Σπύρος Λυκούδης στη HuffPost Greece: Έχω την αίσθηση ότι μπορεί να επανέλθει η πρόταση μας για εκλογή Προέδρου

Σπύρος Λυκούδης στη HuffPost Greece: Έχω την αίσθηση ότι μπορεί να επανέλθει η πρόταση μας για εθνική συναίνεση
Eurokinissi

Στις 5 Δεκεμβρίου, οκτώ βουλευτές οι Χρήστος Αηδόνης, Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου, Πέτρος Τατσόπουλος, Νίκος Τσούκαλης, Νίκη Φούντα, Γρηγόρης Ψαριανός και Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσαν μια πρόταση με τρία σημεία, σε μια προσπάθεια εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, από την παρούσα Βουλή.

Αναλυτικά ζητούσαν:

α) Την έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή. Δεδομένου μάλιστα ότι, η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος ολοκληρώνεται σε δύο βουλευτικές περιόδους, η μη εκκίνηση της διαδικασίας από την παρούσα Βουλή σημαίνει, αναγκαστικά, ότι η πολιτικά και θεσμικά αναγκαία συνταγματική αναθεώρηση αναστέλλεται επί μακρόν, δεν ανατρέπεται το αίσθημα απαξίωσης της πολιτικής στους πολίτες και επιδεινώνεται η λειτουργία του πολιτικού συστήματος και της ίδιας της Δημοκρατίας,

β) Την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ως ισχυρή συμβολική έκφραση μιας συναινετικής διαδικασίας, μακριά από επικίνδυνες «προσθαφαιρέσεις» βουλευτικών ψήφων, που υπονομεύουν το κύρος του θεσμού αλλά και του Κοινοβουλίου.

γ) Τη συμφωνία για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πορείας προς τις εθνικές εκλογές μέσα στο 2015.

Η πρόταση δεν προχώρησε και οι υπογράφοντες βουλευτές (τρεις από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς και πέντε ανεξάρτητοι) αναγκαστικά πήραν τις προσωπικές του αποφάσεις για το τι θα πράξουν στην σημερινή πρώτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή.

Από τους οκτώ όλα δείχνουν ότι οι πέντε θα καταψηφίσουν ενώ τρεις και συγκεκριμένα οι Σπύρος Λυκούδης, ο Γρηγόρης Ψαριανός και Χρήστος Αηδόνης θα ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα.

Όμως όσο δεν βγαίνουν τα «μαθηματικά για τους 180» που θα σφράγιζαν την εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, αυτή η πρόταση να επανέλθει στο τραπέζι με περισσότερους υποστηρικτές.

Η HuffPost Greece, επικοινώνησε με τον ανεξάρτητο βουλευτή Σπύρο Λυκούδη και τον ρώτησε αν μπορεί αυτή «η πρόταση των οκτώ» να επανέλθει στο προσκήνιο, ακόμα και με αλλαγή προσώπου κατά την τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου.

«Μακάρι να μπορέσουμε και οι οκτώ ή ακόμα περισσότεροι βουλευτές να επαναφέρουμε αυτήν την πρόταση. Απλά να διευκρινίσω ότι στην πρόταση που καταθέσαμε εμείς, δεν ζητούσαμε αλλαγή προσώπου ως υποψηφίου, δεν έχουμε πρόβλημα με τον Σταύρο Δήμα, τώρα αν χρειάζεται για να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση να γίνει και αυτό, το συζητάμε. Προϋπόθεση για εμάς είναι να υπάρξει συναίνεση στο πρόσωπο που θα υποδειχθεί και να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα για εκλογές μέσα στο 2015».

Σε ερώτηση της HuffPost Greece για το αν υπάρχουν βουλευτές στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ακόμα και στην ΝΔ, που θα βλέπουν θετικά την επαναφορά αυτής της πρόταση μας απαντά ότι έχει αυτήν την αίσθηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανεξάρτητοι βουλευτές που έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία αναμένουν να υπογραφεί το τελικό κείμενο από περισσότερους των 20 βουλευτών, μεταξύ των οποίων υπολογίζουν και μέλη των ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ. Υπενθυμίζεται, ότι ο Γ. Παπανδρέου στην τελευταία ανακοίνωσή του υιοθετεί ένα σημαντικό τμήμα της πρότασης των «8».

Ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ανάλογες εισηγήσεις για να προταθεί τρίτο πρόσωπο και να καθοριστεί ημερομηνία διεξαγωγή εκλογών μέσα στο 2015, έχει δεχθεί από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Δεν αποκλείει να δεχθεί η κυβέρνηση πρόσωπο που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ο Άδωνις Γεωργιάδης

«Η ελληνική οικονομία θα καταστραφεί αν γίνουν πρόωρες εκλογές. Να μην έχουμε την παραμικρή αμφιβολία», δήλωσε στον ραδιοσταθμό «Βήμα» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, εξηγώντας ότι αυτή είναι η θέση που διατυπώνουν διεθνείς Οίκοι.

Πρόσθεσε δε: «Θα καταστραφεί! Γιατί; Διότι την ώρα που πάει να φύγει από την κρίση, εμείς πάμε και κάνουμε την πράξη που είναι ό,τι χειρότερο για μια οικονομία. Τι; Βάζουμε αβεβαιότητα. Θέλετε να είμαστε όλοι υποκριτές; Να λέμε ότι δεν θα καταστραφεί η οικονομία; Κοροϊδευόμαστε τώρα; Θα γίνει αυτό αν πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά, γιατί θα μπει η χώρα σε παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα. Η χώρα δεν έχει περιθώριο να μπει σε πολιτική αβεβαιότητα».

Ο κ. Γεωργιάδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δεχθεί η κυβέρνηση, πρόσωπο που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Φαντάζομαι ότι αν πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, έστω και τώρα, (ένα) πρόσωπο- υποψήφιο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση πολύ σοβαρά θα το δεχόταν να το συζητήσει. Αν δει ότι υπάρχει ένα πρόσωπο και το άθροισμα των βουλευτών τον εκλέγει, φαντάζομαι ότι θα το σκεφτόταν καθένας πολύ σοβαρά. Μιλάω προσωπικά, ως προσωπική άποψη και δεν τη φορτώνω στον Σαμαρά, ούτε στη ΝΔ. Αλλά, φαντάζομαι ότι έχουμε πλήρη συνείδηση του κινδύνου στον οποίο θα μπει η χώρα από την επομένη της μη εκλογής ΠτΔ και φαντάζομαι ότι ο Σαμαράς, ως υπεύθυνος πρωθυπουργός, εάν είχε τέτοιου είδους πρόταση στα χέρια του που θα έβγαζε Πρόεδρο, θα τη σκεφτόταν σοβαρά».

Δημοφιλή