«Σε καμία περίπτωση το ελληνικό Δημόσιο δεν θα παραιτηθεί των αξιώσεών του σε βάρος της Novartis», δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιάννης Μπούγας, σχολιάζοντας την πρωτόδικη απορριπτική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών της αγωγής για την αξίωση ηθικής βλάβης ύψους 214 εκατ. ευρώ εναντίον της εταιρείας.
Το θέμα έθεσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Η κ. Λιακούλη χαρακτήρισε «πρωτοφανές να απορρίπτεται λόγω αοριστίας η αγωγή του ελληνικού Δημοσίου εναντίον της Novartis».
Η δικαστική απόφαση
Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών απορρίφθηκαν οι δύο αγωγές του ελληνικού Δημοσίου (της 7/6/2022 και της 23/3/2023) κατά της Novartis, με τις οποίες διεκδικούσε αποζημίωση ύψους 214 εκατομμυρίων ευρώ για ηθική βλάβη, επικαλούμενο τις πρακτικές της φαρμακευτικής εταιρείας στην Ελλάδα την περίοδο 2012-2016.
Η απόφαση, η οποία εκδόθηκε στις 8 Μαΐου 2025, απορρίπτει την αγωγή λόγω «πλήρους αοριστίας» και χαρακτηρίζει το δικόγραφο «απολύτως απαράδεκτο». Το ελληνικό Δημόσιο όχι μόνο δεν κατάφερε να πείσει το δικαστήριο για τη θεμελίωση της απαίτησής του, αλλά καλείται τώρα να καταβάλει και τα δικαστικά έξοδα της Novartis, 300 ευρώ.
Οι αγωγές είχαν κατατεθεί από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και αφορούσαν τις παράνομες πρακτικές της εταιρείας, όπως έγινε και στις ΗΠΑ, ωστόσο σχετικά με την απόρριψη του Πρωτοδικείου δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής αντίδραση από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είναι αρμόδιο, ούτε έχει γίνει γνωστό αν θα ασκηθεί έφεση
Το σκεπτικό του δικαστηρίου αναφέρεται εκτενώς στην αδυναμία της ελληνικής πλευράς να περιγράψει με επαρκή νομική σαφήνεια τις συγκεκριμένες πράξεις δωροδοκίας, τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και τα ωφελήματα που φέρεται να παρασχέθηκαν. Όπως επισημαίνεται, «καθίσταται αδύνατος ο έλεγχος από το παρόν Δικαστήριο, αν το ενάγον είναι αμέσως βλαβέν από την επικαλούμενη παράνομη συμπεριφορά της εναγόμενης», ενώ γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο στήριξε την αξίωσή του σχεδόν αποκλειστικά στη «Συμφωνία Αναστολής Δίωξης» που είχε συνάψει η εταιρεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τι είπε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης
«Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Δημοσίου ενώπιον των δικαστηρίων, θα μελετήσει ασφαλώς την απόφαση η οποία εκδόθηκε επί της αγωγής του ελληνικού Δημοσίου και θα κρίνει αν πρέπει να ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης αυτής ή αν πρέπει το Δημόσιο να επανέλθει με νέα αγωγή κατά της Novartis. Σε καμία, όμως, περίπτωση το ελληνικό Δημόσιο δεν θα παραιτηθεί των αξιώσεών του σε βάρος της εταιρείας, οι οποίες με την άσκηση της αγωγής, ακόμα και αν αυτή απορρίφθηκε σε πρώτο βαθμό ως αόριστη, έχει διακοπεί η παραγραφή», ανέφερε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης.
Η απάντηση της Ευ. Λιακούλη
«Είναι κόλαφος η απόφαση αυτή, καταπέλτης», σημείωσε η κ. Λιακούλη και συμπλήρωσε: «Αναφέρεται αυτολεξεί ότι ενώ το Δημόσιο, η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε, λόγω της πολυετούς ενασχόλησης με το θέμα, και ειδικών διοικητικών και άλλων νομικών λεπτομερειών που είχε στη διάθεσή της, αυτά δεν τα παρέθεσε στο δικόγραφο με αποτέλεσμα να απορριφθεί ως αόριστο. Κάνατε μία αγωγή για το θεαθήναι; Τίθεται ένα τεράστιο ερώτημα. Πώς είναι δυνατόν το ελληνικό Δημόσιο να χάνει μία από παραδοχή υπόθεση, διότι η Novartis έχει παραδεχτεί στα διεθνή φόρα και στους διαμεσολαβητές ότι έβλαψε και το ελληνικό Δημόσιο με τις πρακτικές της, και εμείς να μην “παίρνουμε μία”. Αντίθετα, κάνουμε δώρο στη Novartis 214 εκατ. ευρώ».