ΔΙΕΘΝΕΣ
12/06/2016 10:55 EEST | Updated 13/06/2016 13:21 EEST

Δύο μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο: Η ζωή στη Βραζιλία του ιού Ζίκα και οι φόβοι πανδημίας

Η πρόσφατη εξάπλωση του Ζίκα και του Δάγκειου Πυρετού στη Βραζιλία έχει επηρεάσει κυρίως το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό οι περιπτώσεις μικροκεφαλίασης.

Στο Σαλβαδόρ, περισσότερα από 6.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων και αξιωματούχοι προστασίας της δημόσιας υγείας ξεκίνησαν την 13η Φεβρουαρίου μια σειρά ενεργειών που στόχο έχουν να κατατροπώσουν το κουνούπι Aedes aegypti -γνωστό και ως “κουνούπι τίγρης”- το οποίο ίσως μεταδίδει τον Ζίκα, τον Δάγκειο και τον ιό Chikungunya. Οι ενέργειες εφαρμόστηκαν ταυτόχρονα σε όλες τις περιοχές της Βραζιλίας, στα πλαίσια ενός κρατικού σχεδίου να περιοριστεί η πρόσφατη εξάπλωση του κουνουπιού και των σχετικών ασθενειών.

Σε μια χρονιά που η Βραζιλία θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η πίεση και οι προσδοκίες της κυβέρνησης να βρεθεί ένα σχέδιο δράσης που να λειτουργεί ώστε να καταπολεμηθεί η ασθένεια είναι υψηλές.

Υπενθυμίζουμε ότι ομάδα επιστημόνων ζητεί την αναβολή ή την αλλαγή τοποθεσίας των Αγώνων, λόγω της εξάπλωσης του ιού Ζίκα που έχει συνδεθεί με την εμφάνιση μικροκεφαλίασης στα έμβρυα και με άλλες ασθένειες.

Αυτό που φοβούνται είναι ότι η επιδημία θα μετατραπεί σε πανδημία, λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστών που θα ταξιδέψουν στη Βραζιλία και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Έχει διαπιστωθεί εξάλλου πως ο ίδιος μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιμένει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν πρόκειται να αυξήσουν αισθητά τον κίνδυνο, όμως ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει σύντομα προκειμένου να επανεξετάσει τις ταξιδιωτικές οδηγίες που εξέδωσε σχετικά με τον Ζίκα.

Αυτή η σειρά φωτογραφιών έχει στόχο να παρουσιάσει όχι μόνο τις κυβερνητικές ενέργειες, αλλά και τους ανθρώπους που επηρεάζονται από την ασθένεια και βρίσκονται περισσότερο σε κίνδυνο.

Όλες οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν το 2016 από τον Mauricio Suzin για το SOOC.

Photo gallery zika See Gallery