ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/12/2014 17:08 EET | Updated 05/12/2014 17:15 EET

Σαμαράς στο ελληνοτουρκικό φόρουμ, για οικονομία, κυπριακό και επιχειρηματικότητα

eurokinisi

Η Ελλάδα διήλθε το έκτο και τελευταίο έτος συνεχούς ύφεσης, όπου οι θυσίες του λαού έφθασαν στο αδιανόητο για περίοδο ειρήνης επίπεδο να έχουμε χάσει πάνω από το 25% του ΑΕΠ, τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ και πρόσθεσε ότι μέσα από το περιβάλλον της ύφεσης παλέψαμε και σήμερα έχουμε διπλό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών.

Όπως τόνισε η επιχειρηματική συνεργασία είναι αναγκαίος πυλώνας στις διακρατικές σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, όπως τόνισε και πρόσθεσε: «Αυτό ισχύει περισσότερο σήμερα που το διεθνές οικονομικό περιβάλλον μεταβάλλεται διαρκώς. Και ισχύει περισσότερο μεταξύ γειτόνων όταν καλλιεργείται σε περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας και εμπιστοσύνης μεταξύ τους. Τότε ανοίγουν νέοι δρόμοι οικονομικών και εμπορικών επαφών προς όφελος των δύο λαών. Χρειάζεται σταθερότητα και εμπιστοσύνη και σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα. Οι σχέσεις των επιχειρηματικών κοινοτήτων και τα δεδομένα των οικονομικών σχέσεων είναι ενθαρρυντικά αλλά απλώς ενδεικτικά των πολύ μεγαλύτερων περιθωρίων».

Παράλληλα τόνισε την σημαντνική ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων της χώρας με την Τουρκία, οι οποίες όπως τόνισε, αποτυπώνεται σε μία τεράστια αύξηση του όγκου του εμπορίου ενώ έκανε ειδική αναφορά στον τουρισμό που έχει αυξανόμενη δυναμική σε επίπεδο ροών μεταξύ των δύο χωρών.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως «υπάρχουν αναξιοποίητα περιθώρια για περαιτέρω αύξηση των οικονομικών σχέσεων σε τομείς όπως η υψηλή τεχνολογία, οι κατασκευές, οι μεταφορές, ο τουρισμός. Πέρα από αυτά όμως έχουμε αναπτύξει ένα σημαντικό πλαίσιο διμερούς συνεργασίας και υπάρχει μία συμπληρωματικότητα μεταξύ των οικονομιών των δύο χωρών. Χρειάζεται να συνεχιστεί η σφυρηλάτηση των σχέσεων καλής γειτονίας και εμπιστοσύνης».

Για την Κύπρο ανέφερε ότι μετά την συνάντηση που είχε με τον κ. Νταβούτογλου τηλεφώνησε στον κ. Αναστασιάδη και του μετέφερε τους χαιρετισμούς του Τούρκου πρωθυπουργού. «Η σχέση εμπιστοσύνης και η καλή γειτονία είναι αναγκαία για να ανέβουν οι σχέσεις σε όλα τα επίπεδα. Στόχος μας είναι η ευρύτερη ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, για την ευόδωση του στόχου αυτού οι δύο κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να εργάζονται σταθερά.

Τέλος σημείωσε πςω οι επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών έχουν αποδείξει ότι η αξία της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας υπερβαίνει τις αρνητικές συγκυρίες και «στόχος μας είναι η σταθερότητα και εμπιστοσύνη που φέρνουν ανάπτυξη και η ανάπτυξη με την σειρά της ενισχύει την εμπιστοσύνη».

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post