ΔΙΕΘΝΕΣ
03/03/2017 06:28 EET | Updated 03/03/2017 07:23 EET

Τραμπ και Πούτιν υποψήφιοι για Νόμπελ Ειρήνης. Γιατί ναι υπάρχουν κάποιοι που τους πρότειναν

DOMINIQUE FAGET via Getty Images
A visitor looks at a painting representing US President Donald Trump (L) and Russian President Vladimir Putin made by Nepalese artist Sunil Sidgel at the India Art Fair in New Delhi on January 2, 2017. / AFP / Dominique FAGET / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION (Photo credit should read DOMINIQUE FAGET/AFP/Getty Images)

Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν είναι μεταξύ των προσωπικοτήτων που διεκδικούν το φετινό Νόμπελ Ειρήνης που απονέμει κάθε χρόνο η Νορβηγική Ακαδημία στο άτομο ή τον φορέα που «είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αδελφοποίηση των εθνών, στην κατάργηση ή τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και στη διεξαγωγή και προώθηση ειρηνευτικών διαδικασιών». Σημειώνεται πως Νόμπελ Ειρήνης είχε απονεμηθεί το 2009 και στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επιλογή που είχε προκαλέσει σωρεία αρνητικών σχολίων.

Διαβάστε επίσης:

Το πως βέβαια δύο πρόσωπα όπως οι Τραμπ και Πούτιν μπορεί να βρέθηκαν υποψήφιοι για ένα τέτοιο βραβείο έχει να κάνει με τον τρόπο που συντάσσεται η λίστα με τα ονόματα, που φέτος αξίζει να σημειωθεί πως είναι από τις μεγαλύτερες αφού αριθμεί 318 προσωπικότητες και οργανισμούς. Επί της διαδικασίας λοιπόν αρκεί κάποιος να προταθεί ακόμη και από ένα μόνο άτομο που μπορεί να είναι πχ κάποιος που έχει ήδη κερδίσει το βραβείο, μέλη εθνικών συνελεύσεων και κοινοβουλίων, πανεπιστημιακοί, διεθνείς δικαστές και ειδικοί σύμβουλοι της επιτροπής βράβευσης.

Κανονικά η ταυτότητα των υποψηφίων κρατείται μυστική επί 50 χρόνια όμως εκείνοι που τους έχουν προτείνει συχνά ανακοινώνουν ποιον στήριξαν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προτάθηκε από έναν συμπατριώτη του –η ταυτότητά του παραμένει άγνωστη– ο οποίος θέλει να αναγνωριστεί ως θετική η «ιδεολογία της ειρήνης δια της ισχύος» ξεχνώντας προφανώς ο Τραμπ με τη ρητορική του προωθεί το μίσος και την εχθρότητα μεταξύ ανθρώπων διαφορετικής εθνικότητας, θρησκείας, κουλτούρας, κάτι που δεν συνάδει με τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας υποψήφιος και πιθανός νικητής του βραβείου.

Ακατάλληλος προφανώς είναι και ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία, τις κατηγορίες για βομβαρδισμούς με θύματα αμάχους στη Συρία κα.

Μεταξύ των άλλων υποψηφίων έχει γίνει γνωστό πως ο Έντουρντ Σνόουντεν ο άνθρωπος που αποκάλυψε το εύρος των παρακολουθήσεων από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ο φυλακισμένος Σαουδάραβας μπλόγκερ Ραέφ Μπαντάουι, η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) που, μεταξύ άλλων επικρίνει σειρά μέτρων που προωθεί ο Τραμπ, ο πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, ο Πάπας Φραγκίσκος, τα Λευκά Κράνη.

Από τις 318 υποψηφιότητες 215 αφορούν πρόσωπα και 103 οργανισμούς και ο φετινός αριθμός των υποψηφίων είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στην ιστορία του θεσμού.

Πέρσι είχαν προταθεί 376 πρόσωπα και οργανισμοί και το Νόμπελ δόθηκε τελικά στον πρόεδρο της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος για τις προσπάθειες που κατέβαλε για να τερματιστεί ο εμφύλιος στη χώρα του.

Η Επιτροπή Νόμπελ που απονέμει το βραβείο θα ανακοινώσει την επιλογή της στις 6 Οκτωβρίου.