ΕΙΔΗΣΕΙΣ
02/02/2015 02:47 EET | Updated 02/02/2015 02:47 EET

Η πορεία του νέου διοικητή της ΕΥΠ από τον Ανδρέα Παπανδρέου στον Αλέξη Τσίπρα

Eurokinissi

Στη νευραλγική θέση του διοικητή της ΕΥΠ τοποθετήθηκε ο δημοσιογράφος Γιάννης Ρουμπάτης, ο οποίος αποτελεί προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο νέος διοικητής χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Τσίπρα, έχει γνώσεις γύρω από τις διεθνείς σχέσεις και ισχυρό κύκλο γνωριμιών στις ΗΠΑ. Στο παρελθόν ανήκε πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ και είχε οικοδομήσει άριστες σχέσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος του είχε αναθέσει επί των κυβερνήσεών του νευραλγικές θέσεις.

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα, είναι διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Johns Hopkins της Ουάσινγκτον και υπήρξε ανταποκριτής της εφημερίδας “Το Βήμα” στην Αμερική. Μετά την άνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία το 1981, έγινε ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Διεθνών ΜΜΕ. Τον Μάρτιο του 1987 τοποθετήθηκε στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, παραμένοντας μέχρι τον Ιούνιο του 1988, οπότε ο Ανδρέας Παπανδρέου αποφάσισε να επαναφέρει στη θέση αυτή τον Δημήτρη Μαρούδα. Από το 1994 ως το 1999, διετέλεσε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ενώ εξελέγη από τους συναδέλφους του και αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για το διάστημα 1995 – 1999.