ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
23/09/2016 12:10 EEST | Updated 23/09/2016 12:11 EEST

Ξανά στο «παιχνίδι» για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ η SOCAR. Στην Αθήνα για συνομιλίες στελέχη της εταιρίας κολοσσού

Ruben Sprich / Reuters
The logo of SOCAR Energy Switzerland is seen on a filling station in Bern, Switzerland May 9, 2016. REUTERS/Ruben Sprich

Η κρατική ενεργειακή εταιρία του Αζερμπαϊτζάν SOCAR σχεδιάζει να έχει συνομιλίες με Έλληνες αξιωματούχους για τη συμφωνία εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της SOCAR.

To 2013, η SOCAR συμφώνησε να εξαγοράσει το 66% του ΔΕΣΦΑ έναντι 400 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η συμφωνία καθυστέρησε καθώς ζητήθηκε από τη SOCAR να πουλήσει το 17% του ΔΕΣΦΑ σε τρίτους για να ικανοποιήσει τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές για θέματα ανταγωνισμού.

Εξάλλου η Ελλάδα, με νόμο που ψήφισε τον Ιούλιο, αύξησε τα τιμολόγια αερίου του ΔΕΣΦΑ από την επόμενη χρονιά πολύ λιγότερο απ’ ό,τι αναμενόταν, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.

«Η αποστολή μας θα έχει διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο πρόεδρος της SOCAR Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ σε δημοσιογράφους.

Στελέχη της SOCAR λένε ότι η εταιρία είναι έτοιμη να προχωρήσει με την συμφωνία αλλά το τίμημα για τη ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά. Η εγγυητική επιστολή της SOCAR για την εξαγορά λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Όπως έχει κάνει γνωστό η αζέρικη εταιρία, ο ιταλικός διαχειριστής του δικτύου φυσικού αερίου Snam συνεχίζει να ενδιαφέρεται να αποκτήσει ποσοσό 17% στη ΔΕΣΦΑ από τη SOCAR προκειμένου να τηρούνται οι όροι της ΕΕ για θέματα ανταγωνισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Α.Ε. ιδρύθηκε την 30η Μαρτίου 2007 βάσει του Ν. 3428/2005 για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου (ΦΕΚ 313/27.12.2005), με τον οποίο εναρμονίσθηκε η ελληνική νομοθεσία με την Οδηγία 03/55. Ο νόμος αυτός προέβλεψε τη δημιουργία του ΔΕΣΦΑ ως θυγατρικής εταιρίας της ΔΕΠΑ ΑΕ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΕΣΦΑ ορίζεται απ΄ευθείας από την Κυβέρνηση για τα πρώτα 10 χρόνια από τη σύστασή του.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

H Socar θέλει να προχωρήσει στην αγορά του ΔΕΣΦΑ αλλά με μειωμένο τίμημα. Τι είπε ο πρόεδρος της εταιρείας