακό πιάτο (γιατί όλοι θα σκεφτόμουν, αυτό που σκεφτήκατε κι εσείς στην αρχή) και είναι πολύ γευστικά, ειδικά αν είστε λάτρεις της γλυκοπατάτας. Εγώ τα έφτιαξα με κόκκινη σάλτσα και βασιλικό, αλλά μπορείτε να τα φάτε ακόμα και σκέτα.
Μία μέρα, εκεί που καθόμουν στον καναπέ μου και σκεφτόμουν πόσο πολύ θα ήθελα κάτι γλυκό, άρχισα να σκέφτομαι συνδυασμούς υλικών για να δημιουργήσω κάτι καινούριο. Σίγουρα θα έπρεπε να έχει σοκολάτα, αλλά να μην είναι ολόκληρο σοκολατένιο, να μην είναι ούτε μπισκότο, ούτε μάφιν και να είναι πιο ζουμερό από κέικ. Χμμμ... Έβαλα λίγο από το ένα υλικό, έβγαλα λίγο από το άλλο και τσουπ γεννήθηκε αυτό το υγρό, σοκολαχταριστό κέικ.
Καταλαβαίνω ότι εκεί έξω υπάρχει κόσμος δεν αντέχει να βρίσκεται στην κουζίνα για πάνω από 10 λεπτά. Αυτός είναι και ο λόγος που προσπαθώ να βρίσκω και να μοιράζομαι μαζί σας εύκολες και γρήγορες συνταγές που δεν θα σας κρατήσουν στην κουζίνα για πάρα πολλή ώρα. Τα ταχινάκια είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας συνταγής, αφού δεν χρειάζονται ούτε χρόνο, ούτε πολλά υλικά. Άλλη μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή η σοκολατένια κρέμα.
Με ελάχιστο μέλι και χωρίς καθόλου λάδι, το κέικ καρότο καταφέρνει να είναι και πολύ γλυκό και να μοιάζει σαν να έχει σιρόπι μέσα, χάρη στον χυμό πορτοκαλιού. Κάτι τέτοια μικρά «θαύματα» στην μαγειρική μου επιβεβαιώνουν ότι η φύση της έχει από μόνη της τόση γλύκα που δεν χρειάζεται να έχουμε την επεξεργασμένη ζάχαρη στην ζωή μας για να φάμε κάτι γλυκό.