ΚΟΙΝΩΝΙΑ
12/03/2015 12:24 EET

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ με ΠΟΣΠΕΡΤ για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ

linmtheu/Flickr

Δεδομένου ότι μέσα σε λίγες μόνο ημέρες θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο που θα άρει το μαύρο που έπεσε στη δημόσια τηλεόραση στις 11 Ιουνίου 2013 και ότι θα επιστρέψουν στην εργασία τους οι απολυμένοι της ΕΡΤ (όσοι αρνήθηκαν να νομιμοποιήσουν το κλείσιμο πηγαίνοντας στη ΔΤ και τη ΝΕΡΙΤ), η ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ είναι τόσο επιθετική, που εκπλήσσει.

Με τίτλο, «επαναλειτουργεί η ΕΡΤ ή αλλάζει όνομα το έκτρωμα ΝΕΡΙΤ», η ΠΟΣΠΕΡΤ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αποδέχεται το μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ και πως το μαύρο που έριξε στους δέκτες η προηγούμενη κυβέρνηση, γίνεται με το νέο νόμο απλά ....γκριζο. Η ανακοίνωση αναφέρεται στις ασάφειες του νομικού κειμένου ( δεν αναφέρεται ρητά ότι η ΕΡΤ θα ανοίξει με όλες τις δομές της ενώ ο συμψηφισμός των αποζημιώσεων όσων εργάστηκαν για τη ΔΤ και όσων απολύθηκαν παραπέμπεται σε υπουργική απόφαση), για να καταλήξει στην κατακλείδα. Ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι θέσεις των θεσμικών οργάνων για να ανοίξει η ΕΡΤ με το θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε μέχρι το καλοκαίρι του 2013.Τι σημαίνει αυτό; Ότι η ηγεσία της ΠΟΣΠΕΡΤ δεν είναι διατεθειμένη να εκχωρήσει το ρόλο που έπαιζε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας.

Για μια θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο

Τη φωτιά άναψε η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για αποκλεισμό των συνδικαλιστών από τη διοίκηση της εταιρίας . Σύμφωνα με το άρθρο 10, οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν μπορούν να είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου σε συνδικαλιστικά σωματεία και ενώσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ, καθώς κάτι τέτοιο κρίνεται ασυμβίβαστο.

Η ενέργεια αυτή κρίθηκε από την ηγεσία της ΠΟΣΠΕΡΤ ως casus beli. Το Μαξίμου απάντησε με non paper, με τον ενδεικτικό αλλά εύγλωττο τίτλο «καταργούνται οι παθογένειες του παρελθόντος», όπου επαναλαμβάνεται πως οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων που θα μετέχουν στο 7μελές διοικητικό συμβούλιο, θα επιλέγονται με μυστική καθολική ψηφοφορία, αλλά δεν θα μπορούν να είναι μέλη της διοίκησης συνδικαλιστικών ενώσεων.

Κύκλοι της κυβέρνησης, αναγνωρίζουν ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ έχει προσφέρει πολλά στη διατήρηση της φωνής της ΕΡΤ, τους 22 τελευταίους μήνες. Θέλουν όμως ο ρόλος της να παραμείνει ελεγκτικός καθώς επίσης είχε επίσης κατηγορηθεί ότι είχε ευθύνη για τις παθογένειες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Στον άτυπο αυτό ψυχρό πόλεμο μεταξύ ΠΟΣΠΕΡΤ και Κυβέρνησης, ενδιαφέρον θα έχει τι στάση θα κρατήσουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Πάντως μέχρι στιγμής φαίνεται να τηρούν τις αποστάσεις τους. Η ΕΣΗΕΑ χαιρέτισε την πολιτική συνέπεια της κυβέρνησης για την ΕΡΤ». Σε καλό κλίμα ήταν και η ανακοίνωση των εκπροσώπων των αγωνιζόμενων δημοσιογράφων της ΕΡΤ, οι οποίοι χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο δικαίωση στον πολύμηνο αγώνα τους. Επισήμαναν βέβαια ορισμένα θέματα τα οποία έκριναν πως χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας ή διευκρίνισης, υποστηρίζοντας για παράδειγμα πως πρέπει να οριστεί πέραν κάθε αμφιβολίας ότι η ΕΡΤ ανοίγει με όλες της τις δομές, ότι θα αξιοποιήσει την πολύτιμη εμπειρία της πολύμηνης αυτοδιαχείρησης και πως θα διασφαλιστεί η επιστροφή χρημάτων από όποιους είναι εργαζόμενους είναι αυτό απαραίτητο . Κανένα όμως από τα «παράπονα» δεν αφορούσε το ασυμβίβαστο μέλους του ΔΣ της ΕΡΤ με «θέση σε διοίκηση συνδικαλιστικών ενώσεων». Σε πιο αυστηρούς τόνους αλλά πάντα σε εποικοδομητικό κλίμα η ανακοίνωση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΡΤ 3, η οποία ζητά οριζόντια οργάνωση και αυτοδιαχείριση της παραγωγής ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος, χωρίς όμως ούτε κι αυτή να θέτει θέμα συμμετοχής της ΠΟΣΠΕΡΤ στο ΔΣ της ΕΡΤ.