17 Δεκεμβρίου η πρώτη ψηφοφορία για εκλογή νέου Προέδρου

17 Δεκεμβρίου η πρώτη ψηφοφορία για εκλογή νέου Προέδρου
sooc

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Βουλής να κινηθεί το ταχύτερο η διαδικασία Προεδρικής Εκλογής και η σχετική ψηφοφορία να διεξαχθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014, δήλωσε γραπτώς η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη. Τα επόμενα 24ωρα το διάγγελμα του πρωθυπουργού. «Αναμενόμενη» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας, την κίνηση της κυβέρνησης για την ημερομηνία της προεδρικής εκλογής.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκαν σήμερα, Δευτέρα, και συζητήσαν τόσο για την διαπραγμάτευση με τους πιστωτές όσο και για την πολιτική ατμόσφαιρα που επικρατεί. "Η ανοικτή και απροκάλυπτη προτροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους βουλευτές, να αποτρέψουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και να οδηγήσουν την χώρα σε πρόωρες εκλογές, υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας" αναφέρει η κ. Βούλτεψη και υπογραμμίζει ότι η χώρα " πρέπει να είναι απολύτως έτοιμη να παρατάξει όλες τις δυνάμεις και όλα τα επιχειρήματά της σε συνθήκες εθνικής συσπείρωσης και πολιτικής σταθερότητας".

Τσίπρας: Αναμενόμενη η κίνηση της κυβέρνησης

«Αναμενόμενη» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας, την κίνηση της κυβέρνησης για την ημερομηνία της προεδρικής εκλογής.

Σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες

«Με εντολή του προέδρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνου Καμμένου, τίθενται σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα όλα τα όργανα και οι συντονιστικές επιτροπές του Κινήματος σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Τέρενς Κουίκ.

«Χαιρόμαστε που επισπεύδονται οι κάλπες που τις θέλαμε χθες» ήταν το πρώτο σχόλιο του εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Η κυρία Βούλτεψη δήλωσε σχετικά:

"Ήδη το Eurogroup αναγνώρισε τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα της χώρας μας και συμφώνησε για την «αλλαγή σελίδας» και για τη μετάβαση της Ελλάδας στο νέο θεσμικό πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL). Αυτό αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη. Αλλά θα αποτελέσει και το θώρακα προστασίας της χώρας έναντι των αγορών.

Το Eurogroup συμφώνησε επίσης ότι όλες οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους δυο πρώτους μήνες του 2015. Έτσι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο: για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας και για την διευθέτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του χρέους".

Μεϊμαράκης: Να είστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο

"Πιστεύω βαθιά ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος από αυτή τη Βουλή. Πρέπει όμως να είστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μειμαράκης απευθυνόμενος στα στελέχη της Ν.Δ. στη Φθιώτιδα όπου ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που οργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή της Ν.Δ. για τα 40 χρόνια του κόμματος.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στα δημοσκοπικά ευρήματα και ιδιαίτερα εκείνα που προσδιορίζουν ότι οι πολίτες επιθυμούν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή.

"Πρέπει να γνωρίζετε ότι ακόμα και οι βουλευτές που είναι ταλαντευόμενοι υπολογίζουν πολύ τις δημοσκοπήσεις οι οποίες αποτυπώνουν με μεγάλα ποσοστά την θέληση του λαού να προκύψει Πρόεδρος της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή" , ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζήτησε από τα στελέχη ενεργή συμμετοχή όλο αυτό το διάστημα και μάλιστα τους ζήτησε να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους με την εκλογική βάση. Μάλιστα τους ζήτησε να εγκαινιάσουν επαφές και εξορμήσεις σε όλα τα χωριά καθώς, όπως είπε, "η μεγάλη πλειοψηφία του λαού δεν επιθυμεί εκλογές σ' αυτή τη φάση" συμπληρώνοντας: "Είναι θετικό για τον τόπο να προκύψει Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ισχυρή πλειοψηφία" ενώ ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις αν τελικά είναι αισιόδοξος για την συγκέντρωση των 180 βουλευτών στην τρίτη ψηφοφορία.

Μάλιστα ο κ. Μεϊμαράκης όταν δέχτηκε το τηλεφώνημα από το Μαξίμου ήταν μεταξύ των στελεχών της περιοχής όπου και τους ανακοίνωσε τις εξελίξεις, χωρίς όμως να τις σχολιάσει, αλλά λίγο αργότερα ενημέρωσε γι' αυτές τις εξελίξεις τους συγκεντρωμένους.

Ο κ. Μεϊμαράκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τελευταία διαδρομή της Ν.Δ. τονίζοντας ότι «δεν δημιουργήσαμε εμείς την κρίση αλλά την κληρονομήσαμε» όπως χαρακτηριστικά τόνισε ενώ υπογράμμισε τη διαχρονική και συνεπή, όπως είπε, πορεία της Ν.Δ., επισημαίνοντας πως "δεν ήταν ό,τι καλύτερο για εμάς να κυβερνήσουμε με μνημόνια". Ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε την ενεργοποίηση της εκλογικής βάσης καθώς έχει διαπιστώσει και ο ίδιος ότι "υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου" όπως χαρακτηριστικά τόνισε, ζητώντας από τα κομματικά στελέχη να προσεγγίσουν αυτή τη δεξαμενή καθώς όπως υπογράμμισε "αυτή η δεξαμενή είναι πολύ κοντά σε εμάς".

Απέφυγε να σχολιάσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο σημείωσε ότι «και στο παρελθόν δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πείστηκαν από το "λεφτά υπάρχουν". "Θέλω να πιστεύω ότι σ' αυτή τη φάση δεν πρόκειται να πειστούν με παρόμοια συνθήματα. Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να επιστρέψει στο παρελθόν" τόνισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Δημοφιλή