ΔΙΕΘΝΕΣ
12/11/2015 16:34 EET | Updated 12/11/2015 16:35 EET

Πυρηνική τορπίλη μεγάλης εμβέλειας σχεδιάζει η Ρωσία

Sasha Mordovets via Getty Images
SOCHI, RUSSIA- NOVEMBER,12: Russian President Vladimir Putin arrives during a meeting with military commanders and other officials of Russian Defence Ministry in Bocharov Ruchey State Residence on November 12, 2015 in Sochi, Russia. Presidential press secretary Dmitry Peskov has reported that Russian President Vladimir Putin so far does not plan to visit the Russian military contingent in Syria. (Photo by Sasha Mordovets/Getty Images)

Σχέδιο για την δημιουργία μιας πυρηνικής τορπίλης μεγάλης εμβέλειας ονόματι Status 6 ετοιμάζει η Ρωσία, σύμφωνα με το κρατικό κανάλι Channel One.

Το Κρεμλίνο καταδίκασε την μετάδοση της συγκεκριμένης είδησης, καθώς σε αυτό συμπεριλαμβανόταν ένα διάγραμμα που έδειχνε τις σοβαρές επιπτώσεις της χρήσης μιας τέτοιας τορπίλης.

Το όπλο Status 6 θα χρησιμοποιείται από υποβρύχια του στρατού με στόχο την καταστροφή εγκαταστάσεων στις ακτές των αντιπάλων. Σύμφωνα με το κρατικό κανάλι, η τορπίλη είναι ικανή να προκαλέσει μεγάλη οικολογική καταστροφή, μολύνοντας το νερό με πυρηνικά απόβλητα.

Η τορπίλη θα έχει εμβέλεια 10.000 χλμ, ταχύτητα 185 χλμ την ώρα και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα υποβρύχια 09852 «Belgorod» και 09851 «Khabarovsk».

Την είδηση του σχεδιασμού του συγκεκριμένου όπλου είχε ανακοινώσει και η κρατική εφημερίδα Rossiiskaya Gazeta, χωρίς όμως να περιλαμβάνει το διάγραμμα με τις καταστροφικές συνέπειες. Σύμφωνα με το BBC, η μετάδοση της είδησης δεν έγινε κατά λάθος, παρόλο που την καταδίκασε ο Βλάντιμιρ Πούτιν. Όπως αναφέρει ο στρατιωτικός αναλυτής Igor Korotchenko, η «διαρροή» πληροφοριών είχε στόχο τον εκφοβισμό της Ουάσινγκτον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια τέτοια τορπίλη είχε οραματιστεί ο πυρηνικός φυσικός Andrei Sakharov κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.