ΤΟ BLOG
22/06/2017 08:55 EEST | Updated 22/06/2017 14:26 EEST

Τo απέραντο γαλάζιο επιστρέφει στην Αμοργό

Παραστάσεις στο φως και στα χρώματα καθημερινών ανθρώπων που γίνονται πρωταγωνιστές στον καμβά, εικόνες αυθεντικές, αληθινές, σε πλήρη αρμονία με τη φύση, την ελληνική γη και τη μεσογειακή ιδιοσυγκρασία. Ψαράδες που ψαρεύουν κάτω από το φως του φεγγαριού, βάρκες μοναχικές σε γαλανά νερά, το ηλιοβασίλεμα που υπόσχεται μια ακόμα ηλιόλουστη μέρα γεμάτη φως, ανεμόμυλοι που στέκονται αγέρωχοι ενάντια στον χρόνο και τον άνεμο.

archive

Ο ελληνικός ουρανός και η θάλασσα γίνονται συνοδοιπόροι σε ένα εξπρεσιονιστικό ταξίδι ζωγραφικής με αφετηρία την Αμοργό. Η ζωγράφος Άντζελα Πέτροβα, στην ατομική της έκθεση με τίτλο "Greekblue" , παρουσιάζει μέσα από τα έργα της τη μοναδικότητα των νησιών μας και μιλά για την ελευθερία που νιώθει ο νους και η ψυχή όταν η ματιά χάνεται στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Παραστάσεις στο φως και στα χρώματα καθημερινών ανθρώπων που γίνονται πρωταγωνιστές στον καμβά, εικόνες αυθεντικές, αληθινές, σε πλήρη αρμονία με τη φύση, την ελληνική γη και τη μεσογειακή ιδιοσυγκρασία. Ψαράδες που ψαρεύουν κάτω από το φως του φεγγαριού, βάρκες μοναχικές σε γαλανά νερά, το ηλιοβασίλεμα που υπόσχεται μια ακόμα ηλιόλουστη μέρα γεμάτη φως, ανεμόμυλοι που στέκονται αγέρωχοι ενάντια στον χρόνο και τον άνεμο...

Αυτές είναι μόνο μερικές εικόνες από τους υπέροχους πίνακες ζωγραφικής της Ελληνίδας ζωγράφου Άντζελας Πέτροβα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο νησί της Αμοργού, με θέμα το Ελληνικό Γαλάζιο ή αλλιώς "Greekblue". Σε μια συνάντηση μαζί της μάθαμε περισσότερα για το πώς η ζωγραφική μπορεί να δημιουργεί τόσο όμορφες εικόνες μέσα από τις πιο απλές στιγμές της ζωής, στιγμές που οι περισσότεροι από εμάς προσπερνάμε, αλλά για έναν καλλιτέχνη γίνονται πηγή έμπνευσης.

Γιατί επιλέξατε ως θέμα για τους πίνακές σας την Ελλάδα και το ελληνικό γαλάζιο;

Δε νομίζω ότι θα μπορούσα να διαλέξω κάποιο άλλο θέμα και τοπία από κάποια άλλη χώρα. Παρόλο που έχω ταξιδέψει αρκετά κι έχω υπέροχες παραστάσεις από τα ταξίδια μου και ο κάθε πολιτισμός έχει τις δικές του ομορφιές, η Ελλάδα είναι χαραγμένη μέσα μου. Το ελληνικό ηλιοβασίλεμα, οι εικόνες από τα ελληνικά νησιά με το ξεχωριστό ελληνικό μπλε χρώμα του ουρανού και της θάλασσας,οι ψαράδες που ξεψαρίζουν στον μώλο με τα αγριεμένα τους πρόσωπα, καμμένα και σκασμένα από τον ήλιο και το αλάτι, αλλά όταν κάνεις κουβέντα μαζί τους βλέπεις τη βελούδινη ψυχή τους, όλα αυτά είναι για μένα πίνακες ζωγραφικής από μόνοι τους. Eμπνευσμένη απο το ελληνικό τοπίο και το ελληνικό γαλάζιο ονόμασα την έκθεση "Greekblue".

Είναι έργα που εκθέτετε για πρώτη φορά. Τι θα θέλατε να δει ο επισκέπτης σε αυτή την έκθεση, ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε ως καλλιτέχνης να περάσετε;

'Ολα μου τα έργα τα αγαπώ γιατί είναι κομμάτια της ζωής μου. Μέσα στα έργα μου βρίσκομαι κι εγώ. Τα συγκεκριμένα έργα τα έχω ελαφρώς ξεχωρίσει από τις μουσικές συνθέσεις, τις μουσικές παραστάσεις και τους άλλους πίνακες που έχω δημιουργήσει- οι οποίοι απεικονίζουν στοιχεία της ελληνικής φύσης- και τα παρουσιάζω για πρώτη φορά. 'Εχω σκεφτεί ότι όταν κάποιος αγοράζει ένα έργο ενός ζωγράφου, παίρνει κι ένα κομμάτι αυτού του ζωγράφου στο σπίτι του, στη ζωή του.

Σε ό,τι αφορά το μήνυμά μου προς τον θεατή, θα έλεγα ότι όταν ζωγραφίζω δεν το σκέφτομαι καθόλου αυτό. Βέβαια η τέχνη της ζωγραφικής περνάει από μόνη της μηνύματα και πολλά μάλιστα στον θεατή. Ο εξπρεσιονισμός είναι ένα κίνημα που περνάει συγκεκριμένα μηνύματα για όποιον γνωρίζει αυτό το κίνημα. Από την άλλη, αν θέλουμε να ξεφύγουμε από αυτό και από αυτή την ιδέα, ο καθένας που θαυμάζει έναν πίνακα ζωγραφικής μπορεί να αισθανθεί οτιδήποτε το προσωπικό. Η τέχνη της ζωγραφικής αγγίζει τον καθένα σε ένα δικό του προσωπικό κομμάτι μέσα του.

Πιστεύετε οτι η τέχνη έχει θεραπευτικές ιδιότητες; Ποια είναι η σχέση της ζωγραφικής με τον Διαλογισμό;

H τέχνη της ζωγραφικής έχει θεραπευτικές ιδιότητες και σίγουρα είναι θεραπεία γιατί κυρίως σε απελευθερώνει και σε ηρεμεί ταυτόχρονα. Είναι μια θεραπεία για την ψυχή και για αυτόν που την ασκεί και για αυτόν που τη θαυμάζει. Δεν θα μπορούσα να πω ότι έχουν κάποια σχέση, δεν τα συνδέω, άλλο ζωγραφική, άλλο διαλογισμός. Ήταν προσωπική μου επιλογή να ασχοληθώ από μικρή ηλικία και με τα δύο αντικείμενα τα οποία στον δρόμο της ζωής μου συναντήθηκαν και ταίριαξαν μεταξύ τους, αλλά δεν παύουν να είναι δύο διαφορετικά αντικείμενα.

Γιατί επιλέξατε την Αμοργό για την έκθεσή σας;

Επέλεξα την Αμοργό; Με επέλεξε η Αμοργός ; Πείτε το όπως θέλετε. Την επέλεξα γιατί η Αμοργός είναι ένα καλλιτεχνικό νησί με μια ενέργεια ελευθερίας να πλανιέται στην ατμόσφαιρα. Αυτό το βαθύ απέραντο γαλάζιο της θάλασσας που το μάτι σου χάνεται και η ψυχή σου απελευθερώνεται, αλλά και η αρμονία και η ησυχία που έχει ως νησί, όλα αυτά σε βοηθάνε στο να ηρεμήσει το μυαλό σου και να αγαλιάσει η ψυχή σου.

Η έκθεση "Greekblue by Angela Petrova" φιλοξενείται στο ξενοδοχείο Aegialis Gallery Hotel & Spa στην Αμοργό εως 31 Οκτωβρίου 2017.