EMA: "Οι επαναλαμβανόμενες λήψεις ενισχυτικού εμβολιασμού δεν είναι μακροχρόνια λύση"

«Οι έγκυες γυναίκες είναι πιθανότερο να νοσήσουν πιο σοβαρά από Covid-19 από ότι οι μη έγκυες».
Open Image Modal
The exterior of EMA, European Medicines Agency is seen in Amsterdam, Netherlands December 18, 2020. REUTERS/Piroschka van de Wouw
Piroschka Van De Wouw via Reuters

Eκπρόσωπος της ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EMA) δήλωσε την Τρίτη ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να κατανοηθεί ο αντίκτυπος της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής του κορονοϊού Oμικρον στα επί του παρόντος εγκεκριμένα εμβόλια COVID-19 ενώ εξέφρασε αμφιβολίες για την ανάγκη χορήγησης τέταρτης αναμνηστικής δόσης.

Οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε σύντομα χρονικά διαστήματα δεν αποτελούν μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική, δήλωσε ο επικεφαλής της στρατηγικής εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, Μάρκο Καβαλέρι, σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης.

«Εάν η χρήση ενισχυτικών εμβολιασμών θεωρηθεί μέρος ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης, οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε μικρά διαστήματα δεν αποτελούν μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική»,τόνισε.

«Αναφορικά με την συζήτηση σχετικά με τη δυνατότητα χορήγησης μιας δεύτερης αναμνηστικής δόσης με τα ίδια εμβόλια που χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή: δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη δεδομένα για την υποστήριξη αυτής της προσέγγισης», πρόσθεσε ο Μάρκο Καβαλέρι.

Εξάλλου, ο Καβαλέρι μίλησε και για τη νόσηση με βαριά συμπτώματα των εγκύων γυναικών. «Οι έγκυες γυναίκες είναι πιθανότερο να νοσήσουν πιο σοβαρά από Covid-19 από ότι οι μη έγκυες, αλλά τα νέα δεδομένα για τα εμβόλια είναι πολύ καθησυχαστικά και δείχνουν ότι μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χωρίς να προκαλούν επιπλοκές ή να βλάπτουν το αγέννητο παιδί», τόνισε ο Καβαλέρι.

Επίσης, ο Καβαλάρι ρωτήθηκε για το πότε θα δώσει ο ΕΜΑ την άδεια για χορήγηση εμβολίων προσαρμοσμένα για την αντιμετώπιση της Ομικρον.

«Η άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για εμβόλια προσαρμοσμένα για την αντιμετώπιση της παραλλαγής Oμικρον ενδέχεται να δωθεί κάπου μεταξύ Απριλίου και Μαϊου».  Αυτό δήλωσε οεπικεφαλής της στρατηγικής εμβολίων του ΕΜΑ, απαντώντας σε ερώτηση του ANSA.