CULTURE
25/05/2015 11:32 EEST | Updated 25/05/2015 15:05 EEST

38 χρόνια Star Wars: 20 ιστορίες από τα παρασκήνια της πρώτης, ιστορικής τριλογίας

star wars a new hope

Στις 25 Μαΐου του 1977, έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες μια ταινία επιστημονικής φαντασίας με το όνομα «Star Wars: Episode IV – A New Hope». Η ταινία αυτή γέμισε τον κόσμο με ερωτήματα, όπως «Επεισόδιο 4; Τα άλλα 3 που είναι;», «Νέα ελπίδα για τι πράγμα;» και άλλα παρόμοια, ενώ μέχρι και ο δημιουργός της πίστευε πως θα πήγαινε άπατη.

Τριάντα δύο χρόνια αργότερα, η εξαλογία του Star Wars αποτελεί ίσως την πιο διάσημη saga ταινιών (επιστημονικής φαντασίας και γενικότερα). Έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας ποπ κουλτούρας, με εκατομμύρια φανατικών κάθε ηλικίας να ξέρουν απ' έξω τους διαλόγους και τις σκηνές όλων των ταινιών, ενώ ο μεγαλύτερος φαν του κινηματογραφικού έπους του George Lucas που ακούει στο όνομα J.J. Abrams, σκηνοθέτησε την 7η ταινία του franchise, την οποία και θα μας «κάνει δώρο» την παραμονή των Χριστουγέννων.

Με αφορμή λοιπόν τα 38α γενέθλια της ταινίας που άλλαξε μια για πάντα τον τρόπου που βλέπουμε το διάστημα και τον τρόπο που περνάμε πλέον από αυτόματες πόρτες, οπουδήποτε, ας δούμε 25 ιστορίες από τα παρασκήνια της πρώτης τριλογίας του Star Wars (και, αντικειμενικά, της καλύτερης μέχρι στιγμής).

Bonus: Στις 25 Μαΐου του 1983 κυκλοφόρησε και η τρίτη ταινία Star Wars, το «Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi», κλείνοντας συμβολικά την πρώτη τριλογία.

 1. Την πρώτη μέρα των γυρισμάτων στην έρημο της Τυνησίας για το «A New Hope», η χώρα είχε την πρώτη της τεράστια καταιγίδα μετά από 50 χρόνια.
 2. Τόσο ο David Lynch όσο και ο David Cronenberg απέρριψαν την πρόταση να σκηνοθετήσουν το «Return of the Jedi». Ο Lynch γύρισε αντ' αυτού το μεγαλειώδες «Dune» (1984) και ο Cronenberg τα θρίλερ «The Dead Zone» (1983) και «The Fly» (1986)
 3. Ο Richard Marquand, ο άνθρωπος που σκηνοθέτησε τελικά την ταινία, τράβηξε την προσοχή του Lucas χάρη στο κατασκοπευτικό θρίλερ «Eye of the Needle» που είχε γυρίσει το 1981.
 4. Ο Warwick Davis έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο σε ηλικία 11 ετών ως Wicket, το Ewok που βοηθά τους Επαναστάτες να νικήσουν τις δυνάμεις της Αυτοκρατορίας στην μάχη του Endor. Ο Davis χρωστά τον ρόλο στη γιαγιά του, η οποία έμαθε πως γίνονται οντισιόν για νάνους στο Λονδίνο και έστειλε τον εγγονό της. Αρχικά, ωστόσο, η παραγωγή έδωσε στον Davis ρόλο κομπάρσου, καθώς ο ρόλος του Wicket είχε πάει στον Kenny Baker, τον ηθοποιό που έπαιζε τον R2-D2. Ο Baker όμως αρρώστησε και έτσι ο Lucas έδωσε τον ρόλο του Ewok στον Davis.

 • Ο George Lucas βρισκόταν σχεδόν πάντα στο πλατό, συνήθως αναλαμβάνοντας τη σκηνοθεσία τοπίων, σκηνών με stunts και άλλου συμπληρωματικού υλικού στο οποίο δεν έπαιζαν οι πρωταγωνιστές. Ο Marquand έχει δηλώσει, αστειευόμενος, για αυτό «Ήταν σαν να προσπαθείς να σκηνοθετήσεις τον “Βασιλιά Ληρ” με τον Σαίξπηρ στο διπλανό δωμάτιο!».
 • Ο Harrison Ford ήταν ο μόνος από τους βασικούς χαρακτήρες της ταινίας που δεν είχε υπογράψει συμβόλαιο για 2ο σίκουελ, οπότε δεν ήταν ξεκάθαρο από την αρχή πως θα επέστρεφε στην τριλογία.
 • Ο Ford, επίσης, πίστευε πως ο Han Solo θα έπρεπε να σκοτωθεί νωρίς, θυσιάζοντας τη ζωή του για να σώσει τους άλλους. Ο σεναριογράφος Lawrence Kasdan το βρήκε καλή ιδέα, ο Lucas όμως είπε όχι.
 • Ο Yoda δε θα έπαιζε αρχικά σε αυτή την ταινία, όπως ο Marquand επέμεινε να γυριστεί η σκηνή της επιστροφής στον πλανήτη Dagobah, ώστε να είναι ξεκάθαρο πως ο Darth Vader είναι όντως ο πατέρας του Luke και δεν προσπαθεί να τον εξαπατήσει στο «The Empire Strikes Back».
 • Μια ακόμα ιδέα που απορρίφθηκε, ήταν να επιστρέψει ο Obi-Wan Kenobi με σάρκα και οστά. Τελικά όμως προτίμησαν να τον κρατήσουν ως «φάντασμα» μέσα στη Δύναμη.
 • Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Return of the Jedi», η παραγωγή είχε δώσει το ψεύτικο όνομα «Blue Harvest» στην ταινία, αφενός για να μη διαρρεύσει το σενάριο και, αφετέρου, για να μην εκμεταλλευτούν τη φήμη της ταινίας οι τοπικοί προμηθευτές και εκτοξεύσουν τις τιμές των προϊόντων τους.
 • Πολλές σκηνές από το δάσος του Endor γυρίστηκαν στην πίσω αυλή του Lucas, στο δάσος που βρίσκεται δίπλα στο Ράντσο Skywalker στην πολιτεία Marin της California.
 • Στα τέλη του 1982 οι αφίσες και το teaser της ταινίας την αποκαλούσαν «Revenge of the Jedi» («Η Εκδίκηση των Jedi»). Οι αφίσες, επίσης, απεικόνιζαν τον Luke να κρατά το κόκκινο φωτόσπαθο και τον Darth Vader το μπλε. Στην πορεία όμως ο Lucas αποφάσισε πως η «Εκδίκηση των Jedi» δεν ήταν η σωστή έκφραση και άλλαξε τον τίτλο στο γνωστό πλέον «Η Επιστροφή των Jedi», πουλώντας τα 6.800 αντίτυπα σε φαν -σήμερα είναι συλλεκτικά και πανάκριβα.
 • Στην τελευταία σκηνή της «Επιστροφής των Jedi» βλέπουμε τα Ewoks να χορεύουν και να τραγουδούν, γιορτάζοντας τη νίκη κατά της Αυτοκρατορίας. Το κομμάτι που ακούμε λέγεται «Ewok Celebration» και συντέθηκε από τον John Williams, τον συνθέτη του soundtrack των ταινιών. Οι στίχοι, όμως, αυτό το «yub-yub» που τραγουδούν τα Ewok, γράφτηκαν από το γιο του, Joseph Williams, ο οποίος ήταν ο τραγουδιστής των Toto.
 • Το «A New Hope» είναι η μόνη ταινία Star Wars στην οποία δεν ακούγεται το «Imperial March», το χαρακτηριστικό μουσικό θέμα του Darth Vader. Και αυτό επειδή δεν είχε γραφτεί ακόμα.
 • Το ηχητικό εφέ του φωτόσπαθου δημιουργήθηκε από το συνδυασμό του βουητού ενός ρελαντί προβολέα 35mm και την ανατροφοδότηση που δημιουργείται αν περάσεις ένα απογυμνωμένο καλώδιο μικροφώνου μπροστά από μια τηλεόραση.
 • Στη σκηνή με τον συμπιεστή απορριμάτων στο «A New Hope», ο Mark Hamill (Luke Skywalker) κράτησε την αναπνοή του για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να σπάσει ένα αιμοφόρο αγγείο στο πρόσωπό του. Για αυτό και, αν παρατηρήσετε, τα πλάνα που τραβήχτηκαν μεταγενέστερα τον εμφανίζουν πάντα μόνο από το καλό του προφίλ.
 • Ο Lucas έχει πει σε παλιότερη συνέντευξή του πως, αρχικά, το σενάριο ήθελε τον Luke να είναι κορίτσι, τον Han Solo εξωγήινο, τα Wookies να λέγονται Jawas και τον R2-D2 και τον C-3PO να λέγονται A-2 και C-3, αντίστοιχα.
 • Ο Chewbacca δημιουργήθηκε έχοντας ως πρότυπο τον σκύλο του George Lucas, Indiana.
 • Ο Han Solo είναι ο μόνος χαρακτήρας που δεν είναι Jedi ή Sith και παρόλα αυτά κρατά φωτόσπαθο σε μια σκηνή, σε όλη την εξαλογία του Star Wars. Η σκηνή αυτή βρίσκεται στο «The Empire Strikes Back» όταν ανοίγει με το φωτόσπαθο του Luke την κοιλιά του tauntaun για να ζεστάνει με τα σωθικά του τον αναίσθητο Luke.
 • Λέγεται πως ο ήχος που κάνει η πόρτα του οχήματος του Darth Vader είναι η εγγραφή του ήχου που κάνουν τα κελιά ενός ολόκληρου μπλοκ στο Αλκατράζ όταν κλείνουν τις πόρτες τους.
 • Sponsored Post