3 συν 1 διαπραγματευτικές ομάδες για τη συμφωνία. Προσπάθεια υπονόμευσης των διαπραγματεύσεων, βλέπει η κυβέρνηση

3 συν 1 διαπραγματευτικές ομάδες για τη συμφωνία. Προσπάθεια υπονόμευσης βλέπει η κυβέρνηση
Andrea Bonetti / POOL / SOOC

Σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, ενώ οι πιέσεις προς την Ελλάδα αυξάνονται, οι φόβοι για ενδεχόμενο “ατύχημα” φουντώνουν και η κλεψύδρα αδειάζει.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι επαφές με την πλευρά των θεσμών θα είναι συνεχείς και πολυεπίπεδες τις επόμενες ημέρες, με στόχο να υπάρξει κοινός τόπος σε όσα χωρίζουν Ελλάδα και δανειστές. Παρά τις σαφείς τοποθετήσεις των υπουργών Οικονομικών, αλλά και του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει καμία απόφαση πριν το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup, στην Αθήνα παραμένουν αισιόδοξοι ότι μπορεί να υπάρξει σύγκλιση ώστε το θέμα να συζητηθεί είτε σε ένα έκτακτο Eurogroup πρίν τις 11 Μαίου ή ακόμα και πριν το τέλος Απριλίου.

Σε αυτό το πλαίσιο από σήμερα ξεκινούν και πάλι οι επαφές σε επίπεδο Brussels Group. Σήμερα αναμένεται να υπάρξει τηλεδιάσκεψη, ενώ οι διαπραγματευτικές ομάδες θα συναντηθούν και πάλι την Τετάρτη, χωρίς ακόμα να είναι γνωστό αν οι επαφές θα γίνουν στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι ή κάπου αλλού.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επαφή με τους ηγέτες των υπόλοιπων κρατών μελών της Ευρωζώνης, αλλά και τους επικεφαλής των θεσμών, αναλαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις.

Και σε τεχνικό επίπεδο όμως, στην Αθήνα συνεχίζεται το “ξεσκόνισμα” του προϋπολογισμού από την πλευρά των κλιμακίων που βρίσκονται εδώ και ημέρες στην Ελλάδα και τροφοδοτούν με στοιχεία τους επικεφαλής των θεσμών.

Ωστόσο, οι διαπραγματευτικές ομάδες που έχουν δημιουργηθεί δεν εξαντλούνται εδώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πέρα από τις επαφές που έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εδώ και ημέρες λειτουργεί ακόμα ένα “άτυπο” όργανο. Αυτή η ομάδα αποτελείται από εκπροσώπους του στενού επιτελείου της Κριστίν Λαγκάρντ, του Μάριο Ντράγκι, του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ και του Έλληνα Πρωθυπουργού, ενώ άμεση ενημέρωση για την πορεία των επαφών έχει η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων ηγετών βρίσκονται σε διαρκή επαφή με στόχο να έχουν τον γενικό συντονισμό, αλλά και να βρίσκουν λύσεις στα αδιέξοδα που δημιουργούνται στις επαφές των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, του Brussels Group, ακόμα και στο Eurogroup.

Όπως σημειώνουν στελέχη που έχουν άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, η κίνηση αυτή έγινε ως μια συντονισμένη προσπάθεια να υπάρχει πλήρης έλεγχων των εξελίξεων και κυρίως να αποφευχθεί το “ατύχημα” από ένα λάθος ή άστοχο χειρισμό.

Υπονόμευση των διαπραγματεύσεων

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, εξηγώντας το εχθρικό κλίμα που αντιμετώπισε ο υπουργός Οικονομιών στη συνεδρίαση του Eurogroup της Λετονίας, αναφέρουν ότι “όσο πλησιάζει η ώρα για επίτευξη συμφωνίας, θα εντείνονται και οι πιέσεις. Ο στόχος είναι η πολιτική της κυβέρνησης. Δεν θα μας εκπλήξει τις επόμενες ημέρες να συνεχιστεί αυτός ο κύκλος των προσωπικών επιθέσεων ”.

Παρόλα αυτά ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει ότι παρότι οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει σε επίπεδο Brussels Group, οι υπουργοί Οικονομικών δεν έχουν ενημερωθεί πλήρως, με αποτέλεσμα να μιλούν για άρνηση της Ελλάδα να καταθέσει προτάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι o ίδιος αξιωματούχος τονίζει ότι παρότι η Ελλάδα ζήτησε από τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών να στείλουν τις νέες προτάσεις της Ελλάδα στο Euro Working Group ώστε στη συνέχεια να ενημερωθούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι θεσμοί αρνήθηκαν. Όπως εξηγεί, οι θεσμοί ενημέρωσαν την ελληνική αντιπροσωπεία ότι αν οι προτάσεις αποσταλούν στους υπουργούς Οικονομικών, τότε αυτοί θα πρέπει να ενημερώσουν τα κοινοβούλια τους και αυτό θα δημιουργήσει δυσκολίες στις συζητήσεις πριν ολοκλοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η άρνηση αυτή των επικεφαλής των θεσμών είχε ως αποτέλεσμα οι υπουργοί Οικονομικών να μην έχουν ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων και να μιλούν για έλλειψη προόδου. Μάλιστα άλλες πηγές από το οικονομικό επιτελείο έλεγαν ότι οι υπουργοί Οικονομικών με ευθύνη των επικεφαλής των θεσμών δεν έχουν λάβει ακόμα ούτε τις 26 σελίδες με τις προτάσεις της Ελληνικής πλευράς, τις οποίες απέστειλε στις αρχές Απριλίου ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Υπό αυτές τις συνθήκες στην Ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν ότι υπάρχουν κύκλοι εντός της ευρωζώνης οι οποίοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, δημιουργώντας στρεβλή εικόνα για τις ελληνικές προσπάθειες και καθυστέρηση στην πορεία των συζητήσεων προς την τελική συμφωνία.

Οι διαφορές

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι οι κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η Αθήνα παραμένουν αναλλοίωτες, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση υπαναχώρησης σε νέα υφεσιακά μέτρα. Ωστόσο, υπάρχει προσέγγιση στα υπόλοιπα ζήτημα που οι δανειστές έχουν βάλει στο τραπέζι.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε πρόοδος σχετικά με το πρόγραμμα των αποκρατικοποίσεων, το οποίο θα ξεκινήσει να υλοποιείται τις αμέσως επόμενες ημέρες. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι σύγκλιση υπάρχει και σε ότι έχει να κάνει με τα έσοδα, μέρος των οποίων θα κατευθυνθούν για τη στήριξη των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Στο θέμα του ΦΠΑ προς το παρόν φαίνεται ότι οι θεσμοί έχουν καλυφθεί από το ειδικό τέλος πολυτελείας στα «ακριβά» ξενοδοχεία, ενώ αν και υπάρχουν σημαντικά νομικά κολλήματα η αύξηση του ΦΠΑ στα “κοσμοπολίτικα νησιά” δεν έχει εγκαταλειφθεί.

Στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση ζητά οι συζητήσεις να μεταφερθούν στη μεγάλη διαπραγμάτευση του Ιουνίου, συζητώντας τώρα μόνο την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και κάποια περικοπή στις υψηλές επικουρικές.

Αντίστοιχα, σε ένδειξη καλή θέλησης η κυβέρνηση “παγώνει” για το επόμενο διάστημα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για επαναφορά του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Δημοφιλή