ΔΙΕΘΝΕΣ
19/05/2015 11:58 EEST | Updated 19/05/2015 11:58 EEST

Εκτός ελέγχου οι βιασμοί από αστυνομικούς στην Αίγυπτο

MOHAMED EL-SHAHED via Getty Images
Egyptian police stand guard as ministers and attendees arrive for the Arab foreign ministers conference in the Egyptian Red Sea resort of Sharm El-Sheikh on March 26, 2015, ahead of an annual Arab League summit. AFP PHOTO / MOHAMED EL-SHAHED (Photo credit should read MOHAMED EL-SHAHED/AFP/Getty Images)

Η συστηματική χρήση σεξουαλικής βίας για τον βασανισμό πολιτών από το κράτος έχει διογκωθεί μετά το πραξικόπημα του προέδρου el-Sisi στην Αίγυπτο. Οι αρχές πλέον επιτίθενται στον κόσμο ακόμα και έξω από τα κρατητήρια. Οι σταθμοί των τρένων, τα Πανεπιστήμια, ακόμα και τα σπίτια των πολιτών αποτελούν σημεία όπου λαμβάνουν χώρα οι παραδειγματικοί βιασμοί.

Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (IDFH), οι βιασμοί, τα «τεστ αγνότητας», ο σοδομισμός, η ηλεκτροπληξία των γεννητικών οργάνων και οι απειλές από το προσωπικό της αστυνομίας, του κράτους και του στρατού χρησιμοποιούνται ως κατασταλτικά για να μειωθούν οι διαδηλώσεις.

Η αναφορά περιέχει καταθέσεις πολιτών που δέχτηκαν σεξουαλική βία στα χέρια των αρχών, με μια γυναίκα να περιγράφει το πόσο άσχημα την χτύπησαν πριν αρχίσουν να την βιάζουν ενώ εκείνη έφτυνε αίμα. Η τιμωρία της προέκυψε όταν εκείνη υπενθύμισε σε έναν αστυνομικό πως αυτός δεν έχει το δικαίωμα να πιάσει το στήθος της, την ώρα που αυτός την συνελάμβανε.

«Όποιος δεν έχει βιαστεί είναι η εξαίρεση», δήλωσε ένας πρώην υπάλληλος του κρατητηρίου El Eqabiya, αφήνοντας να εννοηθεί πως έχουν δεχτεί επιθέσεις ακόμα και οι ανήλικοι.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος el-Sisi έδωσε δημόσια την εντολή στην αστυνομία να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο και έθεσε την καταστολή των σεξουαλικών επιθέσεων ως μιας από τις προτεραιότητες του κράτους.

Το IDFH έχει δημοσιεύσει αναφορά με τον τίτλο «Αποκαλύπτοντας την κρατική υποκρισία: η σεξουαλική βία από τις δυνάμεις ασφαλείας στην Αίγυπτο», όπου φαίνεται πως ο πρόεδρος κάνει το ακριβώς αντίθετο.

Μέλη της LGBT κοινότητας δέχονται συχνά τέτοιες επιθέσεις, όμως στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως οι πολιτικοί κρατούμενοι, συνήθως άνδρες που έχουν σημαντικές πληροφορίες στα χέρια τους.

Πηγή: Independent

Sponsored Post