ΔΙΕΘΝΕΣ
30/01/2017 12:17 EET | Updated 30/01/2017 12:17 EET

Γιατί το διάταγμα Τραμπ είναι η καλύτερη προπαγάνδα υπέρ του ISIS

NICHOLAS KAMM via Getty Images
US President Donald Trump arrives to meet with small business leaders in the Roosevelt Room at the White House in Washington, DC, on January 30, 2017. / AFP / NICHOLAS KAMM (Photo credit should read NICHOLAS KAMM/AFP/Getty Images)

Ανησυχία προκαλεί το ενδεχόμενο μιας αντίδρασης του Ισλαμικού Κράτους στο προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, την Παρασκευή, το οποίο περιλαμβάνει την απαγόρευση εισόδου σε πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών.

Σύμφωνα με το Vox, ο Τραμπ, αντί να μειώσει τον κίνδυνο της τρομοκρατίας, όπως επιθυμούσε, ίσως φέρει τα άκρως αντίθετα αποτελέσματα. Τα τελευταία χρόνια, οι τζιχαντιστές προσπαθούσαν να πείσουν την Δύση ότι λαμβάνει χώρα ένας πόλεμος μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων και ο νέος Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να απαντά σε αυτό το κάλεσμα.

«Αποκλείοντας πρόσφυγες από διάφορες μουσουλμανικές χώρες και δίνοντας προτεραιότητα στους χριστιανούς, η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται να στέλνει το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για τις συμφορές των μουσουλμάνων. Οι προπαγανδιστές του ISIS δεν θα μπορούσαν να τα πουν καλύτερα», αναφέρει το Vox.

Για τις συνέπειες του διατάγματος προειδοποιεί και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, στον οποίο μετέχουν 57 χώρες. Σε ανακοίνωσή του σήμερα, Δευτέρα, ο ΟΙΔ,εξέφρασε την «βαθιά ανησυχία» ότι η κίνηση θα ενισχύσει τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία.

Υπενθυμίζουμε ότι τοδιάταγμα διακόπτει την εισδοχή όλων των προσφύγων για 120 ημέρες και απαγορεύει για 90 ημέρες την είσοδο πολιτών της Συρίας, του Ιράν, του Ιράκ, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν και της Υεμένης στο αμερικανικό έδαφος, ακόμη και αν κατέχουν νόμιμη βίζα/ άδεια παραμονής.