ΔΙΕΘΝΕΣ
30/01/2017 16:54 EET | Updated 30/01/2017 17:13 EET

Ο Ομπάμα στηρίζει τις διαμαρτυρίες κατά του διατάγματος Τραμπ

Carlos Barria / Reuters
U.S. President Barack Obama (R) greets President-elect Donald Trump at inauguration ceremonies swearing in Trump as president on the West front of the U.S. Capitol in Washington, U.S., January 20, 2017. REUTERS/Carlos Barria

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, έλαβε για πρώτη φορά μετεκλογικά ξεκάθαρη θέση κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας την στήριξή του στους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό μεταναστών και προσφύγων από επτά μουσουλμανικά κράτη.

«Ο πρόεδρος κατά βάση διαφωνεί με την κίνηση να γίνει διάκριση σε βάρος ανθρώπων με βάση την πίστη ή το θρήσκευμά τους», δήλωσε ο Κέβι Λιούις, εκπρόσωπος του Ομπάμα, σήμερα, Δευτέρα.

«(Ο Ομπάμα) ενθαρρύνεται από το βαθμό της εμπλοκής των κοινοτήτων σε ολόκληρη την χώρα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις αναρίθμητες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι, νωρίτερα, υποστηρικτές του Τραμπ δήλωναν ότι το περιβόητο διάταγμα Τραμπ στηρίζεται στην πολιτική που κράτησε απέναντι στο μεταναστευτικό ο ίδιος ο Ομπάμα, κάτι που ο πρώην πρόεδρος διέψευσε.

Υπενθυμίζουμε ότι το Σαββατοκύριακο δημιουργήθηκαν χαοτικές εικόνες σε αεροδρόμια όλου του κόσμου, μετά την υπογραφή διατάγματος από τον Τραμπ που απαγόρευε την είσοδο σε μετανάστες από την Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, την Λιβύη, την Σομαλία, το Σουδάν και την Υεμένη, ακόμα και για όσους διαθέτουν νόμιμη βίζα ή πράσινη κάρτα.

«Το γεγονός ότι οι πολίτες ασκούν το συνταγματικό τους δικαίωμα να συναθροίζονται και να κινητοποιούνται για να μεταφέρουν το μήνυμα τους στους εκλεγμένους αξιωματούχους είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε να δούμε όταν οι αμερικανικές αξίες βρίσκονται σε κίνδυνο», τόνισε ο εκπρόσωπός του.

Πολλοί Αμερικανοί διπλωμάτες διαμαρτυρήθηκαν επίσης επισήμως για το διάταγμα. Αδιευκρίνιστος αριθμός στελεχών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χρησιμοποίησαν έναν επίσημο "δίαυλο", τον λεγόμενο «της διαφωνίας» για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο διάταγμα, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ και σε όλον τον κόσμο, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, Μαρκ Τόνερ.