ΔΙΕΘΝΕΣ
16/03/2015 09:47 EET | Updated 16/03/2015 09:56 EET

Ανησυχία στη Δύση λόγω εκτάκτων στρατιωτικών ασκήσεων μεγάλης κλίμακας από τη Ρωσία

ASSOCIATED PRESS
** FILE ** The Pyotr Velikiy, Peter the Great, Russian nuclear-powered missile cruiser seen in the Barents Sea, Russia, , Russia, in this October, 2001 file photo. The Peter the Great cruiser accompanied by three other ships of Russia's Northern Fleet was to sail from their base in Severomorsk Sunday on a cruise which will include a joint exercise with the Venezuelan Navy, Russian Navy spokesman Igor Dygalo said on Vesti 24 television. (AP Photo/Dmitry Lovetsky, File)

Εντολή για έκτακτες ασκήσεις ευρείας κλίμακας έδωσε στον ρωσικό Βόρειο Στόλο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, οι οποίες θα διαρκέσουν πέντε ημέρες, ξεκινώντας από σήμερα Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Σεργκέι Σόιγκου.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, ο Σόιγκου επεσήμανε ότι σκοπός των εν λόγω έκτακτων ασκήσεων ετοιμότητας – που θα λάβουν χώρα σε ξηρά, θάλασσα και αέρα- είναι να αξιολογηθούν οι δυνατότητες του Βορείου Στόλου όσον αφορά σε επιχειρήσεις στην Αρκτική ζώνη.

Ο Βόρειος Στόλος τέθηκε σε συναγερμό στις 8 πμ ώρα Μόσχας (7 ώρα Ελλάδος) και, όπως σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο, οι ασκήσεις περιλαμβάνουν προσωπικό 38.000 ατόμων, 3.360 «τμημάτων εξοπλισμού», 41 πλοία, 15 υποβρύχια και 110 αεροπλάνα και ελικόπτερα.

«Νέες προκλήσεις και απειλές στρατιωτικής ασφαλείας απαιτούν την περαιτέρω βελτίωση των δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων, και ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην κατάσταση της νέας στρατηγικής συγχώνευσης των δυνάμεων στον βορρά» σημείωσε ο Ρώσος υπουργός. Όπως επισημαίνει το Sputnik, την προηγούμενη εβδομάδα η Νορβηγία πραγματοποίησε τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις της εδώ και δεκαετίες, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, οι οποίες περιλαμβάνουν 5.000 άτομα και θα διαρκέσουν ως τις 18 Μαρτίου.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης βρίσκονται στο χειρότερό τους σημείο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου εξαιτίας της κρίσης την Ουκρανία, και ως εκ τούτου οι εν λόγω ασκήσεις προκαλούν νέους προβληματισμούς στη Δύση. Όπως υπενθυμίζει το Reuters, την προηγούμενη εβδομάδα το ΝΑΤΟ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εξοπλίζει τους αποσχιστές στην ανατολική Ουκρανία, όπου πάνω από 6.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε σχεδόν έναν χρόνο συγκρούσεων. Επίσης, η Μόσχα φαίνεται όλο και πιο φιλόδοξη όσον αφορά στην πλούσια σε φυσικούς πόρους Αρκτική ζώνη, όπου συνορεύει με τη Νορβηγία, μέλος του ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι και το ΝΑΤΟ ενισχύει τη στρατιωτική του παρουσία στην ανατολική Ευρώπη.

Η ανακοίνωση των ασκήσεων προέκυψε εν μέσω ενός πολυήμερου «θρίλερ» γύρω από την «εξαφάνιση» του Ρώσου προέδρου, ο οποίος είχε να κάνει δημόσια εμφάνιση από τις 5 Μαρτίου, πυροδοτώντας θεωρίες και φήμες. Ωστόσο, επανεμφανίστηκε στην Αγία Πετρούπολη, σε συνάντησή του με τον πρόεδρο του Κιργιστάν.