ΕΙΔΗΣΕΙΣ
02/06/2016 04:12 EEST | Updated 02/06/2016 06:10 EEST

Το στιλέτο του Τουτανχαμών είναι από το Διάστημα

University of Oxford

Θεωρείται θεϊκό στιλέτο καθώς ανήκει στον Τουτανχαμών. Ποια είναι όμως η προέλευσή του;

Ιταλοί και Αιγύπτιοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο σίδηρος που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της λεπίδας του στιλέτου προέρχεται από μετεωρίτη, αναφέρει το Discovery News.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια ειδική μέθοδο που ονομάζεται, «φασματομετρία φθορισμού ακτίνων Χ», η οποία αναλύει τη σύνθεση ενός αντικειμένου χωρίς να προκληθεί ζημιά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα κοβαλτίου, σιδήρου και φωσφόρου που περιείχε το μαχαίρι έμοιαζαν με αυτά των χημικών ενώσεων ενός μετεωρίτη που βρέθηκε στην Αίγυπτο το 2000.

Οι αιγυπτιολόγοι πιστεύουν ότι πίσω από τον τάφο του Τουτανχαμών βρίσκεται κρυφό δωμάτιο της Βασίλισσας Νεφερτίτη, χωρίς ακόμα να έχει βρεθεί κάτι που να παραπέμπει σε αυτό.

Το στιλέτο 32 εκατοστών του οποίου η λαβή είναι από χρυσό βρέθηκε το 1925 μέσα στη σαρκοφάγο της μούμιας και σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο του Καΐρου.

Μάλιστα επισημαίνουν πως η υψηλή ποιότητα κατασκευής του μαχαιριού δείχνει πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν ικανοί στην επεξεργασία σιδήρου , ήδη από τον 14 αιώνα π.Χ.