Φινλανδία: Καφεκοπτείο λάνσαρε χαρμάνι φτιαγμένο από AI - Εντυπωσιακό το αποτέλεσμα

Το αποτέλεσμα του "AI-conic" ήταν εκπληκτικά απολαυστικό.
Ο ιδρυτής του Kaffa Roastery, Svante Hampf, δείχνει τη συσκευασία του "AI-conic" μείγματος καφέ που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024.
Ο ιδρυτής του Kaffa Roastery, Svante Hampf, δείχνει τη συσκευασία του "AI-conic" μείγματος καφέ που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024.
via Associated Press

Ένα βιοτεχνικό καφεκοπτείο που εδρεύει στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, παρουσίασε ένα χαρμάνι καφέ που έχει αναπτυχθεί από την τεχνητή νοημοσύνη σε μια δοκιμή με την οποία ελπίζεται, ότι η τεχνολογική εξέλιξη μπορεί να διευκολύνει το φόρτο εργασίας σ′ έναν τομέα που παραδοσιακά υπερηφανεύεται για τη χειρωνακτική του φύση.

Είναι εύλογο ότι το “AI-conic” χαρμάνι του Kaffa Roastery με έδρα το Ελσίνκι παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα στη Φινλανδία, ένα σκανδιναβικό έθνος 5,6 εκατομμυρίων κατοίκων που καταναλώνει τον περισσότερο καφέ στον κόσμο, 12 κιλά κατά κεφαλήν ετησίως, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ.

Το χαρμάνι - ένα μίγμα διαλαγμένο από τη Τεχνητή Νοημοσύνη το οποίο αποτελείται από τέσσερις τύπους κόκκων, με κυριάρχο τον βελούδινο Fazenda Pinhal της Βραζιλίας, είναι το τελικό αποτέλεσμα μιας κοινοπραξίας της Kaffa, του τρίτου μεγαλύτερου καφεκοπτείου της Φινλανδίας, και της τοπικής εταιρείας συμβούλων AI Elev.

«Αξιοποιώντας μοντέλα όπως το ChatGPT και το Copilot, η τεχνητή νοημοσύνη ανέλαβε να δημιουργήσει ένα χαρμάνι που θα ανταποκρινόταν ιδανικά στις προτιμήσεις των λάτρεων του καφέ, ξεπερνώντας τα όρια των συμβατικών συνδυασμών γεύσεων», δήλωσε η Elev.

Ο ιδρυτής του Kaffa Roastery, Svante Hampf, δήλωσε στο Associated Press το Σάββατο ότι οι δύο εταίροι ήθελαν να δοκιμάσουν πώς η τεχνητή νοημοσύνη και τα διάφορα εργαλεία της θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο ψήσιμο του καφέ, ένα παραδοσιακό βιοτεχνικό επάγγελμα που εκτιμάται ιδιαίτερα στη Φινλανδία.

«Ουσιαστικά δώσαμε περιγραφές όλων των τύπων καφέ μας και των γεύσεών τους στην AI και της δώσαμε εντολή να δημιουργήσει ένα νέο συναρπαστικό μείγμα», δήλωσε ο Hampf, παρουσιάζοντας το “AI-conic” στο Φεστιβάλ Καφέ του Ελσίνκι που συγκεντρώνει κάθε χρόνο καφεκοπτεία και λάτρεις του καφέ.

Εκτός από το να καταλήξει στο επιλεγμένο μείγμα κόκκων από τη Βραζιλία, την Κολομβία, την Αιθιοπία και τη Γουατεμάλα, η AI δημιούργησε την ετικέτα της συσκευασίας του καφέ και μια λεπτομερή περιγραφή της γεύσης λέγοντας ότι ο «AI-conic είναι ένα καλά ισορροπημένο μείγμα γλυκύτητας και ώριμων φρούτων».

Ο Hampf παραδέχτηκε ότι εξεπλάγη από το γεγονός ότι η AI επέλεξε «κάπως περίεργα» να φτιάξει το μείγμα από τέσσερις διαφορετικούς τύπους κόκκους καφέ, αντί για τους συνηθισμένους δύο ή τρεις, γεγονός που επιτρέπει τη διάκριση στη γεύση μεταξύ των γεύσεων από διαφορετικές προελεύσεις.

Μετά το πρώτο δοκιμαστικό καβούρδισμα και τις πρώτες δοκιμές, οι ειδικοί καφέ της Kaffa συμφώνησαν, ωστόσο, ότι το τεχνολογικά υποβοηθούμενο χαρμάνι ήταν τέλειο και δεν υπήρχε ανάγκη για ανθρώπινες προσαρμογές.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Elev, Antti Merilehto, «το AI-conic είναι ένα απτό παράδειγμα του πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εισαγάγει νέες προοπτικές σε έμπειρους επαγγελματίες», προσφέροντας παράλληλα στους λάτρεις του καφέ νέες γευστικές εμπειρίες.

Η Kaffa Roastery ελπίζει ότι η δοκιμή να χρησιμεύσει ως ένα άνοιγμα διαλόγου μεταξύ των επαγγελματιών του καφέ για τα πράγματα που θα έρθουν στο μέλλον στη Φινλανδία, ένα έθνος που έχει τόσο μια ισχυρή κουλτούρα καφέ όσο και ένα πάθος για την τεχνολογία με μια ακμάζουσα σκηνή νεοφυών επιχειρήσεων.

Δημοφιλή