Σόιμπλε: Κάθε νέα κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις των προκατόχων της

Σόιμπλε: Κάθε νέα κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις των προκατόχων της
German Finance Minister Wolfgang Schauble arrives for a EU finance ministers meeting at the European Council building in Brussels, Tuesday, July 8, 2014. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
German Finance Minister Wolfgang Schauble arrives for a EU finance ministers meeting at the European Council building in Brussels, Tuesday, July 8, 2014. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
ASSOCIATED PRESS

Κάθε νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις των προκατόχων της, σημειώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του το Σάββατο στην Bild, καλώντας τη χώρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Από το 2009, η Ελλάδα έχει σημειώσει «τεράστια πρόοδο. Πρέπει να έχουμε περισσότερο σεβασμό για αυτό», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ελλάδα στο δρόμο των σκληρών μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημειώνοντας ότι η κατάσταση του χρέους της χώρας δεν θα άλλαζε σε περίπτωση πρόωρων εκλογών. «Οι νέες εκλογές δεν αλλάζουν το ελληνικό χρέος. Κάθε νέα κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί από τους προκατόχους της», επανέλαβε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Αλλά αν η Ελλάδα «διαλέξει μια άλλη κατεύθυνση θα είναι μια δύσκολη κατάσταση» προειδοποίησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η χώρα μας έχει «εμφανιστεί» τις τελευταίες ημέρες σε δημοσιεύματα και άλλων γερμανικών εφημερίδων: χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι σχόλιο το οποίο δημοσιεύτηκε στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, όπου υποστηρίζεται ότι το μέλλον της Ελλάδας κρέμεται από μια «μεταξωτή κλωστή», ενώ θεωρείται ανησυχητικό το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. «Παίρνει εκδίκηση για το ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έλεγε συνεχώς στον ελληνικό λαό ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και λιτότητα όχι επειδή είναι προς το καλό της Ελλάδας, αλλά επειδή το ήθελαν η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», παρατηρεί ο σχολιαστής. «Οι κυβερνήσεις άλλων χωρών ήταν πιο ειλικρινείς και τώρα βλέπουμε ότι βρίσκονται πιο μπροστά από ό,τι η Ελλάδα», σημειώνει. «Ο Σαμαράς δίνει μάχη για την πολιτική του επιβίωση», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης του Αλέξανδρου Κρητικού, διευθυντή ερευνών της ομάδας Entrepeneurship του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου (DIW).

Ο οικονομολόγος περιγράφει τις δυσκολίες συγκέντρωσης των 180 ψήφων, το καταστροφικό, όπως το αποκαλεί, ενδεχόμενο εκλογικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, με προδιαγεγραμμένο το χάος από το Μάρτιο και μετά. Ωστόσο, ασκείται κριτική και στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, υποστηρίζοντας ότι αντί η κυβέρνησή του να αναπτύξει ένα αξιόπιστο όραμα για μια ευημερούσα Ελλάδα και να εξαγγείλει τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων, περιορίζεται σε λεκτικές διαβεβαιώσεις προς την τρόικα.

«Δεν πρέπει να απορεί κανείς που μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού έχει μπουχτίσει από το πολιτικό θέατρο και ελπίζει να εκλεγεί πρόεδρος, ακόμη κι αν δεν εμπιστεύεται ότι η νυν κυβέρνηση θα έχει επιτυχία» σημειώνεται.

Επίσης, σε διαδικτυακό δημοσίευμα της Rheinische Post κατονομάζεται ο Αλέξης Τσίπρας ως κίνδυνος για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. «Ο κίνδυνος ονομάζεται Τσίπρας» επιγράφει το σχόλιό της, προβλέποντας αναταράξεις στην ευρωζώνη με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. «Θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα είναι σε θέση να υλοποιήσει τις μεγαλόστομες υποσχέσεις του. Οι δανειστές θα έβγαιναν νικητές σε ενδεχόμενη αναμέτρηση δυνάμεων με τον Τσίπρα, ενώ κυβερνητική αλλαγή θα έθετε σε κινδύνους όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την ευρωζώνη, μια που οι αγορές θα αμφισβητούσαν ολόκληρη την ευρωζώνη. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν θα μπορέσει φέτος να επιστρέψει στις αγορές για να χρηματοδοτήσει το χρέος της» καταλήγει το σχόλιο.

Το Γερμανικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο (dpa) υποστηρίζει ότι τη σύντομη χρηματιστηριακή εβδομάδα πριν την πρωτοχρονιά οι ανησυχίες για την Ελλάδα θα μπορούσαν να καταστρέψουν τη εορταστική ατμόσφαιρα των επενδυτών «με ενδεχόμενη την επιστροφή της χώρας σε παλιές εποχές κρίσης με αντίστοιχες συνέπειες και για τις γερμανικές αγορές». Η ανταπόκριση φιλοξενεί σχόλιο εμπειρογνωμόνων από την ιδιωτική τράπεζα M.M.Warburg & Co., σύμφωνα με την οποία εκτός από τις χρηματιστηριακές αναταράξεις «πιθανή κυβερνητική αλλαγή θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε άλλα ριζοσπαστικά κόμματα της αντιπολίτευσης να εμφανιστούν με ευρωφοβικές θέσεις».

με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή