ΤΟ BLOG
26/06/2016 11:16 EEST | Updated 27/06/2017 08:12 EEST

Αφιέρωμα στη Λέσβο: Οδός Ερμού

Στην Ερμού της Μυτιλήνης, που έγινε πεζόδρομος τον 21ο αιώνα, μπορούμε να χαζέψουμε μαγαζιά που εκπροσωπούν τον παλιό κόσμο της πόλης (ψιλικατζίδικα, καταστήματα με είδη χειροτεχνίας, μπακάλικα, ιχθυοπωλεία, μανάβικα, βιβλιοπωλεία, παλαιοπωλεία) αλλά και καταστήματα με αντιπροσωπείες σύγχρονων αλυσίδων κατανάλωσης και μόδας (Hondos κτλ.) ή τουριστικά είδη και κοσμηματοπωλεία.

giorgos pittas

Ο δρόμος της παραλίας της Μυτιλήνης προσφέρεται για να κάνει κανείς τις βόλτες του στην προκυμαία χαζεύοντας τα καΐκια, να αγναντέψει τη θάλασσα αλλά και να θαυμάσει τα πανέμορφα διατηρητέα νεοκλασικά κτίρια -όπως το παλαιό ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας- ή για να απολαύσει τους νόστιμους ψαρομεζέδες με ουζάκι σε κάποια από τις πολλές ψαροταβέρνες που υπάρχουν κατά μήκος του. Ο ακριβώς παράλληλος από πάνω του, είναι η οδός Ερμού, ο δρόμος της Αγοράς, μια οδός θαυμάτων.

Η πλακόστρωτη οδός Ερμού στη Μυτιλήνη είναι ένας στενός πεζόδρομος με άξονα Βορρά-Νότου, που ξεκινάει από την Κωνσταντινουπόλεως και τον Άγιο Θεράποντα και καταλήγει στην παλιά τουρκική συνοικία και την Πάνω Σκάλα, δηλαδή το λιμάνι που βρισκόταν τα χρόνια της κλασικής αρχαιότητας στο βόρειο μέρος του Κάστρου. Η Ερμού εκείνη την εποχή δεν ήταν παρά ένα κανάλι, που χώριζε τη νησίδα του κάστρου από το υπόλοιπο νησί. Μετά τον 6ο μ.Χ. αιώνα ενώθηκε λόγω προσχώσεων το Κάστρο με την πόλη και το κανάλι έγινε δρόμος.

Κάθε πόλη, λοιπόν, που σέβεται τον εαυτό της στην χώρα μας, έχει μια οδό Ερμού, την οδό του Εμπορίου, που έχει πολλά να πει για την τοπική κοινωνία που τη φιλοξενεί. Γιατί εδώ θα γνωρίσει κανείς τις καταναλωτικές συνήθειες του κόσμου της.

Στην Ερμού της Μυτιλήνης, που έγινε πεζόδρομος τον 21ο αιώνα, μπορούμε να χαζέψουμε μαγαζιά που εκπροσωπούν τον παλιό κόσμο της πόλης (ψιλικατζίδικα, καταστήματα με είδη χειροτεχνίας, μπακάλικα, ιχθυοπωλεία, μανάβικα, βιβλιοπωλεία, παλαιοπωλεία) αλλά και καταστήματα με αντιπροσωπείες σύγχρονων αλυσίδων κατανάλωσης και μόδας ή τουριστικά είδη και κοσμηματοπωλεία.

Βέβαια το ενδιαφέρον του επισκέπτη-περιηγητή επικεντρώνεται στην τοπική αγορά και φυσικά στα καλούδια του νησιού. Τυροκομικά και παλαιωμένα τυριά θα βρούμε στο παλιό μπακάλικο του Σκοπελίτη, ενώ στα κρεοπωλεία του Στρατή Καμπούρη - Αριστείδη Κλάβα, του Μανώλη Παπαχριστόπουλου και του κρεοπωλείου που πουλά κρέατα από το Μανταμάδο, εκτός από νωπά ντόπια κρέατα θα βρούμε και πεντανόστιμους παστουρμάδες, σουτζούκια και λουκάνικα, ενώ στο παραδοσιακό gourmet παντοπωλείο των αδελφών Αλμπάνη βρίσκει κανείς ό,τι καινούριο και αξιόλογο έχει βγει σε τυριά και άλλα μεζεδάκια, αλλά και το μπαχαροπωλείο Καϊνάρι που πουλά το ομώνυμο μπαχάρι πατέντα του.

Στο τέλος της Ερμού θα συναντήσουμε το ιστορικό και πανέμορφο καφενείο Ερμής, όπου αξίζει πίνοντας ένα καφέ ή τσιμπώντας κάτι να μάθουμε την ιστορία του.