Πυροβολισμοί σε αεροδρόμιο στη Φλόριντα

Πυροβολισμοί σε αεροδρόμιο στη Φλόριντα

Συναγερμός σήμανε στο αεροδρόμιο Fort Lauderdale της Φλόριντας στις ΗΠΑ μετά από αιματηρό συμβάν με πυροβολισμούς, που στοίχισε τη ζωή σε 5 ανθρώπους, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των αρχών. Επίσης 8 τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Ο δράστης σύμφωνα με τις αρχές βρίσκεται υπό κράτηση. Ο άνδρας, ηλικίας περίπου 20 ετών, δεν φέρεται να είπε τίποτα την ώρα του περιστατικού, ενώ τον πυροβόλησαν αστυνομικοί καθώς επιχειρούσε να γεμίσει εκ νέου το όπλο του.

Σύμφωνα με τον γερουσιαστή της Φλόριντας, Μπιλ Νέλσον, ο δράστης είναι ο Εστέμπαν Σαντιάγκο. Ο ύποπτος είχε στην κατοχή του μια στρατιωτική ταυτότητα, η γνησιότητα της οποίας δεν έχει προς το παρόν επιβεβαιωθεί, διευκρίνισε ο γερουσιαστής.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στο χώρο παραλαβής αποσκευών στο τέρμιναλ 2, σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό του αερολιμένα στο Twitter. Ένας αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε ότι αρχικά νόμιζε πως κάποιος είχε ρίξει βαρελότα, προτού αρχίσουν να αντηχούν τα ουρλιαχτά των επιβατών που έτρεχαν πανικόβλητοι μακριά από το σημείο της επίθεσης, στην ζώνη παραλαβής των αποσκευών.

Η «ηρεμία» του ενόπλου

Ο Τζον Σλίσερ, που δήλωσε στο MSNBC ότι υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων, περιέγραψε τον δράστη ως έναν «σιωπηλό άνδρα» που «πυροβολούσε εναντίον μας», την ώρα που «οι επιβάτες ανέμεναν να παραλάβουν τις αποσκευές τους». «Έσκυψα και άρχισα να προσεύχομαι» τόνισε ο ίδιος, ενώ η σύζυγός του προσέφερε τις πρώτες βοήθειες σε κάποιον που είχε τραυματιστεί στο κεφάλι. «Δεν είπε τίποτα, ήταν σιωπηλός όλη την ώρα, δεν φώναξε τίποτα» είπε από την πλευρά του ο Μαρκ Λία, ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ενημερώθηκε για το περιστατικό στις 12.55 τοπική ώρα (19.55 ώρα Ελλάδας).

Ασθενοφόρα και περιπολικά έσπευσαν στην περιοχή.

Ο διοικητής της Κομητείας του Μπρόουαρντ Τσιπ Λαμάρκα δήλωσε ότι ο ένοπλος έφθασε αεροπορικώς εκεί και πήρε το όπλο από την αποσκευή του που είχε ήδη περάσει από έλεγχο προτού ανοίξει πυρ.

«Ο ένοπλος ήταν ένας επιβάτης σε πτήση καναδικής εταιρείας με ένα όπλο που είχε περάσει από έλεγχο» ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook.

Στο αεροδρόμιο Fort Lauderdale έτυχε να βρίσκεται και ο πρώην εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάισερ, ο οποίος σε μήνυμα που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter περιέγραψε τις δραματικές εικόνες, γράφοντας «Είμαι στο αεροδρόμιο Ft. Lauderdale. Έχουν πέσει πυροβολισμοί. Όλοι τρέχουν».

Ενημερώθηκαν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπαράκ Ομπάμα

«Παρακολουθώ την φοβερή κατάσταση στην Φλόριντα» ήταν το tweet που έγραψε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. «Οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου (μαζί τους). Προσέχετε!».

Ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από την πλευρά τους ενημερώθηκε για τα δραματικά γεγονότα από τους συμβούλους ασφαλείας.

Από το διεθνές αεροδρόμιο Φορτ Λόντερντεϊλ, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, περνούν πολλοί τουρίστες που ταξιδεύουν σε κρουαζιέρες ή που μεταβαίνουν σε κάποια χώρα της Καραϊβικής.

Το κίνητρο της επίθεσης είναι προς το παρόν άγνωστο, υπογράμμισε η Μπάρμπαρα Σέριφ, τοπική αξιωματούχος.

Δημοφιλή