ΔΙΕΘΝΕΣ
31/08/2016 13:41 EEST | Updated 31/08/2016 18:06 EEST

Η Γερουσία της Βραζιλίας ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ

ASSOCIATED PRESS
Suspended Brazilian President Dilma Rousseff waves goodbye after her impeachment trial at the Federal Senate in Brasilia, Brazil, Monday, Aug. 29, 2016. Rousseff's scheduled appearance during her impeachment trial is the culmination of a fight going back to late last year, when opponents in Congress presented a measure seeking to remove her from office. Her accusers say she hurt the economy with budget manipulations; she argues she did nothing wrong and is being targeted by corrupt lawmakers. (AP Photo/Eraldo Peres)

Η Γερουσία της Βραζιλίας ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ από το αξίωμά της.

Με ψήφους 61 έναντι 20 η Ρουσέφ κρίθηκε ένοχη για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων και κατά συνέπεια καθαιρείται.

Καθήκοντα προέδρου θα αναλάβει μέχρι τη διεξαγωγή των επόμενων προεδρικών εκλογών ο νυν αντιπρόεδρος Μισέλ Τέμερ.

Η πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ κατήγγειλε για άλλη μια φορά, ένα "κοινοβουλευτικό πραξικόπημα" σε βάρος της.

"Η Γερουσία έλαβε μια απόφαση που θα ενταχθεί στην ιστορία των μεγάλων αδικιών. Διέπραξε ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα", είπε η 68χρονη Ρουσέφ, επαναλαμβάνοντας ότι είναι αθώα. "Θα επιστρέψουμε", υποσχέθηκε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη πρόεδρος της Βραζιλίας.

Η πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο και θα ασκήσει έφεση στην απόφαση για την καθαίρεσή της, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος της και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ζοζέ Εντουάρντο Καρντόζο, μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη στη Γερουσία.

Πιο αναλυτικά η Γερουσία της Βραζιλίας αποφάσισε σήμερα Τετάρτη να μην στερήσει από την Ντίλμα Ρουσέφ τα πολιτικά δικαιώματά της για την επόμενη οκταετία, παρά το γεγονός ότι λίγο νωρίτερα οι γερουσιαστές με συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκαν υπέρ της καθαίρεσής της.

Μετά την καθαίρεση της Ρουσέφ, ο νυν αντιπρόεδρος, ο κεντροδεξιός Μισέλ Τέμερ θα ορκιστεί νέος πρόεδρος της χώρας, σε μια τελετή που θα γίνει στο Κογκρέσο στις 22.00 (ώρα Ελλάδας), όπως έγινε γνωστό από επίσημη πηγή.

Από τους 81 γερουσιαστές, οι 61 ψήφισαν υπέρ της καθαίρεσης και μόνο οι 20 κατά, βάζοντας τέλος στη 13ετή διακυβέρνηση της χώρας από αριστερές κυβερνήσεις. Στη δεύτερη ψηφοφορία, οι γερουσιαστές με ψήφους 42 υπέρ έναντι 36 κατά έκριναν ότι η Ρουσέφ θα πρέπει να διατηρήσει τα πολιτικά δικαιώματά της.

Η Ρουσέφ, η οποία παρακολούθησε την ψηφοφορία από το προεδρικό μέγαρο Αλβοράντα έχοντας στο πλευρό της τον μέντορά της, τον πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, πρόκειται να κάνει μια δήλωση στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από την Μπραζίλια για να μεταβεί στο σπίτι της στο Πόρτο Αλέγκρε, την πόλη όπου ζουν η κόρη της και τα δύο εγγόνια της.

"Είναι καλά, είναι ήρεμη" διαβεβαίωσε ένας από τους συμβούλους της μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο 75χρονος Τέμερ θα ορκιστεί σε μια πολύ σύντομη τελετή και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Κίνα προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20). "Η Βραζιλία δεν μπορεί να είναι απούσα από τη σύνοδο" υπογράμμισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα O Globo.

Αργά το βράδυ αναμένεται επίσης να προβληθεί από την τηλεόραση ένα βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του.

Μολονότι είναι εξίσου αντιδημοφιλής με τη Ρουσέφ, ο Τέμερ ασκούσε καθήκοντα προέδρου από τις 12 Μαΐου, όταν η Γερουσία αποφάσισε να θέσει σε προσωρινή αργία την πρώτη εκλεγμένη πρόεδρο της χώρας.