Ο «κομάντο» βασιλιάς Αμπντάλα και οι ελίτ Ειδικές Δυνάμεις της Ιορδανίας

Ο «κομάντο» βασιλιάς Αμπντάλα και οι ελίτ Ειδικές Δυνάμεις της Ιορδανίας
Facebook

Τη δέσμευσή του για «αμείλικτο πόλεμο» εναντίον των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους μετά την εκτέλεση του Ιορδανού πιλότου Μουάθ αλ Κασασμπέχ φαίνεται πρόθυμος να τηρήσει ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, καθώς αεροσκάφη της ιορδανικής πολεμικής αεροπορίας βομβάρδισαν θέσεις των τζιχαντιστών την Πέμπτη.

Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας επιβεβαίωσαν τα αεροπορικά πλήγματα, αλλά δεν παρείχαν λεπτομέρειες, όπως το σε ποια χώρα βρίσκονταν οι στόχοι. Σύμφωνα με το Al Arabiya, ιρακινά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι σκοτώθηκαν 55 τζιχαντιστές, περιλαμβανομένου ενός ηγετικού στελέχους, γνωστού ως «ο πρίγκιπας της Νινευή».

Η ιορδανική κοινή γνώμη ήταν διχασμένη όσον αφορά στη συμμετοχή της χώρας στην αεροπορική εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο αυτό φαίνεται να αλλάζει μετά την εκτέλεση του πιλότου, οποίος κάηκε ζωντανός σε ένα κλουβί.

Πέρα από τη συμμετοχή ιορδανικών μαχητικών στις επιχειρήσεις, η Ιορδανία θεωρείται ότι θα μπορούσε να συμμετέχει στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και μέσω των Ειδικών της Δυνάμεων, που θεωρούνται από τις κορυφαίες στην ευρύτερη περιοχή – κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην προσωπική επίβλεψη του ίδιου του βασιλιά Αμπντάλα, ο οποίος ως πρίγκιπας είχε περάσει από τις Ειδικές Δυνάμεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider, οι Ειδικές Δυνάμεις της Ιορδανίας έχουν προσωπικό δυναμικού 14.000 ατόμων και θεωρούνται ως μία από τις πλέον αποτελεσματικές μάχιμες δυνάμεις της περιοχής, εκπαιδευόμενες συχνά μαζί με αντίστοιχες μονάδες των ΗΠΑ.

Γενικότερα, η Ιορδανία αποτελεί διεθνούς βεληνεκούς επίκεντρο εκπαίδευσης ειδικών δυνάμεων, χάρη στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων του βασιλιά Αμπντάλα, το οποίο διαθέτει εκτεταμένες εγκαταστάσεις για εκπαίδευση σε πολύ μεγάλο εύρος σεναρίων, όπως αεροπειρατείες, μάχη σώμα με σώμα κ.α.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον συγκεκριμένο τομέα, κάτι που αντικατοπτρίζει το δικό του στρατιωτικό παρελθόν: το 1980 εντάχθηκε στη Royal Military Academy στο Σάντχερστ (Μ. Βρετανία) και το 1981 έλαβε τον βαθμό του ανθυπολοχαγού. Υπηρέτησε στο 13/18 Royal Hussars Regiment του βρετανικού στρατού, αναλαμβάνοντας καθήκοντα επικεφαλής μονάδων αναγνώρισης στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γερμανία. Το 1985 επέστρεψε στην Ιορδανία για να υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του, στην 3η Μεραρχία Τεθωρακισμένων. Φτάνοντας στον βαθμό του αντισυνταγματάρχη, έλαβε στρατιωτική εκπαίδευση ανωτέρου επιπέδου τόσο στην Ιορδανία όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μεταξύ άλλων, πέρασε και από τις ιορδανικές δυνάμεις, εκπαιδευόμενος και ως πιλότος επιθετικού ελικοπτέρου Cobra. Μετά την υπηρεσία του ως διοικητής του 2ου Τάγματος Τεθωρακισμένων της 40ης Ταξιαρχίας Τεθωρακισμένων ανέλαβε καθήκοντα υποδιοικητή των ιορδανικών Ειδικών Δυνάμεων τον Ιανουάριο του 1993. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, ο τότε πρίγκιπας ανέλαβε τη διοίκησή τους, και το 1996 του ανατέθηκε η αναδιοργάνωση τόσο των Ειδικών Δυνάμεων όσο και άλλων ελίτ μονάδων της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων. Το 1998, ως επικεφαλής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, προήχθη στον βαθμό του υποστράτηγου. Η υπηρεσία του στις ένοπλες δυνάμεις αποτελεί λόγο προσωπικής περηφάνιας για τον ίδιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Washington Examiner, στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης που συναντήθηκαν με τον βασιλιά λίγο μετά τη γνωστοποίηση της εκτέλεσης του πιλότου, ο Αμπντάλα έγινε έξω φρενών - οργή την οποία εξέφρασε κάνοντας αναφορά στους κινηματογραφικούς «Ασυγχώρητους» με τον Κλιντ Ίστγουντ και αναφέροντας φράσεις από την ταινία- και λέγοντας ότι θα υπάρξουν αντίποινα που το ISIS δεν έχει ξαναδεί. Παράλληλα, στον λογαριασμό του στο Facebook δημοσιεύθηκε φωτογραφία όπου ο ίδιος εμφανίζεται με εξάρτυση και τις παραλλαγές του.

Οι ιορδανικές Ειδικές δυνάμεις ιδρύθηκαν το 1963 και ειδικεύονται σε επιχειρήσεις αναγνώρισης, μάχης και αντιτρομοκρατίας. Στα καθήκοντά τους περιλαμβάνεται η φύλαξη των συνόρων – ιδιαίτερης σημασίας από το 2006 και μετά, λόγω της αστάθειας στο Ιράκ- και είχαν συμμετοχή σε πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Παράλληλα, διαπρέπουν και σε επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών.

Τηλεφωνική συνομιλία Αμπντάλα- Νετανιάχου

O πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συνομίλησε τηλεφωνικά σήμερα με τον βασιλιά Αμπντάλα μερικές ημέρες αφότου, τη Δευτέρα, το Αμάν ανακοίνωσε την επιστροφή του πρεσβευτή του στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με μία επίσημη ανακοίνωση.

«Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον βασιλιά της Ιορδανίας και στους πολίτες της χώρας» για την εκτέλεση του πιλότουμ επισημαίνεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης επέμεινε στη «σημασία της επιστροφής του Ιορδανού πρεσβευτή στο Ισραήλ» και στην ανάγκη τα δύο κράτη να «διατηρήσουν το status quo στους ιερούς τόπους» της Ιερουσαλήμ, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το Αμάν είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι ο πρεσβευτής του στο Ισραήλ επανέρχεται στη θέση του στο Τελ Αβίβ, 3 μήνες μετά την ανάκλησή του.

Την 5η Νοεμβρίου, η Ιορδανία, που έχει συνάψει με το Ισραήλ συνθήκη ειρήνης, ανακάλεσε τον πρεσβευτή του Ουάλιντ Ομπεϊντάτ προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις «επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις» του Ισραήλ στην Πλατεία των Τεμενών.

Ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης της Ιορδανίας, Μοχάμεντ αλ Μομένι, ανακοίνωσε την επιστροφή του διπλωμάτη στο Τελ Αβίβ καθώς το Αμάν διαπίστωσε ότι «η κατάσταση έχει βελτιωθεί».

Δημοφιλή