Κυριακάτικο τραπέζι: Χοιρινά μπριζολάκια με σάλτσα μουστάρδας και πατάτες τσιπς

Και πατέ σοκολάτας με ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα.
Open Image Modal
Elena Veselova / 500px via Getty Images

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι αυτής εβδομάδας και μαγειρεύουμε για κυρίως πιάτο, χοιρινά μπριζολάκια με σάλτσα μουστάρδας και πατάτες τσιπς.

Για γλυκό τρατάρουμε πατέ σοκολάτας με ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα ή αλλιώς αγαπημένο μωσαϊκό.

Καλή όρεξη.

Χοιρινά μπριζολάκια με σάλτσα μουστάρδας και πατάτες τσιπς 

Υλικά

750 γρ. χοιρινό από λαιμό χωρίς κόκκαλο

πατάτες

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τη σάλτσα

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 ποτήρια λευκό κρασί

 1 κ.σ. μουστάρδα με σινάπι

2-3 κ.σ. μουστάρδα απαλή

1-2 κ.σ. κρέμα γάλακτος

ηλιέλαιο 

κορν φλάουερ ( προαιρετικά)

Εκτέλεση

για τη σάλτσα

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι με λίγο ηλιέλαιο και το σοτάρουμε ελαφρά. Ρίχνουμε το κρασί και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να μείνει το μισό.

Προσθέτουμε και τις δύο μουστάρδες και ξαναβράζουμε για λίγο ακόμα σε χαμηλή φωτιά. Αν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο κρασί ακόμα, ενώ αν είναι αραιή τη «δένουμε» με λίγο κορν φλάουρ, αραιωμένο σε νερό.

για τα μπριζολάκια

Ζητάμε από το χασάπη να κόψει το χοιρινό λαιμό σε αρκετά λεπτές φέτες (μπριζολάκια) ή αν μπορούμε, το κάνουμε μόνοι μας.

Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και περνάμε τα μπριζολάκια γυρνώντας τα 2-3 φορές ώστε να ψηθούν και να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.

Ρίχνουμε τα μπριζολάκια μέσα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα, αφήνουμε να πάρουν μια βράση και σερβίρουμε.

για τις πατάτες τσιπς

Καθαρίζουμε τις πατάτες.

Σε ένα κόφτη λαχανικών (μαντολίνο) ή με ένα μαχαίρι κόβουμε τις πατάτες όσο πιο λεπτές μπορούμε.

στο φούρνο

Σκουπίζουμε τις πατάτες πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί και τις βάζουμε μια-μια πάνω σε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα, τις περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο φούρνο στους 180 °C μέχρι να ροδίσουν. Αν κάποια τσιπς ροδίσουν πιο γρήγορα από τα άλλα τα βγάζουμε.

στο τηγάνι

Ρίχνουμε στα τσίπς μπολικο νερό για να φύγει το άμυλο και αφού τα στραγγίξουμε καλά για να μην έχουν καθόλου νερό, τα τηγανίζουμε σε φριτέζα στους 180 °C ρίχνοντας τα όμως ένα-ένα και γρήγορα.

Tip

Μπορούμε να κάνουμε την ίδια συνταγή με χοιρινό ψαρονέφρι, κόβοντάς το όμως σε πιο χοντρά κομμάτια για να μην στεγνώσει στο ψήσιμο.

Το πόσο έντονη θα είναι η γεύση της μουστάρδας το καθορίζουμε εμείς μειώνοντας ή αυξάνοντας την ποσότητα της.

Αναδημοσίευση από «η νέα ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, δια χειρός Γιώργου Τσελεμεντέ» εκδόσεις Ι.Σιδέρης.

Πατέ σοκολάτας με ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα

Open Image Modal
BURCU ATALAY TANKUT via Getty Images

Μερίδες: 10-12

Υλικά

για το πατέ

225 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίοι

225 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν-μαρί (38 °C)

140 γρ. κακάο

190 γρ. ζάχαρη άχνη

50 γρ. νερό

3 κρόκοι αυγών

2 αυγά ολόκληρα

30 γρ. κονιάκ

125 γρ. φυστίκια Αιγίνης ψύχα

125 γρ. φουντούκια χοντροκομμένα

270 γρ. μπισκότα πτι-μπερ τεμαχισμένα

250 γρ. διάφορα ξερά φρούτα

ξύσμα από 1 λεμόνι

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

για το γλάσο

150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη

150 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)

20 γρ. μέλι

Εκτέλεση

για το πατέ

Ανακατεύουμε τα 225 γρ. κουβερτούρα με το βούτυρο, τα 2 αυγά και τους κρόκους. Προσθέτουμε το νερό και το κονιάκ. Ανακατεύοντας συνέχεια ρίχνουμε το κακάο και την άχνη και συνεχίζουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.

Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, τα ξερά φρούτα, τα μπισκότα και το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε το μείγμα σε μια κυλινδρική φόρμα που την έχουμε καλύψει εσωτερικά με μεμβράνη για να ξεφορμάρεται εύκολα.

Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει πολύ καλά και ετοιμάζουμε το γλάσο.

για το γλάσο

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και τη ρίχνουμε στην κουβερτούρα μαζί με το μέλι.

Αφήνουμε λίγο να κρυώσει ώστε να σταθεροποιηθεί και το ρίχνουμε πάνω στο πατέ.

Tip

Το διατηρούμε στο ψυγείο για μια περίπου εβδομάδα.

Αναδημοσίευση από «Σοκολάτα» σε συνταγές Στέλιου Παρλιάρου, εκδόσεις Ι.Σιδέρης.