Σαφές μήνυμα ότι καμία πράξη, ακόμα και για πλημμελήματα, δεν θα μείνει ατιμώρητη εφόσον στοιχειοθετείται με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας έστειλε χθες το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας με την καταδικαστική απόφασή του και για τους 13 κατηγορούμενους στην υπόθεση των παράνομων επιδοτήσεων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Φθιώτιδα.
Ακόμη μία δικαστική απόφαση στο πλαίσιο του ίδιου σκανδάλου αναμένεται, σύμφωνα με το dikastiko.gr, την επόμενη εβδομάδα από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων, στο εδώλιο του οποίου κάθονται επτά κατηγορούμενοι. Την ενοχή όλων έχει ήδη ζητήσει η Ευρωπαία εισαγγελέας της έδρας.
Οι δύο αυτές πρώτες υποθέσεις που έφτασαν στη Δικαιοσύνη δείχνουν ότι πτυχές του σκανδάλου θα συνεχίσουν να διερευνώνται προς πάσα κατεύθυνση καθώς ζητήθηκε να διαβιβαστούν τα έγγραφα των δικογραφιών προς περαιτέρω έλεγχο. Ειδικότερα, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελικής αρχής να διαβιβαστούν αντίγραφα της δικογραφίας τόσο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών όσο και στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, προκειμένου να εξεταστεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες κατηγορούμενων ή μαρτύρων για αδικήματα όπως ψευδής κατάθεση, ψευδής βεβαίωση και ηθική αυτουργία στην πρώτη.
Στην ίδια κατεύθυνση η εισαγγελέας του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων έχει εισηγηθεί να διαβιβαστούν έγγραφα στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία προκειμένου να διερευνηθεί εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της κακουργηματικής απάτης κατά της Ε.Ε. από τους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ που διενήργησαν τον έλεγχο στα δικαιολογητικά που προσκομίστηκαν για να δοθούν οι επιδοτήσεις, το αδίκημα της απιστίας επειδή δεν έλαβαν αποτελεσματικά μέτρα για να διασφαλίσουν πού πηγαίνουν τα κονδύλια, αλλά και το ενδεχόμενο τέλεσης απάτης για όλους τους πολίτες που πήραν με αυτό τον τρόπο επιδότηση». Παράλληλα, η εισαγγελική λειτουργός έχει ζητήσει να ερευνηθεί το αδίκημα της πλαστογραφίας για διαθήκη που προσκομίστηκε από συγκεκριμένους κατηγορούμενους και τους εμφάνιζαν ως κληρονόμους χιλιάδων στρεμμάτων.
Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η έρευνα της ανεξάρτητης Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (γνωστή ως Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος), με επικεφαλής τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη. Στο μικροσκόπιο της Αρχής έχουν μπει φορολογικά και περιουσιακά στοιχεία για μετέχοντες κατά καιρούς στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ τα τελευταία χρόνια, αλλά και σε στελέχη του Οργανισμού που διαδραμάτισαν ρόλο στη διαχείριση των κονδυλίων, όπως και στην εταιρεία που είχε αναλάβει για λογαριασμό του ΟΠΕΚΕΠΕ τη δημιουργία της βάσης δεδομένων για τις επιδοτήσεις.
Στόχος των συγκεκριμένων ελέγχων είναι να εξεταστεί αν υπάρχουν στοιχεία που θεμελιώνουν αδικήματα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω Αρχή μπορεί να διενεργήσει ελέγχους και πριν από το 2019 σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, που δύναται να διενεργεί ελέγχους από το 2019, έτος ίδρυσής της.
Την ίδια ώρα, η Αρχή κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος, με επικεφαλής τον εισαγγελέα Εφετών Δημήτριο Γκύζη, συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στις έρευνες για τις παράνομες επιδοτήσεις και πριν από λίγο καιρό προχώρησε σε κατάσχεση του σέρβερ του ΟΠΕΚΕΠΕ με σκοπό να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο στήθηκε η «πυραμίδα» της παρανομίας (Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων, εταιρεία και διοίκηση ΟΠΕΚΕΠΕ).
«Αγνοούνται» 230.000 αγρότες
Χαρακτηριστική του μεγέθους του σκανδάλου είναι η διαφορά ανάμεσα στις αιτήσεις για αγροτικές και κτηνοτροφικές ενισχύσεις που κατατέθηκαν το 2024 και όσες κατατέθηκαν φέτος και βγαίνουν λιγότερες κατά… 230.000. Πιο συγκεκριμένα, οι πολίτες δηλώνουν στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου (ΟΣΔΕ) κάθε χρόνο τις καλλιέργειες, τα βοσκοτόπια και το ζωικό κεφάλαιο που διαχειρίζονται και στη συνέχεια καταθέτουν αίτηση για επιδότηση. Όμως, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί μόλις 450.000 δηλώσεις ΟΣΔΕ έναντι των 680.000 δηλώσεων που είχαν υποβληθεί το 2024.
Αυτό σημαίνει ότι στα χαρτιά «αγνοούνται» περίπου 230.000… αγρότες, γεγονός που αποκαλύπτει το μέγεθος της «φούσκας» που χαρακτήριζε το σύστημα των αγροτικών επιδοτήσεων για χρόνια, επιβεβαιώνοντας ότι χιλιάδες καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι ήταν απλώς αριθμοί σε μια βάση δεδομένων, χωρίς ίχνος παραγωγικής δραστηριότητας.
Και μπορεί η πλατφόρμα υποβολής να παραμένει ανοιχτή έως τις 31 Ιουλίου, όμως όλα δείχνουν πως ο φετινός απολογισμός θα απέχει πολύ από τα περυσινά μεγέθη, με έγκυρες πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εκτιμούν ότι ο αριθμός δεν θα ξεπεράσει τις 500.000 δηλώσεις.
«Kαυτό» διήμερο στη Βουλή προσεχώς
Με την κατάθεση της πρότασης της Ν.Δ. για Eξεταστική και των προτάσεων από ΠΑΣΟΚ και από ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά για Προανακριτική για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, το διήμερο 28 και 29 Ιουλίου αναμένεται να δοθεί «μάχη» στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα συζητηθούν οι προτάσεις.
Από την κυβέρνηση κάλεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν την πρόταση για Εξεταστική, που θα επεκτείνει τις εργασίες της σε όλη την περίοδο από την ίδρυση του ΟΠΕΚΕΠΕ το 1998 μέχρι σήμερα. Μάλιστα διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι, εφόσον προκύψουν επαρκή στοιχεία, ο δρόμος είναι ανοιχτός για τη σύσταση Προανακριτικής στη συνέχεια.
«Ξέρετε γιατί πιστεύω ότι δεν θέλει την εξεταστική το ΠΑΣΟΚ; Ακούστε μια πρόβλεψη θα σας κάνω… Γιατί θα δείτε πολλά επώνυμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη εμπλεκόμενα. Ακούστε τι σας λέω… Για κάτι προέδρους Νομαρχιακών εκεί στο ΠΑΣΟΚ που τώρα κάνουν ότι δεν τους ξέρει ο Ανδρουλάκης», σχολίασε χθες (ΕΡΤ) ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και πρόσθεσε: «Ας προσκληθεί και ο κύριος «Φραπές», να μας πει ποιους ήξερε από το ΠΑΣΟΚ, ποιοι πήραν απ’ το ΠΑΣΟΚ τις επιδοτήσεις, ποιοι δήλωσαν απ’ το ΠΑΣΟΚ τα βοσκοτόπια. Κάτι πρόεδροι Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ του Ηρακλείου ξέρω να τις παίρνανε».
Λίγες ώρες αργότερα υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του Γραμματέα της Ν.Ε. Επιτροπής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο Λάμπρος Αντωνόπουλος, ζητώντας και την προσωρινή αναστολή της κομματικής του ιδιότητας.
Πηγή: Dikastiko