Πώς θα χρησιμοποιείτε το Ίντερνετ με ασφάλεια: Οδηγίες από ειδικούς

Πώς θα χρησιμοποιείτε το Ίντερνετ με ασφάλεια: Οδηγίες από ειδικούς
AngusKingston/Flickr

Η σύγκριση μεταξύ των μεθόδων που χρησιμοποιούν οι ειδικοί στην ασφάλεια και οι απλοί χρήστες για την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ αποτελεί αντικείμενο έρευνας που παρουσιάστηκε από την Google στο Symposium on Usable Privacy and Security, με τίτλο «...no one can hack my mind: Comparing Expert and Non-Expert Security Practices».

Το σχετικό paper παρουσιάζει τα αποτελέσματα δύο ερευνών- μία με 231 ειδικούς ασφαλείας, και μία άλλη με 294 χρήστες του Ίντερνετ οι οποίοι δεν είναι ειδικοί- στα πλαίσια των οποίων ερωτήθηκαν και τα δύο γκρουπ τι ακριβώς κάνουν για να παραμείνουν ασφαλή online. «Θέλαμε να συγκρίνουμε απαντήσεις από τις δύο ομάδες και να καταλάβουμε καλύτερα τις όποιες διαφορές μπορεί να υπάρχουν.

Οι κορυφαίες 5 μέθοδοι ασφάλειας από ειδικούς και απλούς χρήστες:

Παρακάτω τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με τις μεθόδους ασφαλείας που προτιμούν οι ειδικοί και οι απλοί χρήστες.

Οι κορυφαίες 5 μέθοδοι ασφαλείας από τους ειδικούς:

  • 1. Εγκατάσταση ενημερώσεων λογισμικού
  • 2. Χρήση μοναδικών κωδικών ασφαλείας
  • 3. Χρήση διπλού ελέγχου ταυτότητας
  • 4. Χρήση δύσκολων κωδικών ασφαλείας
  • 5. Χρήση προγράμματος διαχείρισης κωδικών

Οι κορυφαίες 5 μέθοδοι ασφαλείας από τους απλούς χρήστες:

  • 1. Χρήση λογισμικού προστασίας από ιούς
  • 2. Χρήση δύσκολων κωδικών ασφαλείας
  • 3. Συχνή αλλαγή κωδικών ασφαλείας
  • 4. Επίσκεψη μόνο ιστοσελίδων που γνωρίζουν
  • 5. Δεν μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες

Οι ειδικοί στην ασφάλεια εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από προγράμματα διαχείρισης κωδικών ασφαλείας, δηλαδή υπηρεσίες που αποθηκεύουν και προστατεύουν όλους τους κωδικούς ασφαλείας ενός χρήστη σε ένα μέρος. Οι ειδικοί ανέφεραν πως χρησιμοποιούν προγράμματα διαχείρισης κωδικών ασφαλείας σε κάποιους από τους λογαριασμούς τους, τρεις φορές πιο συχνά από τους απλούς χρήστες. Από την άλλη, μόνο το 24% των απλών χρηστών ανέφεραν πως χρησιμοποιούν προγράμματα διαχείρισης κωδικών ασφαλείας σε κάποιους από τους λογαριασμούς τους, σε αντίθεση με το 73% των ειδικών. Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι αυτό οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τα προνόμια των προγραμμάτων διαχείρισης κωδικών και/ή στην έλλειψη εμπιστοσύνης σε αυτά.

35% των ειδικών ασφαλείας και μόνο 2% των απλών χρηστών είπαν ότι η εγκατάσταση των ενημερώσεων λογισμικού ήταν μία από τις κορυφαίες πρακτικές ασφαλείας. Οι ειδικοί αναγνωρίζουν τα οφέλη των ενημερώσεων ενώ οι απλοί χρήστες όχι μόνο δεν είναι ξεκάθαροι γι’ αυτά αλλά ανησυχούν για τα πιθανά ρίσκα των ενημερώσεων στο λογισμικό. Στο μεταξύ, το 42% των απλών χρηστών έναντι μόλις 7% των ειδικών ασφαλείας δήλωσε ότι το λογισμικό προστασίας από ιούς αποτελεί ένα από τα τρία κορυφαία πράγματα που κάνει για να παραμείνει ασφαλές στο διαδίκτυο. Οι ειδικοί αναγνώρισαν τα πλεονεκτήματα του λογισμικού προστασίας από ιούς, αλλά εξέφρασαν την ανησυχία ότι μπορεί να δώσει στους χρήστες μια ψευδαίσθηση ασφάλειας.

Δημοφιλή