Δέκα πράγματα που δεν ήξερα για το "Vertigo" (του Χίτσκοκ)

Σε μεταγενέστερη συνέντευξή του ο Χίτσκοκ είπε πως θεώρησε λάθος το καστ όσον αφορά την Kim Novak. Μάλιστα, όταν η τελευταία ρώτησε τον Χίτσκοκ για την ερμηνεία της σε μια σκηνή όσον αφορά το κίνητρό της, ο Χίτσκοκ φέρεται να απάντησε: «Ας μην τα πολυψάχνουμε αυτά Kim, είναι μόνο μια ταινία». Επίσης, η πρωταγωνίστρια δε μιλά περίπου για το 1/3 της ταινίας (η ταινία είναι σχεδόν δίωρη...).
|
shumpei_sano_exp7/Flickr

Έτυχε πρόσφατα να δω (μετά από πολύ καιρό) το "Vertigo" (ή «Δεσμώτης του Ιλίγγου» -όπως ευφάνταστα αποδώσαμε στα ελληνικά) του πρωτοπόρου μετρ του μυστηρίου, Άλφρεντ Χίτσκοκ. Μια ταινία του 1958 όπως είδα στις πληροφορίες, με την ιστορία να περιλαμβάνει έναν ντετέκτιβ του Σαν Φρανσίσκο (James Stewart) που λόγω ακροφοβίας τίθεται για λίγο εκτός υπηρεσίας, και στο διάστημα αυτό, αναλαμβάνει να ερευνήσει την...περίεργη συμπεριφορά της συζύγου (την ενσαρκώνει η πανέμορφη Kim Novak) ενός παλιού του φίλου. Δεν είμαι κριτικός κινηματογράφου, οπότε αυτό το άρθρο δεν είναι κριτική για την ταινία, κι από την άλλη, ποτέ δε μου άρεσαν τα spoiler, για αυτό και δεν θα υπάρχουν απ' αυτά. Όμως μέσα στην κυριακάτικη σπαρίλα παραθέτω μερικές μικρές λεπτομέρειες που βρήκα και που, έχοντας δει την ταινία, μου έμοιασαν αρκετά σημαντικές ώστε να τις παραθέσω.

1. Όταν πρωτοείδαν το φιλμ οι κριτικοί κινηματογράφου της εποχής δεν ενθουσιάστηκαν, αντίθετα το θεώρησαν μια μέτρια προσπάθεια (σήμερα κατατάσσεται στις καλύτερες ταινίες μυστηρίου). Πολλοί κριτικοί απέδωσαν την «αποτυχία» της ταινίας στη μεγάλη ηλικία του πρωταγωνιστή James Stewart (κάτι που μας πάει στο επόμενο).

2. Ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές (James Stewart και Kim Novak) υπήρχε μια διαφορά ηλικίας σχεδόν 25 ετών (49 αυτός, 24 αυτή).

3. Σε μεταγενέστερη συνέντευξή του ο Χίτσκοκ είπε πως θεώρησε λάθος το καστ όσον αφορά την Kim Novak. Μάλιστα, όταν η τελευταία ρώτησε τον Χίτσκοκ για την ερμηνεία της σε μια σκηνή όσον αφορά το κίνητρό της, ο Χίτσκοκ φέρεται να απάντησε: «Ας μην τα πολυψάχνουμε αυτά Kim, είναι μόνο μια ταινία». Επίσης, η πρωταγωνίστρια δε μιλά περίπου για το 1/3 της ταινίας (η ταινία είναι σχεδόν δίωρη...).

4. Αναφέρεται ότι ο Χίτσκοκ πέρασε μια εβδομάδα προκειμένου να γυρίσει μια σκηνή (η πρωταγωνίστρια ατενίζει έναν πίνακα ζωγραφικής) μέχρι να πετύχει το σωστό φωτισμό. Αυτήν εδώ.

5. Η Audrey Hepburn είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της να παίξει το ρόλο της πρωταγωνίστριας.

6. Η λέξη "vertigo" ακούγεται μόνο μια φορά στην ταινία. Χρησιμοποιείται όμως η συνώνυμή της "acrophobia".

7. Για τους λάτρεις των αυτοκινήτων εποχής, ο πρωταγωνιστής οδηγεί ένα λευκό Desoto Firedome Sportsman Hardtop Coupe του 1956

και η πρωταγωνίστρια μια πράσινη Jaguar Mk. VIII του 1957.

8. Το συγκρότημα Faith No More χρησιμοποίησε σκηνές από την ταινία για το βίντεο κλιπ τους στο Last Cup of Sorrow.

9. Η Kim Novak είχε τη φήμη της «δύσκολης» ηθοποιού, οπότε δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι μια μέρα απλά δεν πηγε στο γύρισμα. Με αυτό τον τρόπο πίεζε εμμέσως την Columbia για περισσότερα χρήματα, κι ενώ της έδιναν 1.250 δολάρια την εβδομάδα. Το σχέδιό της τελικά απέφερε καρπούς και της δόθηκε αύξηση.

10. Οι Jay Livingston και Ray Evans συνέγραψαν το ομώνυμο τραγούδι στο πλαίσιο προώθησης της ταινίας, αλλά τελικά δεν αποτέλεσε ποτέ μέρος της. Οι φήμες έλεγαν ότι ο Χίτσκοκ δεν το θεώρησε ταιριαστό με την ταινία.

Υγ1. Φυσικά και κάνει το πέρασμά του ο σκηνοθέτης μπροστά από τα μάτια μας.

Υγ. 2. Φυσικά και το φινάλε της ταινίας είναι...«Χιτσκοκικό».

Πηγή: IMDB

Πήγαινε στην αρχική σελίδα