ΔΙΕΘΝΕΣ
24/03/2016 07:53 EET | Updated 24/03/2016 08:40 EET

Την έκδοσή του στη Γαλλία το συντομότερο επιθυμεί τώρα ο Αμπντεσλάμ

ASSOCIATED PRESS
An armed special police officer expects suspect Salah Abdeslam to arrive at a justice building in Brussels, Belgium Thursday, March 24, 2016. Abdeslam, the chief suspect in last year's deadly Paris attacks, is facing a hearing in Brussels, amid increasing signs that the same Islamic State cell was behind attacks in both cities. (AP Photo/Martin Meissner)

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ θέλει να επιστρέψει στη Γαλλία «το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο συνήγορός του Σβεν Μαρί στο BFM TV, δύο ημέρες μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Αμέσως μετά τη σύλληψή του ωστόσο είχε δηλώσει δια του συνηγόρου του ότι θα αρνηθεί την έκδοσή του στη Γαλλία.

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι συνεργάζεται με την βελγική δικαιοσύνη...στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, όπου η Γαλλία θα ζητήσει την έκδοσή του, και ήδη μπορώ να σας ανακοινώσω ότι θα αρνηθούμε την έκδοσή του στη Γαλλία», είχε δηλώσει κατηγορηματικά πριν από πέντε ημέρες ο δικηγόρος στους δημοσιογράφους.

Ωστόσο σήμερα ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο ύποπτος ως οργανωτής των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, ο οποίος συνελήφθη στις 18 Μαρτίου στο Βέλγιο, δεν συνεργάσθηκε με τις ανακριτικές αρχές μετά τις επιθέσεις της 22ας Μαρτίου στις Βρυξέλλες, διευκρίνισε ο συνήγορός του σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα από το γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

Ο Αμπντεσλάμ «θέλει να επιστρέψει στη Γαλλία το συντομότερο δυνατόν διότι, πιστεύω, ότι θέλει να δώσει εξηγήσεις στη Γαλλία», διευκρίνισε ο δικηγόρος, ο οποίος νωρίτερα είχε δηλώσει κατ΄αποκλειστικότητα στο ραδιοφωνικό δίκτυο ότι ο πελάτης του παραμένει σιωπηλός μπροστά τους ανακριτές. «Πιστεύω ότι ήθελε πρώτα να με δει», είπε.

Όμως, αμέσως μετά την σύλληψή του, είχε ειπωθεί ότι ο άνθρωπος που θεωρείται εγκέφαλος των επιθέσεων στο Παρίσι είχε αρχίσει να συνεργάζεται. Ο συνήγορός του είχε κάνει τότε λόγο για «έναν άνθρωπο έτοιμο να απαντήσει "σε όλες τις ερωτήσεις" ».

«Χθες δεν συνεργάσθηκε;», τον ρώτησε δημοσιογράφος του γαλλικού ραδιοφώνου και αυτός απάντησε: «Οχι».

Σε ερώτηση σχετικά με το τι σκέφτεται ο πελάτης του για τις επιθέσεις που αιματοκύλισαν τις Βρυξέλλες την Τρίτη, απαντά: «Δεν θέλω να ξέρω τι σκέπτεται. Σε αυτή τη φάση δεν είναι ακόμη σημαντικό».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)