Έρευνα: Οι Αβορίγινες είναι στην Αυστραλία εδώ και 65.000 χρόνια

Έρευνα: Οι Αβορίγινες είναι στην Αυστραλία εδώ και 65.000 χρόνια
Aboriginal aborigine man with beard and traditional face body paint busking and entertaining visitors on Circular Quay in Sydney, New South Wales, Australia
Aboriginal aborigine man with beard and traditional face body paint busking and entertaining visitors on Circular Quay in Sydney, New South Wales, Australia
Andrew Holt via Getty Images

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στοιχεία που υποδεικνύουν πως οι Αβορίγινες βρίσκονται στην Αυστραλία εδώ και τουλάχιστον 65.000 χρόνια. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, αυτό σημαίνει πως η άφιξή τους στην ήπειρο έλαβε χώρα 18.000 νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα.

Οι διαπιστώσεις αυτές προέκυψαν μετά την ανακάλυψη αντικειμένων σε σπηλιά στη Βόρεια Επικράτεια (Northern Territory): Ειδικότερα, ανακαλύφθηκαν πέτρινα τσεκούρια που θεωρείται πως είναι τα παλαιότερα στον κόσμο, καθώς και χρωματιστά αντικείμενα ζωγραφικής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature, και βασίζεται σε ευρήματα στο Ματζεντμπέμπε, κοντά στο Εθνικό Πάρκο Κακαντού.

Οι Αβορίγινες της Αυστραλίας θεωρούνται πως είναι ο παλαιότερος πολιτισμός με συνέχεια (χωρίς διακοπή) στον κόσμο. Ωστόσο, είναι αντικείμενο διαφωνιών το πότε κατέφθασαν στην Αυστραλία, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται ανάμεσα σε 47.000 και 60.000 χρόνια πριν. Αυτό σημαίνει ότι θα πέρασαν τη θάλασσα από τα νησιά της νοτιοανατολής Ασίας σε μια περίοδο κατά την οποία η στάθμη των νερών ήταν κατά πολύ χαμηλότερη.

Ο επικεφαλής ερευνητής, Κρις Κλάρκσον, από το Πανεπιστήμιο του Κουΐνσλαντ, είπε πως «καταφέραμε να προσδιορίσουμε μια νέα περίοδο για την πρώτη κατοχή της Αυστραλίας και την πήγαμε πίσω κατά περίπου 18.000 χρόνια, πέρα από την προηγούμενη θεωρούμενη περίοδο, πριν από περίπου 47.000 χρόνια».

Όπως πρόσθεσε, «αυτό σημαίνει πολλά για τα πάντα, από την θεωρία της εξόδου από την Αφρική, μέχρι το τέλος των μεγάλων θηλαστικών και τη γνώση που έχουν οι ίδιοι οι Αβορίγινες σχετικά με το από πότε βρίσκονται στη χώρα».

Η θεωρία της εξόδου από την Αφρική έχει να κάνει με το πότε οι άνθρωποι έφυγαν από την ήπειρο. Η διαφωνία εδώ είναι επίσης έντονη, με εύρος μεταξύ 60.000 και 100.000 ετών. Η έρευνα αυτή αλλάζει τα δεδομένα εδώ, αναφέρει το BBC, καθώς το εύρος αυτό γίνεται 65.000-100.000. Επίσης, επιβεβαιώνει πως οι άνθρωποι έφτασαν στην Αυστραλία πριν την εξαφάνιση των τεράστιων θηλαστικών στην ήπειρο.

Σύμφωνα με γραφική απεικόνιση στη Sydney Morning Herald, αν η κουλτούρα των Αβορίγινων είχε διάρκεια 24 ωρών, ο πρώτος στόλος των Ευρωπαίων αποίκων το 1787 θα είχε καταφθάσει στις 23:54:56.

Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η μέθοδος χρονολόγησης με ραδιενεργό άνθρακα, αλλά υπάρχει όριο περίπου 50.000 ετών. Επί της προκειμένης, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος OSL (optically stimulated luminescence), η οποία χρησιμοποιείται σε θαμμένα υλικά, μετρώντας τον χρόνο που έχει περάσει από τότε που κόκκοι ορυκτών εκτέθηκαν για τελευταία φορά στο φως του ήλιου. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε για τη χρονολόγηση περίπου 28.500 μεμονωμένων κόκκων σκόνης, με αποτέλεσμα να προκύψει ένα πολύ πιο ακριβές χρονικό πλαίσιο από ό,τι στο παρελθόν.

Δημοφιλή